Οργή και αγανάκτηση από τους εργαζόμενους του ΓΝ Λαμίας για το σοβαρό επεισόδιο σε βάρος νοσηλευτριών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 08:15 Οργή και αγανάκτηση από τους εργαζόμενους του ΓΝ Λαμίας για το σοβαρό επεισόδιο σε βάρος νοσηλευτριών

«Για μεροκάματο του τρόμου» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας μετά το βίαιο περιστατικό που διαδραματίστηκε το βράδυ της Πέμπτης (11/8) σε βάρος δύο συναδέλφων τους.

Σε οργισμένη ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας & Κέντρων Υγείας, περιγράφει ένταση ανάλογων φαινομένων σε βάρος τους ως αποτέλεσμα κυρίως της έλλειψης προσωπικού.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι….

Η οργή μας ξεχειλίζει για το χθεσινό περιστατικό της άνανδρης σωματικής επίθεσης πολίτη-συνοδού σε εργαζόμενους του Γ.Ν. Λαμίας.

Καταδικάζουμε την οποιαδήποτε ενέργεια σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας ενάντια σε εργαζόμενους, συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας που δέχονται τέτοιου είδους επιθέσεις ενώ δίνουν καθημερινό αγώνα για να προσφέρουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες φροντίδας υγείας στους ασθενείς και επιφυλασσόμεθα για οποιεσδήποτε, σχετικές με το προαναφερόμενο συμβάν, νομικές ενέργειες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνονται τα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας πολιτών (συνόδων ή ασθενών) σε εργαζόμενους.

Θεωρούμε ότι τα προαναφερθέντα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα κυρίως της έντονης έλλειψης προσωπικού. Ο ασθενής αδυνατεί να εξυπηρετηθεί με βάση τις προδιαγραφές που ο ίδιος έχει ορίσει ως αποδεκτές (λογικές και /ή παράλογες απαιτήσεις; ), με αποτέλεσμα να εκφράζεται βιαία απέναντι στον κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα αν ο ίδιος ο εργαζόμενος, ευθύνεται ή όχι, για την συγκεκριμένη κατάσταση.

Η έλλειψη προσωπικού (το Γ. Νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας, λειτουργούν με το 60% του προβλεπόμενου προσωπικού), ο αυξημένος όγκος ασθενών, η γήρανση και η κόπωση του υφιστάμενου προσωπικού, σε συνδυασμό με τις σωματικές και λεκτικές επιθέσεις που δέχεται από ασθενείς-συνοδούς, το μόνο πράγμα που καταφέρνουν είναι, τα συγκεκριμένα περιστατικά να αποτελούν προσθετό εμπόδιο στις παροχές φροντίδας που προσπαθεί το υπάρχον ελλιπές προσωπικό να προσφέρει.

Ενώ λοιπόν, ο ασθενής και ο συνοδός του είναι ενημερωμένος και προστατευμένος (πχ Γραφείο Προστασίας των Δικαιωμάτων Ληπτών /ριών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων), το προσωπικό, πολλές φορές, είναι εκτεθειμένο σε ενέργειες οποιεσδήποτε μορφής βίας.

Το μεροκάματο του τρόμου δεν αρμόζει στους υγειονομικούς που τόσο υποκριτικά χειροκροτήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ζητάμε:

1)την αύξηση και την ανανέωση του υπάρχοντος, μέσω νέων προσλήψεων, μόνιμου προσωπικού.

2)την ενίσχυση-βελτίωση του μηχανισμού αποτροπής της βίας (ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της ασφάλειας).

3)την ενίσχυση-αυστηροποίηση του νομικού-θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με τα φαινόμενα σωματικής, ψυχικής και λεκτικής βίας πολιτών προς εργαζόμενους.

4)την συμπαράσταση και την κατανόηση όλων των πολιτών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον χώρο εργασίας μας.»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση