Μήπως μπερδεύτηκε ο Βουλευτής?

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 08:12 Μήπως μπερδεύτηκε ο Βουλευτής?

Κύριε Κοτρωνιά είστε βουλευτής της Κυβέρνησης και όχι της Αντιπολίτευσης....(!)

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκε η τοπική κοινωνία την ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς, σχετικά με τη μη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας.

Από τη μία επιτέλους βρέθηκε κάποιος να αγγίξει «το άβατο» μιας υπηρεσίας που «το μόνο που κάνει είναι να σπαταλάει τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου» για να δανειστούμε τα λόγια του κ. Κοτρωνιά, από την άλλη φτάσαμε στο 2020 για να ρωτάμε αν υπάρχει πρόθεση να δοθεί λύση;(!)

Ο κ. Κοτρωνιάς είναι κυβερνητικός βουλευτής και ο κ. Τσιάρας στον οποίο απευθύνεται η ερώτηση είναι ο Υπουργός που είναι υποχρεωμένος να επιλύει προβλήματα, είτε είναι της δικής του κυβέρνησης ή των προκατόχων του. Μήπως πρέπει να τον παρακαλέσουμε κιόλας για να ελέγξει γιατί μια τόσο σημαντική υπηρεσία δε λειτουργεί;

Και αν ο κ. Τσιάρας έχει και εκείνος την πρόθεση να μεταθέσει το πρόβλημα για τον επόμενο, οι κυβερνητικοί βουλευτές της Φθιώτιδας έχουν την υποχρέωση να απαιτούν και να λύνουν προβλήματα. Όχι απλά να καταθέτουν ερωτήσεις σαν να είναι της αντιπολίτευσης και να λένε ότι ασχολήθηκαν με το πρόβλημα. Ποιος περιμένετε να το λύσει κ. Κοτρωνιά;

Ας σταματήσουν επιτέλους οι κυβερνητικοί βουλευτές αυτή την κοροϊδία με τις ερωτήσεις στην ίδια τους την κυβέρνηση και ας τρέξουν να δώσουν λύσεις. Και όταν δώσουν λύσεις ας κόψουν αυτό το "κατόπιν ενεργειών μου" γιατί γελάει ο κόσμος.

Η «τοπική τραγωδία»

Από το 2008 μέχρι σήμερα πόσες νεκροψίες νεκροτομές έχουν γίνει από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας; Σε αυτό το διάστημα πόσοι αιφνίδιοι θάνατοι, δυστυχήματα ακόμη και εγκλήματα, έκοψαν το νήμα της ζωής συμπολιτών μας; Η αναλογία είναι δραματική που σημαίνει ότι πολλές οικογένειες ταλαιπωρήθηκαν προσπαθώντας να κηδέψουν ή ακόμη και να μάθουν από τι πέθαναν, οι δικοί τους άνθρωποι.

Έξοδα, καθυστερήσεις αλλά κυρίως πολύς πόνος να γνωρίζεις ότι κρατάς επί μέρες τον άνθρωπό σου στο ψυγείο.

Επιπλέον από τον Ιούλιο του 2019 (δώρο στην νέα τότε Κυβέρνηση) η Ιατροδικαστική Λαμίας αν και είχε τότε νεκροτόμο , σταμάτησε να λειτουργεί λόγω έλλειψης κλιματισμού! Να προσθέσουμε σε αυτό και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων.

Πράγματι η  λειτουργία ή καλύτερα ή μη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, αποτελεί μία τοπική τραγωδία, που έχει όμως υπεύθυνους. Για αυτό ζητάμε και τη λειτουργία της, αλλά και απαντήσεις για το χρόνο που χάθηκε.

Παραθέτουμε την ερώτηση του κ. Κοτρωνιά:

«Κύριε Υπουργέ,

Η  λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας αποτελεί μία ΤΟΠΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ αφού, από την ίδρυση της και μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν λειτουργεί αλλά με την κατ´ όνομα λειτουργία της και την ψευδαίσθηση της ύπαρξής της ως Κρατικής Υπηρεσίας προσβάλλει το κοινό αίσθημα και δημιουργεί ανείπωτες ταλαιπωρίες στον κόσμο της Φθιώτιδας, ο οποίος, προφανώς, όταν έχει την ανάγκη των υπηρεσιών της, βρίσκεται σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση έχοντας συνήθως χάσει κάποιον δικό του άνθρωπο.

Και εξηγώ :

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας ιδρύθηκε με το νόμο 3258/2004 ΦΕΚ 144/29 Ιουλίου 2004. Ξεκίνησε την λειτουργία της στις αρχές του Ιουλίου του 2008 μετά από μετάθεση της ιατροδικαστού Ακριβούση Αποστολίας από την Λάρισα στην Λαμία, με απόφαση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης.

Από την αρχή η Υπηρεσία αυτή δεν μπορούσε να λειτουργήσει, αφού υπαλλήλους δεν είχε, παρά μόνο την Προϊσταμένη και μόνο για ένα μικρό διάστημα βοηθητικό προσωπικό και νεκροτόμο, ώστε να επιτευχθεί προσωρινά στοιχειώδης στελέχωση και να ασκήσει εν τοις πράγμασι τον ρόλο της.

Ήδη τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια (με μία «φωτεινή» εξαίρεση 8 μηνών), δεν υπάρχει νεκροτόμος με αποτέλεσμα η Ιατροδικαστής να παραπέμπει όλες τις υποθέσεις είτε στον Πειραιά και την Αθήνα, είτε στη Λάρισα.

Πέραν της ελλείψεως προσωπικού θα αναφέρω και την αδυναμία διαχείρισης των αποβλήτων για τα οποία εξυπηρετείτο από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο έπαψε να δέχεται τα απόβλητα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη για να μπορέσει στο μέλλον, εφόσον στελεχωθεί, να διαχειρίζεται με ασφάλεια τα απόβλητα του νεκροτομείου.

Κύριε Υπουργέ,

Οι εγκαταστάσεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας είναι άρτιες και περιλαμβάνουν: χώρο διοικητικών υπηρεσιών 180 m², νεκροτομείο 80 m², γραφείο νεκροτομείου 30 m², ιατροδικαστικό ιατρείου 44 m², αποθηκευτικούς χώρους 11 m² , ενώ καλύπτεται με 50 m² ψυκτικών θαλάμων και με χώρο παραλαβής από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Όμως από το 2008 μέχρι σήμερα η υπηρεσία αυτή είναι μόνο στα χαρτιά, δεν παρέχει καμιά υπηρεσία στους κατοίκους της περιοχής και στο κοινωνικό σύνολο και απλώς η Προϊσταμένη, παραπέμπει τα περιστατικά στα νεκροτομεία του Πειραιά της Αθήνας και της Λάρισας .

Κατανοείτε ασφαλώς ότι, η συνέχιση μιας τέτοιας καταστάσεως δεν τιμά ούτε το Κράτος, ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτε όλους εμάς που εκπροσωπούμε το λαό της Φθιώτιδας και είναι καιρός η δική μας Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το χρόνιο αυτό πρόβλημα που κληρονομήσαμε    

 Κύριε Υπουργέ,

Απευθύνομε στην ευαισθησία σας  και στην εγνωσμένη αποτελεσματικότητα σας και ερωτώ:

εάν είναι στις προθέσεις σας να δώσετε σύντομα οριστική λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, η λειτουργία της οποίας στη Λαμία, που είναι το γεωγραφικό κέντρο της Ελλάδας και ο μεγαλύτερος οδικός και σιδηροδρομικός κόμβος της πατρίδας μας, είναι απολύτως απαραίτητη, αλλιώς το μόνο που κάνει είναι να σπαταλάει τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση