Φθιώτιδα: Δεκάδες τα «χτυπήματα» των απατεώνων μέσω διαδικτύου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 11:26 Φθιώτιδα: Δεκάδες τα «χτυπήματα» των απατεώνων μέσω διαδικτύου

Προσοχή σε μηνύματα που σας παραπέμπουν σε ιστότοπους και σας ζητούν προσωπικά στοιχεία…

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης, με τους επιτήδειους να χρησιμοποιούν ολοένα και πιο ευφάνταστους τρόπους για να ξεγελάσουν τα υποψήφια θύματά τους.

Στο LamiaReport φτάνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα, καταγγελίες για παραπλανητικά μηνύματα, κυρίως ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ πιο σπάνιες είναι οι περιπτώσεις με SMS (SMiShing).

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε λάβει καταγγελίες για ψευδεπίγραφα μηνύματα, από τρεις τράπεζες, τα Ελληνικά ταχυδρομεία, ακόμη και από τον πρώην ΓΕΠΑΔ Στερεάς Ελλάδας και νυν Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κανέλλο.

Κοινός παρανομαστής στην προσπάθεια των απατεώνων είναι να σας οδηγήσουν σε περιβάλλον που προσομοιάζει τις ηλεκτρονικές σελίδες των υποτιθέμενων αποστολέων (πχ. Τράπεζες, μεταφορικές, εταιρίες τηλεφωνίας και ενέργειας, αστυνομία κλπ) και να σας υποκλέψουν τους κωδικούς (phishing) από κάποια φόρμα συμπλήρωσης στοιχείων. Έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη ότι από την ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να καταλάβετε την απάτη, καθώς προσομοιάζει με τη γνωστή και επιπλέον το περιβάλλον στο οποίο οδηγείστε είναι μια απλή φωτογραφία χωρίς «ενεργά κουμπιά», καθώς λειτουργεί μόνο η φόρμα!

Στην περίπτωση των τραπεζών, η αφορμή για να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας είναι η κατά λάθος απενεργοποίηση κάποιου λογαριασμού ή της κάρτας σας, ενώ στην περίπτωση των ταχυδρομείων κάποια λάθος αποστολή δέματος. Εκεί το δέλεαρ είναι το ελάχιστο ποσό που σας ζητούν να καταβάλλετε, οπότε αν τύχει και περιμένετε δέμα μπορεί να την πατήσετε.

Τις περισσότερες φορές η προσπάθεια των απατεώνων δεν είναι πειστική, συνήθως με εξόφθαλμα ορθογραφικά λάθη, ακόμη και λάθη στην κωδικοποίηση ή μετάφραση των κειμένων τους:

Επίσης, στην περίπτωση του ψευδεπίγραφου - απατηλού μηνύματος με τα στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, κατηγορούν τον παραλήπτη του μηνύματος ως σεξουαλικό παραβάτη και ζητούν και σε αυτή την περίπτωση στοιχεία.

Τέλος ακόμη μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να επιδείξετε στις αγγελίες - μηνύματα μέσω δημοφιλών κοινωνικών δικτύων, για αγοροπωλησίες, αλλά και πρόθυμα νεαρά άτομα που θέλουν να συνομιλήσουν μαζί σας.

Για όλες τις περιπτώσεις ακολουθήστε τις οδηγίες των ειδικών στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr .

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση