Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 14:53 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών

Με την προβλεπόμενη τάξη και τιμή υποδέχτηκε πριν από λίγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας περιοδεία στην Φθιώτιδα και στην Λαμία, επισκέφτηκε τον κ. Συμεών στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Νέα Άμπλιανη.

Ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν από την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, τους εκ Φθιώτιδος Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ιωάννη Οικονόμου, τον Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Γεώργιο Κοτρωνιά, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, καθώς και υπηρεσιακά κυβερνητικά στελέχη τόσο από την Φθιώτιδα όσο και από άλλες περιοχές.

Δείτε βίντεο:

Ο κ. Συμεών υποδέχτηκε τον Πρωθυπουργό μαζί με τα επιτελικά στελέχη της Μητροπόλεως από τις διοικητικές, κοινωνικοπρονοιακές και εκπαιδευτικές της υπηρεσίες.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον καθημερινό τρόπο λειτουργίας του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου, καθώς την ώρα της επίσκεψης ήταν σε εξέλιξη εκπαιδευτικά προγράμματα του Ωδείου “Γερμανός ο Μελωδός”, του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού της Αποστολής “Ο Άγιος Εφραίμ”, του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας “Ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης”, της Βιβλιοθήκης της Μητροπόλεως, του κέντρου ανάπτυξης εκπαίδευσης στον εθελοντισμό “Το Αποθετήριο της Αγάπης”, της ομάδας μουσικής αγωγής της δομής ανηλίκων προσφύγων των Θερμοπυλών, του Ραδιοφωνικού Σταθμού και του Εργαστηρίου Μουσικής Ψηφιακής Τεχνολογίας, αλλά συγχρόνως ήταν σε έντονο ρυθμό και η διεκπεραίωση της συνήθους διοικητικής υπηρεσίας και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα στελέχη της Μητροπόλεως, να συγχαρεί τους εθελοντές της αγάπης για το έργο τους και να πληροφορηθεί για την πρόοδο των εκπαιδευτικών δομών της τοπικής Εκκλησίας.

Πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για την τοπική μας Εκκλησία και την Μητρόπολή μας η επίσκεψη σήμερα κοντά μας του Πρωθυπουργού της χώρας μας. Δεχθείτε κ. Πρόεδρε, το εγκάρδιο καλωσόρισμά μας, δεχθείτε την ανιδιοτελή μας αγάπη, την θέρμη της καρδιάς μας, την ανοιχτή μας αγκαλιά. Στο πρόσωπό σας υποδεχόμεθα σήμερα όχι απλώς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά τον έχοντα την δημοκρατική εντολή από τον ελληνικό λαό να ασκεί στην αγαπημένη μας πατρίδα το διακόνημα του Πρωθυπουργού, του πρώτου δηλαδή υπηρέτη πάντων, μέσα στην συντεταγμένη ελληνική δημοκρατία. Η Μητρόπολη Φθιώτιδος στέκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας όχι με λόγια, αλλά με πράξεις και έργα. Η έμπρακτη συμπαράστασή μας στα πληγωμένα από τον πόλεμο παιδιά της Ουκρανίας, η στήριξη μας στις μαρτυρικές και σταυρωμένες Εκκλησίες, στην μητέρα Εκκλησία, στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στα πρεσβυγενή Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Αντιοχείας, η στήριξη των αδυνάτων αδελφών μας χωρίς αστερίσκους, προκαταλήψεις και διαχωρισμούς, η ενίσχυση μονογονεϊκών οικογενειών, η στήριξη κακοποιημένων προσώπων, ιδίως παιδιών και γυναικών, η προστασία των ορφανών και η μέριμνα για τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της Μητροπόλεως, η συστράτευσή μας σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες και τα προβλήματα των ανθρώπων του μόχθου, η συμμετοχή μας σε όλες τις προσπάθειες για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και η παρέμβασή μας στη διαχείριση του πένθους και της ασθένειας αποτελούν μερικές μόνο εκφάνσεις της επιλογής μας να στεκόμαστε με πράξεις και έργα στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Δίπλα σε κάθε άνθρωπο μεμονωμένα αλλά και συλλογικά στο πλευρό της Πολιτείας μας.

Το έργο της τοπικής μας Εκκλησίας, κ. Πρόεδρε, δεν είναι έργο ενός προσώπου, δεν είναι έργο του Επισκόπου Συμεών, αλλά είναι έργο και καρπός συνεργασίας όλων μας, αποτέλεσμα συλλογικότητας, κοινοτικότητας και συναλληλίας κλήρου, λαού και των τοπικών υπευθύνων αιρετών, θεσμικών και υπηρεσιακών αρχών και φορέων. Ευχόμαστε η σημερινή επίσκεψή σας στην Μητρόπολη μας κ. Πρόεδρε, να σας δώσει έμπνευση, να σας δώσει δύναμη, να σας δώσει υπομονή και επιμονή, να σας ωφελήσει πνευματικά, να σας γεμίσει στην κυριολεξία και να σας ενισχύσει εσωτερικά στον δικό σας δύσκολο δρόμο».

Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα έργα που υλοποιεί αυτήν την περίοδο η Μητρόπολη τόσο με ιδίους πόρους όσο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, άλλους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, με τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ τον ενημέρωσε και για τον σχεδιασμό της Μητροπόλεως για το νέο ΕΣΠΑ και για άλλα ζητήματα. Επίσης, τον ευχαρίστησε για την διευθέτηση της ιστορικής εκκρεμότητας της κατοχύρωσης των οργανικών θέσεων των εφημερίων, για την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και για την μη μεταβολή, κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, του άρθρου 3 του Συντάγματος.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια, για την θερμή σας υποδοχή εδώ, στην Μητρόπολή σας και θέλω στο πρόσωπό σας να συγχαρώ όλους όσους στάθηκαν δίπλα στο πλευρό της Πολιτείας από την Εκκλησία της Ελλάδος, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και τις μεγάλες δυσκολίες, τις οποίες σωστά αναφέρατε και δεν θα κουραστώ να λέω, ότι το ενδιαφέρον της πολιτείας για την στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, έρχεται και συνενώνεται με το ίδιο ενδιαφέρον, με την ίδια αγάπη, την οποία δείχνει η Εκκλησία για τους λιγότερο προνομιούχους, τους κατατρεγμένους, ένα έργο το οποίο επιτελεί η Εκκλησίας μας, το αποδεικνύετε και εσείς άλλωστε, μέσα από την πλούσια κοινωνική σας δράση, η οποία πράγματι είναι αξιέπαινη.

Αυτή την τελευταία τετραετία, Εκκλησία και Πολιτεία δουλέψαμε στενά για να λύσουμε χρόνιες εκκρεμότητες δεκαετιών, κάποιες εκκρεμότητες αιώνων.  Αναφερθήκατε σωστά και στην επίλυση του ζητήματος των οργανικών θέσεων, μια πολύ σημαντική ανακούφιση για όλους τους ιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης. Είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση αυτή, η οποία κατοχυρώνει την οργανικότητα των θέσεων των κληρικών μας, ζητήματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αντιμετωπίστηκαν επιτέλους σε συνεννόηση με την Εκκλησία, με έναν τρόπο σύγχρονο και εναρμονισμένο με τις ανάγκες της εποχής.

Μιας και κάνατε αναφορά στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης, μπορώ να σας βεβαιώσω από τώρα ότι όταν και πάλι ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, κάτι για το οποίο έχω δεσμευθεί ότι θα συμβεί εντός της θητείας της επόμενης βουλής, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, και πάλι θα διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού εκείνα τα άρθρα τα οποία καθορίζουν το πλαίσιο συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Ελληνική Πολιτεία

Και πάλι Σεβασμιώτατε, θερμά ευχαριστώ για την υποδοχή και θερμά συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας για το σπουδαίο έργο, το οποίο επιτελείτε εδώ στην Μητρόπολή σας».

Ο κ. Συμεών προσέφερε στον κ. Πρόεδρο την έκδοση της ομιλίας που εξεφώνησε στον Άρειο Πάγο στην Πνύκα «Άγιος Απόστολος Παύλος. Ο Απόστολος των Εθνών και όχι των εθνικισμών»,  ένα λεύκωμα με φωτογραφικό αφιέρωμα στο πρόγραμμα φιλοξενίας ορφανών παιδιών από την Ουκρανία, το οποίο υλοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το περασμένο καλοκαίρι στο Κατασκηνωτικό Κέντρο “Η Αγία Αικατερίνη” στο Καινούργιο Λοκρίδος, ενώ επίσης του προσέφερε και άλλες  πνευματικές εκδόσεις της Μητροπόλεως, τοπικά προϊόντα και μία συλλεκτική φιάλη παραγωγής της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης.

Κατά την αναχώρηση του κ. Πρωθυπουργού ο κ. Συμεών τον συνόδευσε στο υπό ανέγερση Μουσείο Εκκλησιαστικού Πολιτισμού - Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης και Ψηφιακής Διαχείρισης της Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση