Φθιώτιδα: Προσοχή σε SMS που παραπέμπουν σε άγνωστους συνδέσμους

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 17:36 Φθιώτιδα: Προσοχή σε SMS που παραπέμπουν σε άγνωστους συνδέσμους

Μετά το Phising ήρθε το Smishing. Μηνύματα στο κινητό σας από απατεώνες που «τρυπώνουν» σε ομαδικές αποστολές εταιριών - τραπεζών…

Το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και ενώ είχαμε αρχίσει να συνηθίζουμε το phising ή ελληνικά το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» στοιχείων με το οποίο οι απατεώνες αποσπούν από τα θύματά τους κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ήρθε το λεγόμενο smishing!

Σε αυτή την περίπτωση οι απατεώνες δε στέλνουν e-mail όπως συνηθίζεται στο phising, αλλά SMS, που παραπέμπει σε κάποια υποτιθέμενη ασφαλή ηλεκτρονική διεύθυνση, όπου στόχο έχουν να σας κλέψουν προσωπικούς κωδικούς ή να σας εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό για να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολοσιστή ή στο smartphone σας!

Το εκπληκτικό της υπόθεσης όπως μας το περιέγραψε Λαμιώτης, που ευτυχώς δεν εξαπατήθηκε, είναι ότι το SMS φαίνεται να έχει αποσταλεί από τηλεφωνικό αριθμό της εμπιστοσύνης σας!

Δείτε το παρακάτω screenshot της συσκευής τηλεφώνου, όπου το κακόβουλο sms είναι στην ίδια «οικογένεια» μηνυμάτων με την τράπεζα που συνεργαζόταν!

Οι απατεώνες στοχεύουν σε λογαριασμούς τραπεζών - εταιριών, που χρησιμοποιούν μέσω εταιριών κινητής τηλεφωνίας ομαδικές αποστολές και «τρυπώνοντας» εκεί σου δημιουργούν την εντύπωση ότι η τράπεζά σου ή η εταιρία με την οποία συνεργάζεσαι, σου έχει στείλει μήνυμα.

Σύμφωνα με την απάντηση της τράπεζας στο συγκεκριμένο άνθρωπο, που παραδέχεται ότι επρόκειτο για κακόβουλη ενέργεια τρίτου, «τα SMS μηνύματα διέπονται από το καθεστώς και θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι από την Τράπεζα. Ως εκ τούτου, το ποιος μπορεί να εμφανίζεται ως ο φερόμενος αποστολέας ενός SMS μηνύματος ενδέχεται να μπορεί να προσδιοριστεί ή και να αλλάξει κατά το δοκούν από τον ίδιο τον πραγματικό αποστολέα αναλόγως τις χώρες και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από όπου αποστέλλεται αλλά και παραλαμβάνεται το SMS μήνυμα».

Από την εκστρατεία ενημέρωσης για τις απάτες στο διαδίκτυο από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε συνεργασία με την Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπάρχει το παρακάτω βίντεο για να διαπιστώσετε - με ευχάριστο τρόπο - πως μπορούν να σας κλέψουν από το κινητό σας

Δείτε το βίντεο:

Επισκεφτείτε και την ειδική σελίδα saferinternet4kids.gr όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τις συχνότερες απαντώμενες απάτες στον κυβερνοχώρο αλλά για τους τρόπους αναγνώρισης και πρόληψης τους.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση