Λαμία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που "άδειαζε" ηλεκτρονικά λογαριασμούς

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 17:34 Λαμία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που "άδειαζε" ηλεκτρονικά λογαριασμούς

«Ψάρευε» με τις μεθόδους «Sim Swapping» και «Phishing» αποσπώντας σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Συνελήφθησαν εννέα μέλη μαζί με δύο αρχηγικά στελέχη. Κατασχέθηκαν από κάρτες - κλώνοι μέχρι ΙΧ και ταχύπλοο.

Πολυμελής εγκληματική ομάδα που αποτελούνταν από αλλοδαπούς και Έλληνες απατεώνες και έκλεβαν ηλεκτρονικά χιλιάδες ευρώ από ανυποψίαστους πολίτες, εξαρθρώθηκε στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαμίας.

Σε ευρεία - συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (08-06-2021) το πρωί, σε περιοχές της Αττικής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά εννέα (9) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και δύο (2) «αρχηγικά» της στελέχη. Ένας Ρουμάνος και ένας Έλληνας ομογενής από το Καζακστάν.

Δύο ακόμη άτομα είναι από Ρουμανία (άνδρας - γυναίκα), ένας Βούλγαρος, μία Ουκρανή και τέσσερις Ελληνίδες.

Όπως προέκυψε, στην συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση ανήκουν ακόμη ένας αλλοδαπός (τρίτο «αρχηγικό» στέλεχος), ο οποίος είναι έγκλειστος σε Φυλακή της Ρουμανίας για trafficking, καθώς και ένας αλλοδαπός, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας και ενώ ετοιμαζόταν να απελαθεί, προέκυψε η εμπλοκή του στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εκτός από αυτά τα 11 άτομα όμως, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα 22 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων οκτώ (8) Έλληνες και δεκατέσσερις (14) αλλοδαποί.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απατών και πλαστογραφιών, διακεκριμένη υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

SIM Swapping και «Phishing»

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τις αρχές Μαΐου του 2020, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες, ανά την Ελληνική Επικράτεια, οι οποίοι ήταν κάτοχοι λογαριασμών «e-Banking» σε διάφορα Ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Ειδικότερα οι μέθοδοι που εξαπατούσαν τους πολίτες ήταν με SIM Swapping (αντικατάσταση/ αλλαγή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου) και το πιο γνωστό «Phishing» (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων).

Από Λαμία ξετυλίχθηκε το κουβάρι…

Η πρώτη μέθοδος ήταν αυτή που χρησιμοποίησαν οι απατεώνες για να υποκλέψουν το τηλεφωνικό νούμερο κάτοικου Λαμίας τον περασμένο Οκτώβρη και μέσω των συναλλαγών που πρόλαβαν να διεκπεραιώσουν να αρπάξουν το ποσό που διατηρούσε σε τραπεζικό λογαριασμό.

Από κει μπήκαν στα ίχνη της σπείρας οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαμίας για να φτάσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης.

Με τις συγκεκριμένες μορφές απάτης, τα μέλη της σπείρας προέβαιναν στην υποκλοπή και χρήση προσωπικών στοιχείων και δεδομένων των θυμάτων, όπως κωδικούς πρόσβασης Internet Banking, κωδικούς πρόσβασης θυρίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του θύματος κ.λ.π., με αποτέλεσμα την παράνομη πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ακολούθως, εν αγνοία του θύματος, πραγματοποιούσαν μεταφορές χρηματικών ποσών και καρπώνονταν το παράνομο οικονομικό όφελος.

Συνολικά εξιχνιάσθηκαν 34 περιπτώσεις απάτης - πλαστογραφίας και τρεις (3) απόπειρες, σε βάρος πολιτών διαφόρων περιοχών της χώρας, Λαμία, Αττική, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα Καβάλα, Ιτέα, Χαλκίδα, Πύργο, Κατερίνη, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Αμφιλοχία και αλλού.

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, ανέρχεται τουλάχιστον στο χρηματικό ποσό των 419.695 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport το ποσό αυτό μπορεί να τριπλασιασθεί μόλις αναλυθούν κι άλλες περιπτώσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα!

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε δέκα (10) οικίες, ένα κατάστημα και άλλους χώρους των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• πληθώρα κινητών τηλεφώνων, καρτών Sim και ηλεκτρονικών υπολογιστών,

• το συνολικό χρηματικό ποσό των (8.840) ευρώ,

• πληθώρα ανδρικών ρολογιών, διαφόρων μαρκών, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας,

• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,

• δίκυκλη μοτοσικλέτα,

• ταχύπλοο σκάφος,

• τραπεζικές κάρτες – κλώνοι,

• έγγραφα τραπεζών και ταυτοποίησης τρίτων προσώπων,

• πλαστικοποιητές,

• σφραγίδες Υπηρεσιών, αμφιβόλου γνησιότητας, κ.λ.π.

Την προανάκριση διενήργησε με μεθοδικότητα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Δείτε βίντεο:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση