Χιόνια και στη Φθιώτιδα - Σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 13:13 Χιόνια και στη Φθιώτιδα - Σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή

Οι οδηγοί που θα κινούνται στην εθνική Λαμίας - Αθηνών τις επόμενες ημέρες καλό θα είναι να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Προσοχή και στους Αγίους Θεοδώρους…(δείτε οδηγίες εδώ)

Κακοκαιρία θα πλήξει τη χώρα από το απόγευμα του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου και κυρίως την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε στο Αιγαίο σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, φέρνει χιόνια και στη Φθιώτιδα.

Εκτός από τη νότια και την Παραπαρνάσσια Φθιώτιδα, σύμφωνα με τον παρακάτω χάρτη θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη Λοκρίδα, αλλά και περιοχές γύρω από τη Λαμία και ειδικά στην ανατολική Φθιώτιδα ως προέκταση του σύννεφου που θα σκεπάσει το Πήλιο και γενικά το νομό Μαγνησίας.

Χιόνια θα πέσουν και στον Φθιωτικό άξονα Λαμίας – Καρδίτσας, στο ύψος του "16" και του Δομοκού, με την Πολιτική Προστασία να δηλώνει σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Καρακάντζα οι υπηρεσίες τους θα είναι σε επιφυλακή για τα ορεινά κομμάτια των οδικών αξόνων («16», Μπράλος, Ράχη) και φυσικά στη δυτική Λοκρίδα, τη Βοιωτία (κυρίως) και την Εύβοια (βόρεια και κεντρική).

Η δορυφορική εικόνα παρακάτω απεικονίζει τη συμπαγή νέφωση στο βόρειο Αιγαίο που μέχρι το βράδυ θα καλύψει και την ανατολική Στερεά. Η ψυχρή εισβολή είναι ήδη σε εξέλιξη…

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (28/12) η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου με ασθενείς χιονοπτώσεις και στην υπόλοιπη Φθιώτιδα.

 Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προβλέπεται υποχωρηση των φαινομένων με βελτιωμένο καιρό ως τα Φώτα. Η θερμοκρασία θα ανεβεί επίσης.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Τέλος από το μεσημέρι του Σαββάτου, στον ηλιόλουστο καιρό. Από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθεί συννεφιά προερχόμενη από την Εύβοια, η οποία στα νοτιότερα τμήματα του νομού και κυρίως στη Βοιωτία, θα δώσει στη διάρκεια της νύχτας ασθενείς βροχές και χιόνια περίπου από τα 200μ. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-7 βαθμούς.

Στη νότια Φθιώτιδα την Κυριακή και μέχρι περίπου τα ξημερώματα της Τρίτης θα σημειώνεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια περίπου από τα 200μ. Η εκτιμώμενη χιονόστρωση θα φτάσει κατά τόπους έως και τα 20εκ, κυρίως στις περιοχές κοντά στον Παρνασσό - η περιοχή του Μαρτίνου θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, όπου και εκεί αναμένεται χιονόστρωση. Επομένως, όσοι ταξιδεύσουν σε αυτό το κομμάτι της εθνικής θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην υπόλοιπη Φθιώτιδα ασθενείς χιονοπτώσεις κατά τόπους θα έχουμε από αργά απόψε μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση θα κυμανθεί από 0-4 βαθμούς.

Με βάση και τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, ο καιρός την Παραμονή, ανήμερα την Πρωτοχρονιά και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους θα είναι ηλιόλουστος με ασθενείς ΒΔ ανέμους και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο. Την παραμονή και ανήμερα θα φτάσει περίπου τους 12 βαθμούς, με περαιτέρω άνοδο από τις 2 του μηνός. Όσον αφορά τα Φώτα (6 Ιανουαρίου) όλα δείχνουν ότι φέτος θα εορταστούν με ανοιξιάτικο καιρό και ασθενείς ανέμους.

Γενική πρόγνωση

Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στο βόρειο Αιγαίο και βαθμαία στις Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Στερεά, ανατολική-νότια Πελοπόννησο και βόρεια Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στην Εύβοια και Βοιωτία (από τα 200-300μ) και το βράδυ στην ανατολική-νότια Πελοπόννησο (από τα 500-600μ).

Την Κυριακή η κακοκαιρία θα επηρεάσει το νομό Μαγνησίας, Σποράδες, Εύβοια, νότια Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική, ανατολική Πελοπόννησο (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη. Στις περιοχές αυτές θα σημειώνονται βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ενδεικτικά υψόμετρα: στην Εύβοια, τη βόρεια Κρήτη και τα παράκτια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου τα χιόνια θα φτάσουν περίπου έως τα 600-700μ, ενώ στην Βοιωτία-Αττική και το εσωτερικό της Πελοποννήσου θα κατέβουν μέχρι τα 200-300μ.

Τη Δευτέρα η κακοκαιρία θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ίδιες περιοχές, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση