Δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Εχιναίων (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 12:36 Δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Εχιναίων (ΦΩΤΟ)

Από το Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας.

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Εχιναίων του Δήμου Στυλίδας, συμμετείχαν στις περιβαλλοντικές δράσεις (προβολή βίντεο & παρουσίασης, αινίγματα, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, θεατρικό παιχνίδι, bowling & μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά κ.ά.) που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο τους από στελέχη του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας AE με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των μαθητών και την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Αρχικά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια οργανωμένη παρουσίαση και βίντεο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή και άλλων πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με δύσκολες έννοιες όπως είναι οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) κ.ά., μέσω του βιωματικού τρόπου που προσφέρουν τα παιχνίδια και ιδιαίτερα μέσω του ασφαλούς και οικείου κλίματος που δημιουργεί το θεατρικό  παιχνίδι. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δράσεις και τα παιχνίδια με ιδιαίτερο ενθουσιασμό αλλά και με προβληματισμό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη ενώ ταυτόχρονα πρότειναν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους και μας παρουσίασαν τη δική τους οπτική μέσα από τις ιστορίες που δημιούργησαν και δραματοποίησαν. 

Επιπλέον, οι μαθητές συμμετείχαν με χαρά στο παιχνίδι του ‘’κρυμμένου θησαυρού των σκουπιδιών’’ μέσω του οποίου ανακάλυψαν πως τα ίδια τα ‘’σκουπίδια’’ είναι ένας ‘’κρυμμένος θησαυρός’’, καθώς με τη σωστή διαχείρισή τους μπορούν να ωφελήσουν τόσο το περιβάλλον όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Οι μαθητές έπαιξαν επίσης bowling & μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά και κλήθηκαν να λύσουν διάφορα ‘’αινίγματα’’, με μεγαλύτερο αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ επιβράβευσε την προσπάθεια των μαθητών δωρίζοντάς τους μία συμβολική ποσότητα εκτυπώσιμου χαρτιού Α4 ενώ παράλληλα διένειμε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για την ανακύκλωση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος από τους «μελλοντικούς πολίτες» που είναι οι μαθητές. Βασικός στόχος είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την περιβαλλοντική τους ευθύνη προχωρώντας σε καθημερινές δράσεις και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και να μεταδώσουν στους οικείους τους τα οφέλη της ανακύκλωσης (συσκευασιών, τροφίμων, λαμπτήρων, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων κ.ά.) εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, φυσικών πόρων και ενέργειας.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τις πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των  πολιτών, και ιδιαίτερα των μαθητών, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δείτε εικόνες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση