Γιατί έγινε το κακό στην Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 13:50 Γιατί έγινε το κακό στην Εύβοια

Η σύγκρουση των ρευμάτων πάνω από τη Δίρφυ και η υπερκυτταρική καταιγίδα που έριξε 318 τόνους νερό ανά στρέμμα!

Ανάλυση του φονικού φαινομένου που έλαβε χώρα πάνω από την Κεντρική Εύβοια, επιχειρεί ο συνεργάτης του LamiaReport, Κώστας Λούτας ο οποίος είχε προειδοποιήσει σχετικά μέσω της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας από το απόγευμα του Σαββάτου για εξαιρετικά έντονα και επικίνδυνα φαινόμενα.

(Διαβάστε ΕΔΩ).

Η πολυήμερη διαταραχή που έφερε φθινοπωρινό καιρό σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, ήταν το αποτέλεσμα της διέλευσης πάνω από την περιοχή μας ενός αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού ασυνήθιστου για την εποχή.

Το βράδυ του Σαββάτου (8/8) το κέντρο της διαταραχής αυτής πέρασε πάνω από την κεντρική Στερεά, κινούμενο προς το Αιγαίο, σε συνδυασμό με εξαιρετικά ασταθείς αέριες μάζες και άφθονη υγρασία στην τροπόσφαιρα. Επιπλέον, και εδώ είναι η σημαντική λεπτομέρεια, οι άνεμοι στην επιφάνεια στο κεντροβόρειο Αιγαίο παρουσίασαν μια επίμονη σύγκλιση που διήρκεσε τουλάχιστον 6 ώρες λόγω της αργής κίνησης του χαμηλού.

Πιο συγκεκριμένα, είχαμε τη σύγκρουση ΒΔ ανέμου από το Θερμαϊκό με ΒΑ άνεμο από το βόρειο Αιγαίο. Αυτή η σύγκρουση έλαβε χώρα πάνω από την κεντρική Εύβοια με αποτέλεσμα της δημιουργία μιας εκτεταμένης καταιγίδας (supercell ή αλλιώς υπερκυτταρική), η οποία είχε ως κύρια χαρακτηριστικά την έντονη και παρατεταμένη ηλεκτρική δραστηριότητα και φυσικά τα πολύ μεγάλα ύψη βροχόπτωσης κατά τόπους. Όπως βλέπουμε και στην δορυφορική εικόνα το σύννεφο της υπερκυτταρικής αυτής καταιγίδας ήταν τόσο μεγάλο που επηρεάστηκαν επίσης η νότια Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αττική και Κορινθία.

Να σημειωθεί, στο σημείο αυτό, ότι τέτοιου τύπου συγκλίσεις το καλοκαίρι (ΒΔ με ΒΑ) είναι ιδιαίτερα καταστροφικές καθώς δίνουν πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένες περιοχές ΜΕΓΑΛΗΣ διάρκειας. Πέρσι, στις 10-07-2019 η σύγκλιση αυτή σημειώθηκε στην περιοχή της Χαλκιδικής όπου σημειώθηκαν φονικά μπουρίνια αργά το βράδυ με 7 νεκρούς, ανεμοστρόβιλους κτλ.

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στην χτεσινή κακοκαιρία ο μεγαλύτερος όγκος νερού στη Φθιώτιδα έπεσε στο Θεολόγο (70 χιλιοστά), ενώ στο χωριό Μακρυκάππα Ευβοίας (κοντά στα Ψαχνά) πέσανε 318 χιλ (δηλαδή 318 τόνοι ανά στρέμμα). Για το λόγο αυτό, επειδή πνίγηκαν στην κυριολεξία τα ορεινά της κεντρικής Εύβοιας, τα ρέματα και τα ποτάμια υπερχείλισαν και εκτονώθηκαν στη Χαλκίδα και στις άλλες περιοχές κοντά στη θάλασσα.

Δυστυχώς, στα παρπάνω που μας αναλύει με επιστημονικά στοιχεία ο Κώστας Λούτας, οφείλουμε να προσθέσουμε για το ρεπορτάζ, τις καταστροφές που έχει υποστεί τα δύο τελευταία χρόνια η φυσική βλάστηση στην περιοχή, από τους συνεχείς εμπρησμούς και φυσικά την ανεξέλεγκτη δόμηση στους δρόμους των χειμάρρων, που έχουν μπαζωθεί. Προφανώς και επρόκειτο για ένα ΑΚΡΑΙΟ καιρικό φαινόμενο που δυστυχώς όμως σημειώθηκε στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον ανθρώπινο παράγοντα. Και φυσικά πάντα την πληρώνουν αθώοι άνθρωποι...

Προσαρμοσμένη αναζήτηση