Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 08:12 Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Δείτε τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες και πως μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας.

25η Νοεμβρίου - «Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών»

Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους. Δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που την υφίστανται, καθώς δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση, αλλά για κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία και την κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμησή του. Εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, σε γυναίκες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης. Ήδη από το 1999, με στόχο την ανάδειξη της σοβαρότητας, αλλά και της έκτασης του προβλήματος ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών αναφαίνεται σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής και συνιστά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κίνημα metoo, ανέδειξε το φαινόμενο της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, καθώς και την ανάγκη για προστασία των εργαζομένων γυναικών και ανδρών, στον εργασιακό χώρο. Η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας αναγνώρισε την ανάγκη αυτή εισάγοντας τους όρους «έμφυλη βία και παρενόχληση» στην εθνική μας νομοθεσία (νόμος 4808/2021). Η έμφυλη βία και παρενόχληση απευθύνεται σε άτομα λόγω του φύλου τους ή επηρεάζει άτομα συγκεκριμένου φύλου και περιλαμβάνει τη σεξουαλική παρενόχληση. Η προστασία των εργαζομένων επεκτάθηκε με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες, η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας εργαζομένου ή ατόμου που έχει ενταχθεί σε διαδικασία αναζήτησης θέσης εργασίας τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη, ενώ πλέον το συγκεκριμένο αδίκημα διώκεται αυτεπάγγελτα.

Εκτός από τη νομοθετική παρέμβαση, καίριο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, διαδραματίζει η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου, διοικείται και εποπτεύεται επιστημονικά από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας από εξειδικευμένο προσωπικό (Σύμβουλο Υποδοχής/Διοικητικό προσωπικό, Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Νομικό). Επίσης, απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, πρόσφυγες, με αναπηρία, άνεργες, μονογονείς κ.ά.). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας και αφορούν σε:

  • ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
  • κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή στήριξη (με την οπτική του φύλου)
  • ομική στήριξη/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
  • συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας:

Διεύθυνση: Λεωνίδου 9-11
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 – 16:00
Τηλέφωνο: 22310 20059
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση