Στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών βρέθηκε ο Όμιλος Φίλων Δάσους (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 13:19 Στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών βρέθηκε ο Όμιλος Φίλων Δάσους (ΦΩΤΟ)

Πεζοπορία στα χώματα των ηρώων.

Η μέρα μας ξεκίνησε από το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης που περιλαμβάνει τρεις αίθουσες, τις εφαρμογές των οποίων έχει επιμεληθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και συνεχίστηκε με πεζοπορία μέσα από το χωριό Θερμοπύλες προς στους πρόποδες του Καλλίδρομου για να καταλήξουμε στο λόφο του Κολωνού και το μνημείου του Λεωνίδα και των Θεσπιέων.

Στην παρέα μας η φίλη του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ, φιλόλογος- ιστορικός Κα Ευαγγελία Δημοπούλου που μας μίλησε για το ιστορικό της μάχης και τη διαχρονικότητα των συγκρούσεων στην περιοχή και ο Χρήστος Τετριμίδας κάτοικος Θερμοπυλών που μας θύμισε κάποιες ιστορικές φράσεις που ελέχθησαν σε αυτή τη μάχη.

Τους ευχαριστούμε, όπως και όλους τους συνοδοιπόρους μας,τους νέους μας φίλους που μας ακολουθούν κάθε φορά, το προσωπικό του Κ.Ι.Ε.Θ. και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κο Ντζούφλα για την βοήθειά τους.

Οι Θερμοπύλες αποτελούν ένα στενό ανάμεσα στις νοτιοανατολικές υπώρειες του όρους Καλλίδρομου και του Μαλιακού κόλπου. Υπήρξε διαχρονικά τόπος στρατηγικής σημασίας και πολεμικών συγκρούσεων καθώς και φυσική δίοδος επικοινωνίας.

Η σημασία της περιοχής προσδιορίζονταν κατά την αρχαιότητα από τη γεωμορφολογία των στενών της. Βασική πηγή πληροφοριών για τη μορφή των στενών κατά την αρχαιότητα είναι ο Ηρόδοτος, ο οποίος περιγράφει τη γνωστή ομώνυμη μάχη του 480 π.Χ.

Στην είσοδο του εν λόγω στενού υπάρχουν ακόμη και σήμερα οι θερμές πηγές. Ανατολικά της εισόδου, υψώνεται λόφος πάνω στον οποίο σώζονται λείψανα οχύρωσης. Φαίνεται ότι ταυτίζεται με το επονομαζόμενο από τον Ηρόδοτο ως «φωκικόν τείχος».

Ο χώρος των Θερμοπυλών απετέλεσε καθ’ όλη την αρχαιότητα πεδίο συγκρούσεων μεταξύ Ελλήνων και εισβολέων. Εκτός της γνωστής μάχης του 5ου αι. π.Χ. και άλλων, μικρότερων εχθρικών συναντήσεων έλαβε εκεί χώρα το 279 π.Χ. η μάχη των Ελλήνων εναντίον των Γαλατών και το 191 π.Χ. η ανάλογη κατά των Ρωμαίων.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ  ΔΑΣΟΥΣ ΛΑΜΙΑΣ (ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ)
e mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: Όμιλος Φίλων Δάσους Λαμία
www.omfidas.blog

 

Δείτε φωτογραφίες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση