Εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού και μέτρα ως τη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 08:22 Εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού και μέτρα ως τη Φθιώτιδα

Οι εστίες σε Καστοριά και Κοζάνη…

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που εμφανίστηκαν σε Καστοριά (7 εστίες) και Κοζάνη (1 εστία) σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται από ζώο σε ζώο με το τσίμπημα κουνουπιού. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, αλλά κλινικά συμπτώματα εμφανίζουν κυρίως τα πρόβατα. Το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.

Τα προσβεβλημένα ζώα εμφανίζουν πυρετό μέχρι 42ο C, οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος, των οφθαλμών και των αυτιών, ρινικό έκκριμα, σιελόρροια (αφροί στο στόμα), μπλε γλώσσα, απώλεια βάρους και θάνατο. Θεραπεία δεν υπάρχει. Όσα ζώα αναρρώσουν εμφανίζουν απώλεια τριχώματος, στειρότητα και καθυστερημένη ανάπτυξη.

Οι οικονομικές απώλειες από την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή είναι πολύ μεγάλες. Πρόληψη του νοσήματος μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση των εντόμων τόσο με τη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων στα ζώα όσο και στους στάβλους.

Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου και σε άλλους νομούς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ορίσει ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα συνολικά 150 χιλιομέτρων από τις εστίες της νόσου, περιλαμβάνοντας τις Π.Ε. Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Πιερίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση