Λαμία: Μοίρασε χαμόγελα, βοήθεια και αισιοδοξία σε μικρούς και μεγάλους το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 08:28 Λαμία: Μοίρασε χαμόγελα, βοήθεια και αισιοδοξία σε μικρούς και μεγάλους το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Γεμάτο ιατρικές, εκπαιδευτικές, ενημερωτικές και επιμορφωτικές δράσεις ήταν το πενθήμερο της «παρουσίας» του εθελοντικού οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην πόλη της Λαμίας, σε ένα πλέγμα εξειδικευμένων δράσεων πρόληψης για μικρούς και μεγάλους.

Μια πολυήμερη ατζέντα που ξεκίνησε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και διήρκησε έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, αρχικά με το Κινητό Πολυιατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» που βρέθηκε στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, για να υλοποιήσει δωρεάν παιδιατρικές, οδοντιατρικές, ΩΡΛ και οφθαλμολογικές εξετάσεις σε παιδιά. Το παρών στις ιατρικές δράσεις στην ΠΕΛ έδωσαν ο αναπληρωτής Δημάρχου Θανάσης Ντζούζγος και ο αντιδήμαρχος Λαμιέων Παναγιώτης Στασινός, ιατροί στο επάγγελμα, χαιρετίζοντας την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του οργανισμού το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στους μικρούς μαθητές.

Παράλληλα κατά τις ίδιες ημέρες, ψυχολόγοι του Οργανισμού επισκέφθηκαν σχολεία της Λαμίας πραγματοποιώντας διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ενημέρωσης, σχετικά με θεματικές που αφορούν άμεσα τα παιδιά, για την καθημερινότητά τους αλλά και το μέλλον τους, όπως είναι τα δικαιώματα των παιδιών, η ορθή και ωφέλιμη χρήση της τεχνολογίας, η ενδοσχολική βία, ο σχολικός εκφοβισμός και το cyber bullying, η κακοποίηση, η παραμέληση, η σεξουαλική βία, η παρενόχληση και οι εξαφανίσεις

Ενδιάμεσα, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε με θέμα: «Ο ρόλος των ευαισθητοποιημένων πολιτών στην πρόληψη και προστασία των παιδιών από διάφορες μορφές κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης». Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου απηύθυνε ο αναπληρωτής Δημάρχου Θανάσης Ντούζγος με ομιλητή μεταξύ άλλων στην ημερίδα τον Αντιδήμαρχο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Παναγιώτη Στασινό. Επίσης το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος  Παναγιώτης Φώσκολος, προϊστάμενοι και εκπρόσωποι της εκπαίδευσης, στελέχη των κοινωνικών δομών του Δήμου Λαμιέων καθώς και πολίτες.

 Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη μεγάλη σημασία της άμεσης αντίδρασης της κοινωνίας που πρέπει να μιλά και να καταγγέλλει κάθε περίπτωση παιδικής κακοποίησης αλλά και τη ανάγκη διασύνδεσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών ώστε να δίνεται γρήγορη και αποτελεσματική λύση σε κάθε παιδί που κακοποιείται.

Ο Παναγιώτης Στασινός αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαμιέων, στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στη ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και  της ανάληψης ουσιαστικής αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Παιδική Προστασία με πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και την παράλληλη μεταφορά πόρων από τη Κεντρική Εξουσία.

Η Αγορή Παπακώστα, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας, ανέπτυξε το νομικό πλαίσιο για τη προστασία των ανήλικων θυμάτων και ξεκαθάρισε όλη τη διαδικασία που πρέπει κάθε φορέας να ακολουθεί ώστε να προστατευτεί το παιδί από κάθε μορφή βίας, η Έλλη Στάμου, ψυχολόγος, ανέπτυξε όλη τη πολύπλευρη δράση του Χαμόγελου του Παιδιού, ο Χρήστος Μαρκαντώνης, Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕ.Κ.ΕΣ. και η Αλβέρτη Βασιλική, αναπληρώτρια Προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ Φθιώτιδας, ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ασφαλές σχολικό περιβάλλον στη προστασία αλλά και στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της κακοποίησης των παιδιών και ο Βασίλης Τσιρίγκας, Αστυνόμος Β΄ από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας, ανέλυσε τις πολύπλευρες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την διερεύνηση και την καταπολέμηση των εγκλημάτων με θύματα ανήλικα άτομα.

Τέλος κατά τις ημέρες Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαμιέων, μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης για τη συμμετοχή και ένταξη Διευθύνσεων και Αυτοτελών Τμημάτων Δημοτικής Αστυνομίας, στα Συντονιστικά προγράμματα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas.

Οι δράσεις στη Λαμία που συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή διοργανώθηκαν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», υπό την αιγίδα και τη συνδιοργάνωση του Δήμου Λαμιέων, του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδας, του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Σύλλογο Φθιώτιδας και τη συμμετοχή του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, καθώς οι γιατροί που συμμετείχαν προσέφεραν εθελοντικά την εργασία τους.

Η Δράση της Προληπτικής Ιατρικής πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του ΟΠΑΠ και εντάσσεται, για μία ακόμη χρονιά, στο Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας «ΟΠΑΠ στη γειτονιά», που έχει ως στόχο τη προαγωγή και διασφάλιση της υγείας των παιδιών μέσω προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση