Φθιώτιδα - Κορωνοϊός: Είναι εδώ και εξακολουθεί να απειλεί

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022 08:52 Φθιώτιδα - Κορωνοϊός: Είναι εδώ και εξακολουθεί να απειλεί

Στο Νοσοκομείο Λαμίας οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι με covid…

Η μετάλλαξη «όμικρον» σε διάφορες μορφές όπως η Ο2, Ο4 και βέβαια η Ο5 με τις υποπαραλλαγές τους, εξακολουθούν να ταλαιπωρούν, να τρομάζουν και ενίοτε να προκαλούν πόνο σε χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας και παγκοσμίως.

Οι επιστήμονες, αν και εδώ κι αρκετό καιρό περιορίζονται σε παρατηρήσεις και όχι μεγάλες αναλύσεις επί των μεταλλάξεων και της επικινδυνότητάς τους, συμφωνούν ότι η νέα μορφή του κορωνοϊού μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει την επικινδυνότητα που παρουσίαζε μέχρι τα τέλη του 2021 και τον πρώτο μήνα του 2022.

Ωστόσο πριν περάσουμε στα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό, να τονίσουμε ότι η covid-19 παραμένει πολύ επικίνδυνη για ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και δυστυχώς άτομα που είναι μεγάλης ηλικίας και έχουν κι εκείνα πρόβλημα με άλλες ασθένειες που συνοδεύουν τα χρόνια τους. Οπότε ο κίνδυνος αν και έχει περιορισθεί αρκετά ηλικιακά, παραμένει ορατός και… δίπλα μας!

Οι περισσότεροι ασθενείς στη Λαμία!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ του LamiaReport, στις 9 Νοεμβρίου 2022 στο Νοσοκομείο Λαμίας νοσηλεύονται 28 ασθενείς στην Κλινική Covid και ακόμη τρεις (3) στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Κορωνοϊού. Η διάμεση ηλικία των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες είναι τα 84 έτη και στη ΜΕΘ τα 74.

Ο συγκεκριμένος αριθμός νοσηλευομένων είναι ο μεγαλύτερος για το Νοσοκομείο Λαμίας μέσα στο Φθινόπωρο, αλλά και ο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή στα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ όπου νοσηλεύονται συνολικά 136 ασθενείς σε απλές κλίνες κι άλλοι 7 σε ΜΕΘ! Μάλιστα οι 5 από τους 7 ασθενείς στην Εντατική είναι στα Νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας (2) και οι άλλοι 2 στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας.

Πέρυσι τέτοια μέρα με τη μετάλλαξη «δέλτα» να σαρώνει τη χώρα αλλά και τη Φθιώτιδα, οι νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Λαμίας ήταν 38 στην Κλινική και η ΜΕΘ γεμάτη και στα 12 κρεβάτια της, ενώ για ακόμη 10 άτομα αναζητήθηκε κλίνη και διακομίστηκαν στα Νοσοκομεία Βόλου, ΚΑΤ, Σωτηρία και Τρικάλων!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ηλικίες των νοσηλευομένων, καθώς ήταν από 35 μέχρι 94 ετών (τα 14 άτομα ήταν κάτω από 55 ετών) στην Κλινική, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών στη ΜΕΘ (και στα 5 Νοσοκομεία) ήταν στα 61 έτη!

Τα κρούσματα

Ένα άλλο στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ότι η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ με τα εβδομαδιαία κρούσματα για το πρώτο 7ημερο Νοεμβρίου (ISO 44/2022) κατέγραψε 1.115 κρούσματα για τη Φθιώτιδα.

Την ίδια εβδομάδα το 2021 τα κρούσματα της περιφερειακής ενότητας ήταν μόλις 610. Τότε όμως ήταν  που ξεκινούσε η υπερμετάδοση στην Κοινότητα, καταλήγοντας στο τέλος Νοεμβρίου στα 3.540 κρούσματα και έχει ενδιαφέρον να ξανακοιτάξουμε τα στατιστικά στο τέλος Νοεμβρίου και με το πέρας του 2022.

Αντίστοιχα οι διασωληνωμένοι το 2021 ήταν στους 445 (μέσος όρος), ενώ το 2022 κινούμαστε στους 89!

Τέλος οι απώλειες το 2022 και το 2021 σε πανελλαδικό επίπεδο την ίδια εβδομάδα, ήταν 134 και 345 αντίστοιχα.

Οι θάνατοι

Μεγάλο πόνο προκαλούν φυσικά τα στατιστικά των θανάτων. Ακόμη και σήμερα οι απώλειες είναι πολλές. Με τα προσωρινά στοιχεία που έχουμε για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και μέχρι 5 Νοεμβρίου, οι θάνατοι στο Νοσοκομείο Λαμίας (με ασθενείς και από άλλους νομούς) και στη Λαμία γενικότερα, είναι 35.  Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 84,5 έτη, ενώ η διάμεση τιμή ακόμη μεγαλύτερη στα 87 (διακύμανση 62 με 98, μόνο δύο κάτω από 70 ετών).

Στο ίδιο περίπου διάστημα το 2021, οι απώλειες μόνο για τη Φθιώτιδα (μέχρι 8/11) ήταν 38. Οι ηλικίες από 53 έως 99 ετών με μέσο όρο τα 80 έτη και διάμεση τιμή τα 85 (κάτω από 70 ήταν εννέα άτομα).

Μόνο για τη Φθιώτιδα από την αρχή της πανδημίας έχουμε καταγράψει 461 θανάτους, 257 άνδρες και 204 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 77,5 έτη και διάμεση τιμή τα 81 έτη. Από αυτούς οι 196 μέσα στο 2022.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση