Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «καυτό θέμα» του ΧΥΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020 13:35 Το «καυτό θέμα» του ΧΥΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων

Θα ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση σε ένα συμβούλιο που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διάδοσης του νέου κορωνοϊού…

Το μεγάλο έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Λαμίας και ειδικότερα το θέμα «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Χ.Υ.ΤΑ & ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ», συζητείται το απόγευμα της Τετάρτης (18:00’) σε επαναληπτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων.

Το θέμα είχε αναβληθεί τον περασμένο Μάρτιο λόγω ανωτέρας βίας με τις απαγορεύσεις για τη μη διάδοση του νέου κορωνοϊού και έρχεται μαζί με την ενημέρωση – συζήτηση για τη συλλογή-αποκομιδή  και διάθεση απορριμμάτων στο Δήμο, όπως ήταν και η ημερήσια διάταξη της αναβληθείσας συνεδρίασης.

Στην εισήγηση που θα τεθεί προς ψήφιση προτείνεται η απόρριψη (μη έγκριση) του τελευταίου πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού, η ακύρωση της διαδικασίας του αρχικού διαγωνισμού η χρηματοδότηση του οποίου είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και η οποία είχε απενταχθεί μετά τις αλλεπάλληλες προσφυγές και καθυστερήσεις το Φεβρουάριο του 2017 και να ανακληθεί η διακήρυξη του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, που σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που έχει η παρούσα δημοτική αρχή, θα έπρεπε να είχε ανακληθεί από τότε.

Θυμίζουμε ότι το έργο εξασφάλισε με νέα πράξη, χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μικρότερη όμως κατά 2,4 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όπως επισημαίνεται πρόκειται ουσιαστικά για νέο έργο (διαφορετικό τεχνικό δελτίο), με νέο φορέα υλοποίησης (ΦΟΔΣΑ αντί Δήμου Λαμιέων) και νέα προϊσταμένη αρχή (ΔΣ ΦΟΔΣΑ αντί Οικονομικής Επιτροπής Δ. Λαμιέων), θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της συνέχισης μιας διαδικασίας από μια Επιτροπή που είχε συσταθεί για άλλο έργο.

Σημειώνουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ζητήσει να συνεχιστεί η διαδικασία και να ανοιχτούν οι προσφορές, αφού είχαν τελειώσει οι δικαστικές εμπλοκές, και να σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο η καλύτερη, ώστε, σε περίπτωση που δεν υπήρχε πρόβλημα να προχωρούσε χωρίς άλλη καθυστέρηση ένα σημαντικό έργο, πριν το μεγάλο έργο του ΧΥΤΥ-ΜΕΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση αναμένεται με ενδιαφέρον και στο κομμάτι της συζήτησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Λαμιέων (θέμα 1ο).

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι είχαν πει τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αμέσως μετά την συνεδρίαση της τον περασμένο Φεβρουάριο, για την παραπομπή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Αμέσως μετά τη συζήτηση του θέματος για τα απορρίμματα και τον ΧΥΤΑ, θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση (10η) με τα παρακάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη:

ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Θέμα 1ο: Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου τρέχοντος έτους και Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος

Εισηγητής: Δήμαρχος

Θέμα 2ο: Περί «Λήψης μέτρων ελάφρυνσης  επιχειρήσεων  που επλήγησαν από τον κορωνοϊό – COVID 19

Εισηγητής: Δήμαρχος

Θέμα 3ο: Σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών συγκοινωνιακού έργου μεταξύ Δήμου Λαμιέων & «Αστικού Κτελ Λαμίας Α.Ε

Εισηγητής: Δήμαρχος

ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Θέμα 4ο: Δημιουργία ΚΕΠ Υγείας (Κέντρο Πρόληψης για την Υγεία) στο Δήμο μας & ετήσια συντήρηση για το Λογισμικό του ΚΕΠ Υγείας και τις επιπλέον Υπηρεσίες .

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Στασινός

ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Θέμα 5ο: Σύσταση Επιτροπής Οριστικής Παραλαβής του Έργου: «Βελτίωση Όψεων Δημοτικών Κτιρίων

Εισηγητής: Δήμαρχος