Στερεά: Ο δεύτερος θερμότερος Ιανουάριος της τελευταίας 14ετίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 09:07 Στερεά: Ο δεύτερος θερμότερος Ιανουάριος της τελευταίας 14ετίας

2,3 βαθμούς πάνω από τη μέση μέγιστη τιμή των προηγούμενων ετών. Με αρνητικές θερμοκρασίες ξύπνησαν και πάλι περιοχές της Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας…

Εξαιρετικά θερμός για την εποχή ήταν ο Ιανουάριος 2023 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιανουάριο 2023 ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 14 ετών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιανουάριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, με βάση τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω γράφημα, ο Ιανουάριος του 2023 ήταν για τη Στερεά Ελλάδα, ο δεύτερος θερμότερος από το 2010, καθώς το 2021 είχαν καταγραφεί ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες. Αντίθετα για Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και νησιά Αιγαίου και Δωδεκάνησα, ήταν ο θερμότερος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μέση μηνιαία απόκλιση θερμοκρασίας για τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και γενικότερα της χώρας, καθώς δεν παρουσιάζεται πουθενά αρνητική τιμή (μικρότερη δηλαδή). Ειδικά σε Λιβαδειά, Αμφίκλεια, Τανάγρα η απόκλιση είναι πάνω και γύρω στους 3 βαθμούς.

Μπορείτε να βλέπετε τις αποκλίσεις των τιμών της μέγιστης θερμοκρασίας ανά περιφέρεια και ανά μήνα από τη σελίδα meteo.gr πατώντας εδώ.

Αρνητικές θερμοκρασίες

Να σημειώσουμε τέλος ότι και αυτό το πρωινό δεν έλειψαν οι αρνητικές θερμοκρασίες σε Βαθιά Λογγά Αμφίκλειας (-4,7ο), Λευκοχώρι Ελάτειας (-4,2ο), Αμφίκλεια (-3,1ο) και φυσικά σε περιοχές της Ευρυτανίας (-7,1 στη Βουτύρω), Φωκίδα (-7,7 στο Μαυρολιθάρι) και Βοιωτία (-3,3 στη Λιβαδειά).

Η Λαμία ξημέρωσε με το θερμόμετρο να δείχνει λίγο πάνω από τους 5 βαθμούς, ενώ στις 00:50’ είχε πέσει στους 4,8.

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση