ΜΕΘ Covid Θεσσαλίας - Στερεάς: Μόνο τρία κρεβάτια άδεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 08:30 ΜΕΘ Covid Θεσσαλίας - Στερεάς: Μόνο τρία κρεβάτια άδεια (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ασφυκτική αλλά αντιμετωπίσιμη η κατάσταση» λέει ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης. «Έτοιμες άμεσα πέντε νέες κλίνες στο Νοσοκομείο Λαμίας» σύμφωνα με το Διοικητή του Ανδρέα Κολοκυθά…

Τα όρια του συστήματος υγείας της χώρας μας δοκιμάζει η πανδημία covid-19, με πληρότητα στις ΜΕΘ και στα δωμάτια νοσηλείας, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τα όρια επιφυλακής, ενώ σε κάποιες περιοχές αγγίζει το 100%.

Συνολικά 3.831 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες

Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σχετικά με την πίεση που δέχονται τα Νοσοκομεία της, τα οποία σε επίπεδο ΜΕΘ παρουσιάζουν πληρότητα 96%. Ειδικότερα έχουν ασθενή οι 65 από τις 68 πλήρως αναπτυγμένες κλίνες!

«Ασφυκτική αλλά αντιμετωπίσιμη», χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία της Περιφέρειας ευθύνης του ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ και αναφερόμενος κυρίως στη Λάρισα και τη Θεσσαλία όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και υπάρχουν Μονάδες Εντατικής σε όλα τα Νοσοκομεία.

«Την προηγούμενη εβδομάδα αναπτύξαμε 32 κλίνες ΜΕΘ Covid στην Θεσσαλία, εκ των οποίων οι 10 ήταν μέσα στην πόλη της Λάρισας. Δημιουργήσαμε κλίνες ΜΕΘ-Covid και στα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας, καθώς το ένα από το άλλο απέχει 50 με 60 χιλιόμετρα, ώστε να τραβήξουν το φορτίο που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Λάρισα. Επίσης αναπτύξαμε σε μία εβδομάδα περίπου 225 κλίνες ήπιας νοσηλείας», σημείωσε ο κ. Σερέτης που έκανε λόγο και για τις δύο ιδιωτικές κλινικές στη Λάρισα και μία στο Βόλο με τις οποίες συνεργάζονται.

Δείτε το βίντεο με την παρέμβαση του κ. Σερέτη:

Η κατάσταση στη Λαμία

Σε αριθμούς πάντως η κατάσταση τρομάζει καθώς από τις 68 κλίνες ΜΕΘ στο σύνολο της υγειονομικής Περιφέρειας, οι 65 είναι κατειλημμένες εκ των οποίων, 12 στις 12 είναι σε Λαμία και Χαλκίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι κινήσεις της διοίκησης του Νοσοκομείου Λαμίας για ανάπτυξη νέων κρεβατιών ΜΕΘ αποδεικνύονται μονόδρομος και φυσικά πολύτιμες. Σύμφωνα με το Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέα Κολοκυθά, μέχρι το Σάββατο (21/11) πέντε (5) ακόμη κλίνες ΜΕΘ Covid θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν δίπλα στις έξι (6) υπάρχουσες, καθώς το μόνο που περιμένουν είναι την κεντρική σύνδεση με τα ιατρικά αέρια.

«Κάνουμε ότι είναι δυνατόν ως διοίκηση και φυσικά οι άνθρωποι μας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να νοσηλεύσουμε ασθενείς που έχουν ανάγκη», υποστηρίζει ο κ. Κολοκυθάς που είδε αυτή την εβδομάδα να ξεκινούν παράλληλα οι εργασίες για την δημιουργία των εφτά κλινών δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ωστόσο η ανάπτυξη αυτών των κλινών έχουν χρονοδιάγραμμα δύο τουλάχιστον μηνών για αυτό και προχώρησε πολύ γρήγορα στην επέκταση της υπάρχουσας ΜΕΘ Covid.

Αναφορικά με τις απλές κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό, το πέτρινο κτίριο αυτή τη στιγμή διαθέτει 24 κρεβάτια, ενώ για την ώρα νοσηλεύονται 18 ασθενείς (75%) από Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία. Απλά κρεβάτια για όσους έχουν νοσήσει με covid-19 αυτή τη στιγμή στην 5η ΥΠΕ υπάρχουν συνολικά 589 με τις 453 να είναι κατειλημμένες (ποσοστό περίπου 77%).

Ας δούμε όμως την κατάσταση ανά Υγειονομική Περιφέρεια σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τελευταία η ΕΡΤ.

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής), 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%).

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου), 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%).

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας), 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%).

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης), 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%).

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας), 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%).

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας), 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%).

7η ΥΠΕ (Κρήτης), 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%).

Κλίνες για κορωνοϊό

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.074. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.831 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής), 629 (από τις 1.169 διαθέσιμες κλίνες).

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου), 244 (από τις 480 διαθέσιμες κλίνες).

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας), 895 (από τις 1.204 διαθέσιμες κλίνες).

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης), 1.175 (από τις 1.557 διαθέσιμες κλίνες).

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας), 453 (από τις 589 διαθέσιμες κλίνες).

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας), 232 (από τις 636 διαθέσιμες κλίνες).

7η ΥΠΕ (Κρήτης), 59 (από τις 235 διαθέσιμες κλίνες).

Στρατιωτικά νοσοκομεία, 144 (από τις 194 διαθέσιμες κλίνες).

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com