Πλαταμώνας: Παλιές γραμμές, νέο αξιοθέατο… (φωτ. & βίντεο)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 11:31 Πλαταμώνας: Παλιές γραμμές, νέο αξιοθέατο… (φωτ. & βίντεο)

Το Κάστρο, η βίλα του Μοσκώφ, ο Παντελεήμονας, το Καλαμάκι, το ανακαινισμένο λιμάνι, η παραλία με το παλιό της κομμάτι αλλά και αυτό που σχεδιάζεται. Όλα αυτά είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά και γνωστά σημεία του Πλαταμώνα. Σημεία που γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια οι Λαρισαίοι παραθεριστές αλλά και μαθαίνουν γρήγορα και οι τουρίστες τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχει δημιουργηθεί και ένα ακόμα το οποίο δείχνουν να λατρεύουν όλοι. Είναι το τμήμα των παλιών ανενεργών πλέον σιδηροδρομικών γραμμών. Εκεί καθημερινά βρίσκονται άνθρωποι όλων των ηλικιών και απολαμβάνουν τον περίπατό τους.

Μέσα στην πυκνή βλάστηση και με μοναδική θέα τη θάλασσα, δεν έχουν καθόλου κίνδυνο από οχήματα και μέσα στην απόλυτη ησυχία περπατούν και το ευχαριστιούνται.

Η Larissanet βρέθηκε πάνω στις γραμμές τις περπάτησε και συνάντησε ξένους τουρίστες που εξέφραζαν με απορία το ποιο λόγο μένουν αναξιοποίητες καθώς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πολύ όμορφο αξιοθέατο. Υποστηρίζουν πως με μια έξυπνη διαμόρφωση θα μπορούσε να δώσει άλλον αέρα σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές όμως γενικά στο κομμάτι από τους Νέους Πόρους έως και τον Παντελεήμονα έχουν την δική τους μεγάλη ιστορία με την οποία έχει ασχοληθεί και παλιότερα η Larissanet.

Πριν λίγους μήνες άλλωστε έπεσαν οι «τίτλοι τέλους» στην υπόθεση της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής Νέων Πόρων – Πλαταμώνα.

Ήταν μια γραμμή που είχε εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαραθέσεων μέσω ανακοινώσεων επί σειρά μηνών και τελικά καταργήθηκε οριστικά. Αυτό γνωστοποιήθηκε μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών λίγες ημέρες πριν φύγει το 2021.

Με αυτήν την απόφαση αποφασίστηκε επίσημα ο διαχωρισμός του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας, σε τέσσερις κατηγορίες: ενεργό, υπό κατασκευή, ενεργό σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας (επισήμως, λόγω της κακής κατάστασης των γραμμών) και καταργημένο δίκτυο.

Στο καταργημένο δίκτυο υπάρχουν τα κομμάτια Ν. Πόροι-Πλαταμώνας (παλαιό τμήμα), Πλαταμώνας (Παλαιός σταθμός) – Έξοδος υφιστάμενου Σ.Σ. Λιτόχωρου (παλαιό τμήμα).

Η Σιδηροδρομική γραμμή Νέων Πόρων – Πλαταμώνα – Λεπτοκαρυάς κατασκευάστηκε το 1916 και όλα αυτά τα χρόνια είχε επιβατική κίνηση χιλιάδων ατόμων ετησίως, καθώς ο σιδηρόδρομος ήταν το δημοφιλέστερο μέσο μεταφοράς, των Λαρισαίων και όχι μόνο, προς το δημοφιλές αυτό τουριστικό θέρετρο.

Το 2002, καθημερινώς 4 δρομολόγια διέρχονταν με στάση στον Πλαταμώνα συνδέοντάς τον με Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αθήνα.

Το θέμα των συγκεκριμένων γραμμών έφτασε μέχρι και την Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτή της Ελληνικής Λύσης όμως δεν ανατράπηκε κάτι σχετικά με τις εξελίξεις κι έτσι η γραμμή καταργήθηκε όπως ήταν φυσιολογικό καθώς με τα νέα δεδομένα ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Νέων Πόρων εξυπηρετεί την περιοχή.

Πλέον για ένα κομμάτι των σιδηροδρομικών γραμμών αυτών υπάρχουν πολλές σκέψεις για αξιοποίηση από την δημοτική αρχή της περιοχής.

Ιδιαίτερη ομορφιά

Ο παλιός σταθμός του Πλαταμώνα είναι συνδεδεμένος με πολλές αναμνήσεις των Λαρισαίων. Τώρα φυσικά δεν βρίσκεται και στην καλύτερή του κατάσταση αφού έχει δεχθεί επιθέσεις βανδάλων ανά διαστήματα. Πρόσφατα μάλιστα ξαναέγραψε η Larissanet για την κατάσταση που επικρατούσε εκεί με σκουπίδια, σπασμένες πόρτες και τζάμια, πυκνή βλάστηση.

Το κομμάτι από το παλιό σταθμό μέχρι και τη γαλαρία πριν την παραλία του Παντελεήμονα σίγουρα είναι από τα ωραιότερα της περιοχής. Τόσο με την ανατολή όσο και με τη δύση του ηλίου πολλοί είναι εκείνοι που το περπατούν για να βγάλουν μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες στις οποίες αποτυπώνεται η γοητεία του τοπίου.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση