Επιστροφή φόρου και κλείδωμα λογαριασμού... Οι απατεώνες ξαναχτυπούν!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Μαΐου 2023 09:17 Επιστροφή φόρου και κλείδωμα λογαριασμού... Οι απατεώνες ξαναχτυπούν!

Ποτέ δεν ακολουθούμε λινκ από ύποπτες επαφές. Προτιμήστε να ανοίγετε emails από τον υπολογιστή σας και όχι από τα κινητά τηλέφωνα…

Με αφορμή την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, οι «ηλεκτρονικοί απατεώνες» βρήκαν «πεδίον δόξοις λαμπρόν» και οι αποστολές τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν κατά χιλιάδες σε υποψήφια «θύματα».

Τα σενάρια είναι πολλά, τα τελευταία όμως που απασχόλησαν την περιοχή μας, γιατί τα λάβαμε όλοι μας και μας τα κατήγγειλαν δεκάδες αναγνώστες μας, είναι με την επιστροφή φόρου!

«Λόγω έλλειψης πληροφοριών στο λογαριασμό σας , η νέα επιστροφή φόρου σας είναι σε αναμονή. Παρακαλούμε κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να επαληθεύσετε τις πληροφορίες σας, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την επεξεργασία της επιστροφής σας. Αυτό μας επιτρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο σωστός λογαριασμός θα λάβει την επιστροφή».

Το "κλειδί" είναι να πατήσετε το σύνδεσμο και στη συνέχεια να καταχωρίσετε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως το username και το password από κάποιον τραπεζικό σας λογαριασμό (phishing).

Με ελάχιστη προσοχή μπορείτε να δείτε ότι η διεύθυνση αποστολής δεν έχει καμία σχέση με το gov.gr, αλλά ούτε και το περιβάλλον της φόρμας στην οποία οδηγήστε δεν έχει σχέση με την ηλεκτρονική διεύθυνση της τράπεζας σας.

Δεύτερο πιο δημοφιλές σενάριο το «κλείδωμα κάρτας» ή το «κλείδωμα λογαριασμού». Οι απατεώνες στέλνουν παντού για αυτό και πολλά υποψήφια «θύματα» με έκπληξη διαπιστώνουν ότι κλείδωσε ο λογαριασμός τους σε τράπεζα όπου δεν διατηρούν λογαριασμό!

Τέλος δε σταματά ποτέ η προσπάθεια απάτης με το δέμα που είναι σε αναμονή και που πρέπει να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση αποστολή. Και εδώ με απλή παρατήρηση μπορείτε να διαπιστώσετε ότι ο αποστολέας δεν έχει καμία σχέση με Ελλάδα και με courier ειδικότερα.

Μια απλή επισήμανση θέλουμε να κάνουμε ότι, στα κινητά τηλέφωνα πολλές φορές η ηλεκτρονική διεύθυνση του αποστολέα δεν είναι ευδιάκριτη, καθώς για λόγους χώρου, παρουσιάζεται μόνο το διακριτικό όνομα, το οποίο μπορεί και το αλλάζει εύκολα ο απατεώνας. Αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει ή καλύτερα να πετύχει ο απατεώνας είναι να έχει ακριβώς την ηλεκτρονική διεύθυνση της ΑΑΔΕ, της Τράπεζας ή της courier που παριστάνει.

Προσοχή λοιπόν και μην ακολουθείτε ποτέ λινκ από ύποπτες διευθύνσεις. Αν είναι δυνατόν τέτοια μηνύματα να τα διαχειρίζεστε από υπολογιστή, όπου φαίνονται τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα όπου και μπορείτε να διακρίνετε την εξώφθαλμη απάτη.

Κλείνοντας θα σημειώσουμε μία ακόμη καταγγελία που λάβαμε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα και αφορούσε ύποπτο e-mail από αλλοδαπό αποστολέα που δεν προσποιούταν κάποιον γνωστό, αλλά καλούσε να κατεβάσεις αρχείο (συνήθως είναι σε μορφή Zip ώστε να περιέχει το ειδικό αρχείο εγκατάστασης). Σε ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν κατεβάζουμε αρχείο ακόμη και από γνωστές διευθύνσεις αν πριν δεν έχουμε ενημερωθεί ότι θα μας στείλουν κάτι. Έχει συμβεί μέσω υποκλοπής ηλεκτρονικών διευθύνσεων από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να έχουν σταλεί αρχεία με ιούς που μολύνουν τους υπολογιστές με απρόβλεπτα και δυσάρεστα αποτελέσματα…

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση