Lockdown: Πότε σχεδιάζουν επανεκκίνηση του λιανεμπορίου -«Κλειδί» το σωτήριο self test

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021 10:15 Lockdown: Πότε σχεδιάζουν επανεκκίνηση του λιανεμπορίου -«Κλειδί» το σωτήριο self test

Η κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, έστω και με μία μεταβατική εβδομάδα -για αγορές με τη μέθοδο του click in shop- μέχρι τις 12 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κεντρικός στόχος παραμένει το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, ωστόσο αυτό θα κριθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας όπου θα γίνει συζήτηση στην Επιτροπή των Ειδικών.

Πλέον το ενδεχόμενο του ανοίγματος την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την προσεχή Δευτέρα (29/3) εγκαταλείφθηκε καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και η αφόρητη πίεση που δέχεται του Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν επέτρεψαν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται ότι με όποιον τρόπο κι αν ανοίξει το λιανεμπόριο, είτε με click in shop, είτε με click away, θα συνοδεύεται από κάποιους απαραίτητους περιορισμούς, όπως ο αριθμός ατόμων που θα βρίσκεται ταυτόχρονα εντός του καταστήματος καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας από πελάτες και προσωπικό.

Τι είπε ο Άκης Σκέρτσος για λιανεμπόριο και εστίαση

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επαναλειτουργία της οικονομίας ξεδίπλωσε, μιλώντας στο Mega ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος. Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος στις αρχές Απριλίου τοποθετείται χρονικά η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ενώ αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης ο υφυπουργός τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσει μέσα στον Απρίλιο σε ανοιχτούς χώρους.

Οι ειδικοί συζητούν τη χρήση διπλής μάσκας σε κλειστούς χώρους

Τα επιδημιολογικά δεδομένα προς το παρόν είναι επιβαρυμένα, καθώς τόσο τα 23.500 ενεργά κρούσματα όσο και η κατάσταση στα νοσοκομεία έχουν επιστήμονες και κυβέρνηση σε επιφυλακή.

Όπως τόνισε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, θα εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους και τον καιρό που βελτιώνεται στη χώρα μας, ενώ αποκάλυψε ότι συζητείται «η χρήση διπλής μάσκας» ή πιο αυστηρών μέτρων προστασίας σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει αυξημένο συγχρωτισμός -κατάσταση που κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά τη διασπορά του ιού.

Η ίδια εξήγησε ότι τα διαγνωστικά τεστ που θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι μία φορά την εβδομάδα θα συμβάλουν σημαντικά ώστε να διαγνωστούν ασυμπτωματικοί φορείς ή προσυμπτωματικοί φορείς του ιού. Αυτό είπε θα έχει ως αποτέλεσμα να προλάβουμε τη διασπορά στην αρχή της με σωστή ιχνηλάτηση. Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και τα τεστ αυτά αφορούν υγιή άτομα που εφόσον βρεθούν θετικά σε αυτά θα πρέπει να κάνουν και το μοριακό τεστ.

Ωστόσο ίδια επισήμανε ότι προς το παρόν το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο αλλά εξήγησε ότι μετά από 7 εβδομάδες, φαίνεται επιτέλους μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες φτάνει τις 2.500 αλλά όπως τόνισε υπάρχει σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων σε άτομα άνω των 75 ετών.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500 αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ενώ για πρώτη φορά -όπως τόνισε- ο δείκτης θετικότητας έμεινε σταθερός στο 6%, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη.

Επτά στα 10 άτομα που εισάγονται στα νοσοκομεία είναι ηλικίας άνω των 55 ετών ενώ πλέον οι διασωληνωμένοι από χθες ξεπέρασαν τους 700 -όπως επισήμανε καθηγήτρια, που είπε ότι «ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία, στα οποία προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα», αλλά ακόμη περισσότερο παρακολουθούμε τη θετικότητα η οποία προκύπτει από τυχαία δειγματοληψία και αφορά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.
«Κλειδί» το σωτήριο self test

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνουν από τις αρχές Απριλίου και τα self test, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις άλλες δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, όπως τα τυχαία rapid test και ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, τα self test θα είναι ένα βασικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, ενώ και η Βάνα Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε τα ατομικά τεστ «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Δημιουργεί ξεκάθαρα νέες δυνατότητες. Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας», σημείωσε από την πλευρά του και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε πως «είναι αληθές και όχι ψευδές το δίχτυ ασφαλείας που θα δημιουργεί το τεστ». Η εφαρμογή αυτού του τεστ «δεν διαφέρει πολύ από τα ένα απλό τεστ κύησης. Η λήψη δείγματος γίνεται από το σάλιο στο στόμα κι από το εσωτερικό της μύτης» προσέθεσε ο επ. καθηγητής. Έχει υψηλή ευαισθησία που φτάνει το 80%, είναι αξιόπιστο και εύχρηστο και η εκμάθηση τής διαδικασίας απαιτεί την παρακολούθηση ενός τρίλεπτου βίντεο, «είναι ιδιαίτερα εύκολη», υπογράμμισε και προσέθεσε πως η διενέργεια του μία φορά την εβδομάδα «μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στον περιορισμό της πανδημίας».

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το self test

Το self testing θα είναι υποχρεωτικό για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τις πρώτες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, γιατί είναι εργασιακά ενεργή ηλικιακή ομάδα. Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες μέρες. Αν είναι θετικό, με δεύτερο ταχύ τεστ (rapid test) θα μπορεί να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

  •     Εργαζόμενους σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις
  •     Στα σχολεία: υποχρεωτικό self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μία φορά την εβδομάδα

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε πρόταση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αναφορικά με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις 5 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση το υπουργείο Παιδείας πρότεινε να ανοίξουν τα Γυμνάσει και τα Λύκεια από 5 Απριλίου με rapid tests σε καθηγητές και μαθητές κάθε εβδομάδα. Η πρόταση βασίζεται σε τεχνική που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτή ήταν η βάση συζήτησης για την επιτροπή, όπου το κλίμα για την εν λόγω πρόταση, ήταν θετικό.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι ασφαλής εν όψει 14 Μαΐου

Στελέχη του υπουργείου Τουρισμού κάνουν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ασφαλής για τους πολίτες της αλλά και για τους ταξιδιώτες εν όψει της έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν, που έχει οριστεί επισήμως ότι ξεκινά στις 14 Μαΐου. Μαζί τους συστρατεύονται και μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που αναφέρουν χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr ότι «πρέπει να εμβολιαστούν όλοι στον τουρισμό. Δεν μπορεί να ζητάμε πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους τουρίστες και εμείς (σ.σ.: εννοώντας τους εργαζόμενους στον τουρισμό) να είμαστε ανεμβολίαστοι».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση