Προχωρούν τρία σημαντικά έργα στον Άγιο Κωνσταντίνο - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2023 09:25 Προχωρούν τρία σημαντικά έργα στον Άγιο Κωνσταντίνο - ΒΙΝΤΕΟ

Όλα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την πρόοδο σημαντικών έργων στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στον Άγιο Κωνσταντίνο παραβρέθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, όπου παρουσία του Δημάρχου Καμένων Βούρλων, κ. Ιωάννη Συκιώτη, ενημέρωσε την τοπική κοινωνία για την εξέλιξη τριών σημαντικών έργων για την περιοχή, το Δίκτυο Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, την επανέναρξη των εργασιών στο λιμάνι και την πορεία καταβολής των χρηματικών ποσών για τις απαλλοτριώσεις στην παράκαμψη Αγίου Κωνσταντίνου.

Αναλυτικά, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Χρόνια πολλά για την ημέρα! Τα Θεοφάνια είναι μια απ’ τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Εκπέμπουν μήνυμα πνευματικής αναγέννησης, πραγματικής ελευθερίας και κάθαρσης. Στις μέρες μας όλοι πρέπει να εμπνευστούμε από τις διαχρονικές αρχές και αξίες του Έθνους μας και με αυτοπεποίθηση και εργατικότητα να κάνουμε μια καλύτερη ζωή για όλους μας, με μεγαλύτερη κάθαρση –όπως είπα-, εντιμότητα, ανθρωπιά, αλληλεγγύη και ευημερία. Και η Πολιτεία με σχέδιο, σύνεση και σωφροσύνη να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν πιο υγιή κοινωνικό και φυσικό χώρο.

Σας προσκάλεσα όμως εδώ, στον Άγιο Κωνσταντίνο, για να σας ενημερώσω παρουσία της Δημοτικής Αρχής για την εξέλιξη τριών, πολύ σημαντικών έργων για τον Άγιο Κωνσταντίνο.

1ον. Δίκτυο Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Αγίου Κωνσταντίνου.

Σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στις 18 Απριλίου 2022, για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης του έργου, μετά από συστηματική συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τις Δημοτικές Αρχές Λαμιέων και Καμένων Βούρλων, αναμένεται –σύμφωνα με ενημέρωση που έχει και ο κ. Δήμαρχος- εντός των προσεχών 15 ημερών η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Δίκτυο Αποχέτευσης και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Αγίου Κωνσταντίνου, συνολικού προϋπολογισμού 11,7 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα 7,5 εκατ. ευρώ αφορούν το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, με ιδιαίτερα αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και λύνεται ένα πρόβλημα δεκαετιών στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.

2ον. Λιμένας Αγίου Κωνσταντίνου.

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για τον Δήμο, για τη Φθιώτιδα, για τη Στερεά Ελλάδα. Ένα έργο αναβάθμισης του Λιμένα του Αγίου Κωνσταντίνου, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και είναι προϋπολογισμού 9,8 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ.

Γνωρίζουμε και γνωρίζετε, κυρίως οι ντόπιοι συμπατριώτες μας, πως αυτό το έργο παρουσίασε σημαντικές δυσκολίες και σήμερα δεν εκτελείται. Όμως με συντονισμένες, συλλογικές προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, του Λιμενικού Ταμείου Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, σημαντικοί πόροι αποδεσμεύτηκαν και αποδεσμεύονται με αποτέλεσμα μεθαύριο, τη Δευτέρα (9/1), να αναμένεται η επανέναρξη των εργασιών.

Εκτιμάται, σύμφωνα με τη χτεσινή προφορική δέσμευση του εργολάβου προς τον Υπουργό Οικονομικών, πως το έργο θα ολοκληρωθεί το αργότερο τους επόμενους δύο μήνες. Πρόοδος αναμένεται με την άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας και για το λιμάνι της Αρκίτσας.

3ον. Αποζημιώσεις ΠΑΘΕ.

Όπως σας είχα ενημερώσει στις 19 Οκτωβρίου 2022 και στις 11 Νοεμβρίου 2022 με σχετικά δελτία Τύπου, μετά από συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εγκρίθηκε αρχικά η τροποποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2022 και δεσμεύθηκαν λίγο περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην καταβολή χρηματικών ποσών για απαλλοτριώσεις στην παράκαμψη Αγίου Κωνσταντίνου.

Δύο κρίσιμα βήματα έγιναν, αυτά της ολοκλήρωσης των σχετικών Κτηματολογικών Πινάκων και της δέσμευσης των απαραίτητων πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θέλω να σας πω ότι σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές του Νομού δεν υπάρχουν καν οι Πίνακες. Αυτά τα δύο έγιναν.

Χτες το πρωί υπεβλήθη το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης απ’ το Υπουργείο Μεταφορών και Μεταφορών προς τον αρμόδιο Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Χτες το απόγευμα, εντός τεσσάρων ωρών, ο Γ.Γ. κ. Σκάλκος, υπέγραψε τη σχετική έγκριση.

Προχωράμε πλέον στο τελικό στάδιο, αυτό των πληρωμών των δικαιούχων. Τα στοιχεία θα σταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αμέσως μετά θα γίνει η μεταβίβαση στην αρμόδια ΔΟΥ, τη ΔΟΥ Φθιώτιδας, για τις αποζημιώσεις. Εκτιμώ ότι είναι θέμα ολίγων εβδομάδων να αποζημιωθούν οι πολίτες. Όπως έχω επαναλάβει και νομίζω το διαπιστώνετε, θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για την πορεία των χρημάτων μέχρι την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους.

Σας ευχαριστώ πολύ και χρόνια πολλά και πάλι σε όλες και σε όλους!»

Απ’ την πλευρά του, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, τόνισε: «Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά και Καλή Φώτιση σε όλες και όλους!

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε για μια ακόμη φορά κοντά μας τον Υπουργό Οικονομικών και συντοπίτη μας, τον Χρήστο Σταϊκούρα. Σας ανακοίνωσε πριν λίγο τα τρία σημαντικά έργα και την εξέλιξη χρηματοδότησης για τις αποζημιώσεις. Αν καταλάβαμε καλά, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι που τις δικαιούνται.

Ο Βιολογικός Καθαρισμός Αγίου Κωνσταντίνου είναι απ’ τα πιο σημαντικά έργα που “τρέχαμε” ως Δημοτική Αρχή, με τη βοήθεια του Υπουργού, του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και του κ. Σκάλκου και εντός δεκαπενθημέρου προκηρύσσεται ο διαγωνισμός. Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι ένα έργο πνοής, που μας παίδευε 30 χρόνια και έρχεται επιτέλους η ώρα να πραγματοποιηθεί.

Για το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου υπήρξαν γκρίνιες ότι δεν θα γίνει. Ο ανάδοχος του έργου διαβεβαίωσε ότι ξεκινούν οι εργασίες την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να παραδοθεί το επόμενο δίμηνο.

Σ’ αυτό το σημείο να προσκαλέσω τον Υπουργό στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Κωνσταντίνου στα τέλη Απριλίου. Τέλος, αναμένεται να λάβουμε χρηματοδότηση και για ένα πολύ σημαντικό έργο που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, τις συνδέσεις του νερού στον Άγιο Κωνσταντίνο καθώς αντικαταστάθηκε ο αμίαντος.

Ευχαριστώ ξανά τον Υπουργό και σας εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά!»

Δείτε το βίντεο:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση