Ο Δήμος Δομοκού τίμησε την εξέγερση της 7ης Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 09:43 Ο Δήμος Δομοκού τίμησε την εξέγερση της 7ης Μαρτίου

Εκδήλωση στην Κοινότητα Παλαμά…

Στον ιστορικό χώρο του Αγίου Αθανασίου στον Παλαμά  Δομοκού, όπως  κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε και φέτος, την Τρίτη 7 Μαρτίου, εορταστική εκδήλωση με αφορμή την Επαναστατική Εξέγερση της 7ης Μαρτίου 1878,η οποία καθιερώθηκε ως δημόσια τοπική εορτή στην επαρχία Δομοκού με το Π.Δ. 271/6-8-1998.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, κάτοικοι της κοινότητας Παλαμά και της ευρύτερης περιοχής του Δομοκού.

Ομιλίες για το ιστορικό γεγονός πραγματοποιήθηκαν από το Δήμαρχο Δομοκού κ. Χαράλαμπο Λιόλιο και την Φιλόλογο – Ιστορικό κα Δημοπούλου Ευαγγελία.

Η ομιλία του Δημάρχου Δομοκού Χαρ. Λιόλιου:

«Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,

Η Ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη από αγώνες και θυσίες για την Ελευθερία. Κι ένας μη συνειδητοποιημένος αναγνώστης της θα μπορούσε να αναρωτηθεί τι είναι αυτό που έκανε τη σύναξη των επαναστατών εδώ, σ’ αυτόν τον ιερό χώρο, τόσο σημαντική και τι είναι αυτό που έφερε εμάς σήμερα μπροστά σε αυτό μνημείο.

Είναι άξιο παρατήρησης το ότι επιλέχθηκε ένας ιερός ναός ως χώρος για μια επαναστατική προκήρυξη και ότι στις επιτροπές, «καπετανάτα» ή όπως αλλιώς λέγονταν, πρωτοστατούσαν ιερείς.Οι συνειρμοί με την Αγία Λαύρα, το ματωμένο Αρκάδι, τον Αθανάσιο Διάκο είναι προφανείς και υποδηλώνουν την άρρηκτη σχέση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού στην πορεία της Ιστορίας μας.

Ο αγώνας που άρχισε το Μάρτιο του 1821 στην Αγία Λαύρα, βρήκε τη δικαίωσή του με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830.Δυστυχώς, όμως, για την περιοχή μας, την περιοχή του Δομοκού, όπως και για πολλά άλλα μέρη με συμπαγή Ελληνικό πληθυσμό, η ώρα της δικαίωσης και της ελευθερίας δεν είχε φτάσειακόμη.Μια ανάσα από τα σύνορα οι κάτοικοι του Δομοκού, της Καΐτσας, της Ομβριακής, του Παλαμά, παρέμεναν σκλάβοι των Τούρκων, περιμένοντας την ώρα της Λευτεριάς.Ο πόθος για την ενσωμάτωση στην ελεύθερη πατρίδα, γέννησε πάμπολλα επαναστατικά κινήματα στην περιοχή μας. Γιατί ποιος μπορεί να στερήσει από ένα λαό το δικαίωμα στο όνειρο; 

Η δίψα για λευτεριά των κατοίκων της περιοχής του Δομοκού αποδείχθηκε ισχυρότερη από τα «πρέπει» των Δυνατών της εποχής κι έτσι, στην πρώτη ευκαιρία η σπίθα που σιγόκαιγε κάτω από τις στάχτες έγινε φωτιά λαμπερή. Στις 7 Μαρτίου του 1878, στον Παλαμά, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, πραγματοποιήθηκε συνέλευση των επαναστατών, οι οποίοι ύψωσαν την επαναστατική σημαία και ορκίσθηκαν να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων για την πολυπόθητη λευτεριά.

Τρία χρόνια μετά, η περιοχή του Δομοκού, μαζί με τη Θεσσαλία και την περιοχή της Άρτας ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό Κράτος.

Σας Ευχαριστώ»

Στεφάνια κατέθεσαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδας, κ. Κοτρωνιάς Γεώργιος, κα Μακρή Θεοδώρου Ελένη και κ. Σαρακιώτης Ιωάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδας κ.  Σανίδας Ηλίας, ο Δήμαρχος Δομοκού, κ. Χαράλαμπος Λιόλιος,  ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού κ. Καλαμπαλίκης Ανδρέας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παλαμά, κ. Μπουντής Βάϊος, ο Εκπρόσωπος του Ανωτέρου Διοικητή Φρουράς Λαμίας Αντισυνταγματάρχης κ. Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος, ο Περιφερειακός Αστυνομικός  Δ/ντής Στερεάς Ελλάδα ςκ. Φούρλας Δημήτριος, ο Διοικητικής του Αστυνομικού Τμήματος Δομοκού κ. Τσιαβάκης Κωνσταντίνος, ο Εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δομοκού Πυρονόμος κ. Δημουλάς Σταύρος,  ο Εκπρόσωπος της  Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού του Ν.Φθιώτιδας, Αντισυνταγματάρχης κ. Τσιγάρας Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Δρακάκης Δημήτριος, η Πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δομοκού, κα Μητσοπούλου Τράντα Κωνσταντία, ο Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαμά, κ.Καλαντζής Σωτήριος και εκπρόσωποι του Λυκείου και Γυμνασίου Δομοκού.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση