Νοσοκομείο Λαμίας: Αλλαγές στη νοσηλεία ασθενών που διαγιγνώσκονται τυχαία με covid

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 16:25 Νοσοκομείο Λαμίας: Αλλαγές στη νοσηλεία ασθενών που διαγιγνώσκονται τυχαία με covid

Τι λένε οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας…

Ότι θα πρέπει να ζούμε μαζί με τον κορωνοϊό, είναι μια πραγματικότητα που έχουμε αποδεχθεί μετά και την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν έωςτην περασμένη Άνοιξη.

Τώρα έφτασε η ώρα να γίνουν αλλαγές και στην αντιμετώπιση των περιστατικών covid σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει αποσταλεί στα Νοσοκομεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport από Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, εφαρμόζεται και στο Νοσοκομείο Λαμίας, η οδηγία που αναφέρει ότι στην Κλινική Covid (Πέτρινο κτίριο) θα νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με, τεκμηριωμένη εργαστηριακά, λοίμωξη από κορωνοϊό και συμπτώματα covid-19, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και ειδικής θεραπείας σύμφωνα με τις κοινές κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής εταιρίας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας.

Ασθενείς που νοσηλεύονται ή πρόκειται να νοσηλευτούν σε μη - covid κλινικές του Νοσοκομείου και στον τυπικό ή τυχαίο έλεγχο βρεθούν θετικοί στον ιό Sars-Cov-2, θα εκτιμώνται κλινικά και εργαστηριακά από Ειδικό Ιατρό (Λοιμωξιολόγο ή Παθολόγο ή Πνευμονολόγο) για να διαπιστωθεί εάν έχουν αναπτύξει νόσο covid-19 και εάν χρήζουν ειδικής θεραπείας ώστε να μεταφερθούν στην κλινική covid.

Αν δεν έχουν κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα συμβατά με τη νόσο covid-19 ή είναι εξαιρετικά ήπια και δε χρήζουν ειδικής θεραπείας τότε δε μεταφέρονται στην ειδική κλινική covid αλλά παραμένουν στην Κλινική τους.

Εννοείται ότι θα νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης, όπου δύναται να φιλοξενηθούν κι άλλα άτομα που νοσούν από covid-19 της ίδιας Κλινικής.

Προβληματισμός

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει σταλεί στα Νοσοκομεία εδώ κι αρκετό καιρό, υπήρχε και υπάρχει ωστόσο προβληματισμός για το αν θα λειτουργήσει στην πράξη.

Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο Λαμίας οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Κλινική Covid στο Πέτρινο κτίριο, είναι είτε μεγάλης ηλικίας - άνω των 80 - είτε με σοβαρά νοσήματα, που ουσιαστικά τους ανάγκασαν να καταφύγουν σ’ αυτό.

Αυτή τη στιγμή - τις τελευταίες 5 ημέρες - οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό παραμένουν στους 19, αριθμός αρκετά μεγάλος για να αντιμετωπιστεί από Κλινικές εξασφαλίζοντας ξεχωριστά δωμάτια. Ειδικά όταν πρόκειται μόνο για ασθενείς ουσιαστικά δύο Κλινικών, της Παθολογικής ή της Χειρουργικής. Από την άλλη όλα τα Νοσοκομεία θα ήθελαν να σταματήσουν να ψάχνουν προσωπικό για να λειτουργήσουν πρόσθετες κλίνες σε αμιγώς Κλινικές Covid.

Ακόμη κι έτσι όμως δεν είναι σίγουρο αν στο τέλος η συγκεκριμένη οδηγία μειώσει ή τελικά θα φέρει ακόμη περισσότερες ανάγκες σε προσωπικό. Ειδικά ενόψει χειμώνα που Κλινικές όπως η Παθολογική, η Πνευμονολογική και η Χειρουργική γεμίζουν ασφυκτικά από ασθενείς.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση