Ένας γονιός μετράει τις… μάσκες!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 10:40 Ένας γονιός μετράει τις… μάσκες!

Η αγωνία ενός γονέα σε 1.000 και κάτι λέξεις…

Δεκάδες άρθρα και ρεπορτάζ έχουν γίνει και έχω διαβάσει - παρακολουθήσει, γύρω από τοποθετήσεις ειδικών και μη, για τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα γιατί ακουμπά τη δημόσια υγεία, από την άλλη όμως ακουμπά το πιο ευαίσθητο σημείο της ελληνικής οικογένειας, που είναι τα παιδιά της και ως γονιός θέλω να καταθέσω τη γνώμη μου…

Όλα τα παιδιά δεν είναι ίδια. Και διαρκώς μεγαλώνουν παιδιά μέσα σε μια διαφορετική κοινωνία. Σήμερα - καλώς ή κακώς - όλα έχουν τον ειδικό τους, πόσο μάλλον ότι έχει να κάνει με παιδιά.

Το υπουργείο Παιδείας «κρυμμένο» πίσω από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και την επιστημονική επιτροπή, μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας τα παιδιά ακόμη και αυτά του νηπιαγωγείου, να φορούν μάσκες. Η δικαιολογία απέναντι σε όσα πολύ διαφορετικά μας έλεγαν τον Μάιο, είναι ότι άλλαξαν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Ας εξετάσουμε λοιπόν, αν πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι που με τόσο ευκολία μας σερβίρουν ότι βολεύει το κυβερνητικό έργο, αυτή τη φορά μας λένε την αλήθεια «Ότι η μάσκα δεν κάνει κακό στην υγεία των παιδιών μας».

Οι λοιμωξιολόγοι - πνευμονολόγοι, μας ενημέρωσαν απλά ότι δεν κάνει κακό στην αναπνοή. Και λοιπόν; τελειώσαμε από τις ανθρώπινες λειτουργίες; Θα μου πείτε είναι η πιο βασική. Σωστά!

Όμως το θέμα άγχους και μάλιστα το παιδικό άγχος ποιος επιστήμονας το εξέτασε; Υπάρχει παιδοψυχίατρος ή παιδοψυχολόγος στην Επιστημονική Επιτροπή; Και αν υπάρχει τι είπε; Το μόνο επίσημο (ΚΥΑ ΦΕΚ 3780 Β’) είναι ότι εξαιρούνται παιδιά με διαγνωσμένα ψυχο-νοητικά προβλήματα τα οποία από όσο γνωρίζω πηγαίνουν στα ειδικά σχολεία, όπου υπάρχει - και πολύ σωστά - διαφορετική αντιμετώπιση.

Φαντάζεστε να επικαλεστεί κάποιος γονιός ότι το παιδί του εμφανίζει εγγενές άγχος και να απαλλαγεί από τη μάσκα; Πως θα εμφανιστεί «ένα διαφορετικό παιδί» ανάμεσα στα τόσα άλλα; Τα παιδιά είναι οι πιο «σκληροί κριτές» όχι από κακία, αλλά από ειλικρίνεια. Δεν μπορούν να ωραιοποιήσουν με τα ψέματα των μεγάλων, αυτό που νιώθουν και αισθάνονται.

Αγαπητέ κε Τσιόδρα και κε Σύψα, σας έχει τύχει κάποιο παιδί σας να μη θέλει να πάει σχολείο; Να κλαίει απότομα και χωρίς λόγο για πράγματα που κάποιοι «φυσιολογικοί άνθρωποι» τα θεωρούν «φυσιολογικά»; Προφανώς, και αν ακόμη δε σας έχει τύχει, τα γνωρίζετε, αλλά τι να κάνετε; Δεν είναι μόνο οι παχυλοί μισθοί σας, είναι και η υποχρέωση στους κολλητούς σας που δεν μπορείτε να στεναχωρήσετε.

Και αν ξεπεράσουμε το θέμα του απροσδιόριστου άγχους, το οποίο ουσιαστικά δεν μπορεί να διαγνωσθεί από ένα απλό σύμπτωμα, να ρωτήσω κάποιο πιο απτό; Δερματολογικά πόσο ασφαλές είναι να φορούν τα παιδιά έξι  και πλέον ώρες, μάσκα; Έχω δει επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που είναι όμως στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό, να έχουν σημάδια από τις ατέλειωτες ώρες που φοράνε τη μάσκα. Για τα ευαίσθητα προσωπάκια παιδιών 4, 5, 6 και πάει λέγοντας, ετών, πόσες ώρες είναι ασφαλές να τις φοράνε; Οι έφηβοι που βγάζουν ακμή και η απαραίτητη υγιεινή επιβάλλει καθαρισμό και μηδενική επαφή με ξένα σώματα, πόσες ώρες μπορούν να τις φοράνε;

Ας είμαστε λοιπόν σοβαροί. Ακόμη και σεις που με «τόση ειλικρίνεια» βγαίνετε στις τηλεοράσεις και μιλάτε για το καλό μας, πόσες ώρες φοράτε τη μάσκα; Κε Χαρδαλιά εσείς κρατάτε τη μάσκα μέσα στο 4Χ4 μόλις απομακρυνθείτε από τους ιθαγενείς; Κύριε Τσιόδρα εσείς που είστε ένας θεοσεβούμενος άνθρωπος και λέτε αλήθειες, πόσες φορές την ημέρα που φοράτε (;) μάσκα την έχετε ακουμπήσει στο μπροστινό μέρος, την έχετε διορθώσει και την έχετε ξαναχρησιμοποιήσει; Τι σας κάνει να πιστεύεται ότι «τα μωρά» θα την εφαρμόζουν σωστά και με ασφάλεια;

Θα μπορούσαν να γίνουν άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα όταν λειτούργησε το σχολείο το Μάιο. Με τάξεις των 7 έως 15 ατόμων, αραιά χωρίς συγχρωτισμό. Με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ΣΥΓΧΡΟΝΗ και με εκ περιτροπής διδασκαλία. Δηλαδή τις ημέρες που δε θα πηγαίνουν τα μισά παιδιά σχολείο να παρακολουθούν το μάθημα ζωντανά από το σπίτι τους. Μέτρα που ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΤΕ να πάρουν τα φροντιστήρια, που τα πληρώνουν και από την τσέπη τους.

Ο λόγος που δεν προτιμήσατε αυτές τις λύσεις είναι διότι, δεν μπορείτε και δε θέλετε να διαθέσετε περισσότερα χρήματα για προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικών. Διότι δεν έχετε σωστά σχολικά κτίρια. Διότι δε δώσατε ακόμη λύση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αφού πολλά χωριά και σημεία πόλεων παραμένουν χωρίς ίντερνετ. Διότι δεν προχωρήσατε σε καμιά πραγματική εκπαίδευση στους παλαιούς δασκάλους που δεν ξέρουν να μπαίνουν ούτε σε υπολογιστές. Γιατί απλά ζούμε στην Ελλάδα που όλα γίνονται στο πόδι και ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ.

Και μερικές συμβουλές για τους γονείς που αγωνιούν και σωστά, για τη χρήση μάσκας από τα βλαστάρια τους.

Μην αγχώνεστε, μεταδώστε στα μικρότερα παιδιά ότι είναι παιχνίδι και στα μεγαλύτερα ότι δεν αλλάζει κάτι στη ζωή τους απλά πρέπει να φέρουν μαζί τους κι αυτό.

Σε μία εβδομάδα (ούτε δύο) κανείς δε θα ασχολείται με το πόσο αυστηρά εφαρμόζεται το μέτρο, ειδικά σε περιοχές χωρίς επιδημιολογικό φορτίο.

Συνεργαστείτε με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς - όπου είναι εφικτό - και αν υπάρξει πραγματικό πρόβλημα με το παιδί σας, συνεννοηθείτε και θα βρεθεί λύση. Επειδή στόχος μας πρέπει να είναι τα παιδιά μας να πάνε σχολείο με ασφάλεια, ασχοληθείτε σοβαρά με την τήρηση των μέσων και των κανόνων ασφαλείας στο κομμάτι της καθαριότητας. Μάθετε στο παιδί σας να μην πιάνει μύτη, στόμα, χωρίς να πλένει τα χέρια του. Φτέρνισμα και βήχας όπως γνωρίζαμε τόσα χρόνια (στον αγκώνα) και όχι αγκαλιές και φιλιά. Τα δύο τελευταία για λίγο, μέχρι να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω.

Υπάρχει βέβαια και το κακό σενάριο, που δυστυχώς φοβάμαι ότι είναι θέμα λίγων ημερών ή εβδομάδων, τα σχολεία να ξανακλείσουν! Η διασπορά και η μεταδοτικότητα του ιού θα ανέβει, λόγω αντίστοιχα του ερασιτεχνισμού του δικτύου του ΕΟΔΥ και της δραστικότητας του κορωνοϊού. Μακάρι να διαψευστώ γιατί τα πράγματα είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ για κάποιους συμπολίτες μας. Γιατί ο sars-cov2, εργαστηριακός ή μη (μην ξεχνάμε τους «σεναριογράφους»), υπάρχει και η «ευστοχία» του στους ευπαθείς πληθυσμούς και ειδικά άνω των 80 είναι στο 80%!

Κατά τα άλλα καλή σχολική χρονιά στα παιδάκια μας. Τα δικά μου «δυστυχώς» δε θα πάνε αυτή την εβδομάδα γιατί ήρθαν σε επαφή με πιθανό κρούσμα που ο ΕΟΔΥ θα το εξετάσει σε 7 ημέρες. Αν βγει μετά από 3 ημέρες αρνητικό, θα βρω κάποιο άλλο να τα φέρω σε επαφή για το επόμενο 10ημερο (αστειεύομαι)!

ΥΓ: Γιατί δεν ενώνω τη φωνή μου με αυτούς που βγήκαν στις πλατείες να φωνάξουν κατά της μάσκας;

Γιατί το δικό μου το «πρόβλημα» είναι αποκλειστικά στην λανθασμένη χρήση της στην περίπτωση των μαθητών και όχι γενικά στη χρήση της όπως σε χώρους πρόσκαιρου συγχρωτισμού με άγνωστους ανθρώπους.

Γιατί ο κορωνοϊός πιστεύω ότι υπάρχει και σκοτώνει.

Γιατί η τήρηση των νόμων είναι υποχρέωση των πολιτών και απέναντι στους άδικους νόμους οι λύσεις είναι, αρχικά ο εποικοδομητικός διάλογος με επιχειρήματα, στη συνέχεια τα δικαστήρια και τέλος - και δεν επηρεάζεται από την αποτελεσματικότητα της δεύτερης ενέργειας - το «μαύρισμα» στις επόμενες εκλογές.

Άδηλος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση