Η ρύπανση στην παραλία Λιβανατών και η λειτουργία του ΒΙΟΚΑ Αταλάντης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022 22:12 Η ρύπανση στην παραλία Λιβανατών και η λειτουργία του ΒΙΟΚΑ Αταλάντης

Αυστηρότερους κανόνες για τους ρύπους του ατμοσφαιρικού αέρα, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, καθώς και για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, πρότεινε (26/10) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή [https://www.reporter.gr/Diethnh/Diethneis-Eidhseis/542348-EE-Aysthroteroi-kanones-gia-toys-rypoys-kai-thn-epexergasia-lymatwn] H Επιτροπή προτείνει οι υποχρεώσεις επεξεργασίας των λυμάτων να επεκταθούν σε μικρότερους οικισμούς με 1.000 κατοίκους, από τους 2.000 κατοίκους που ισχύει επί του παρόντος.

Αυτό μας θύμισε τις καταγγελίες της «Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στην Παραλία Λιβανατών» για τη ρύπανση της θάλασσας, οι οποίες καταγγελίες έχουν πολλές παραμέτρους. Το σημαντικό είναι πως η υπόθεση της παράνομης διάθεσης λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή μέσω των αγωγών των ομβρίων οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αναδείχθηκαν δε οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λοκρών, πρώτον γιατί δεν φαίνεται διατεθειμένη να παρέμβει να σφραγιστούν οι παράνομες συνδέσεις για να λυθεί το πρόβλημα, με λίγα λόγια «σφυρίζει κλέφτικα», και δεύτερον γιατί δεν εξασφαλίστηκε η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης της Αταλάντης και των παράκτιων οικισμών Λιβανατών και Αρκίτσας. Ρωτάμε: πού πηγαίνουν τα αστικά λύματα;

Στην ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου1, για τη λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών στη Στερεά, ύστερα από τη σχετική ανακοίνωση της Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς2, απάντησε ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος3, ο οποίος αναφέρει συγκεκριμένα για τους ΒΙΟΚΑ: «Αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑ, οι εταιρείες Ύδρευσης – Αποχέτευσης».

Στο μεταξύ αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας [http://astikalimata.ypeka.gr/] ο Βιολογικός Αταλάντης εμφανίζεται σε λειτουργία χωρίς να έχει υποβληθεί ΑΕΠΟ(!), έχοντας χωριστικό τύπο δικτύου/σύστημα αποχέτευσης(!) και εξυπηρετώντας 4.958 κατοίκους. Ποια είναι τελικά η αλήθεια;

Με το νέο σχεδιασμό πιστεύουμε ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για να μπορέσουν όλοι οι οικισμοί, οι άνω των 1.000 πια κατοίκων, να αποκτήσουν ΒΙΟΚΑ και ότι θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης και της περιβαλλοντικής όχλησης, κυρίως της θάλασσας και των επιφανειακών υδάτινων αποδεκτών, αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα. Παράλληλα όμως πρέπει με έναν τρόπο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα των ήδη υπαρχόντων ΒΙΟΚΑ, που κουβαλούν τις γνωστές αμαρτίες του παρελθόντος, από το Β’ ΚΠΣ, με ευθύνη όλων και όχι μόνο των Δήμων.

Νοέμβρης 2022

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση