Πως θα μοιραστούν οι έδρες στη Φθιώτιδα στις επόμενες εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Μαΐου 2023 09:43 Πως θα μοιραστούν οι έδρες στη Φθιώτιδα στις επόμενες εκλογές

Που μετακινούνται έδρες και ποιοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι…

Το σκηνικό για την επαναληπτική κάλπη έχει αρχίσει να στήνεται, μετά τη μεγάλη αλλά όχι αυτοδύναμη νίκη της Νέας Δημοκρατίας την 21η Μαΐου.

Έχοντας αυξήσει τη δύναμη της παράταξης αριθμητικά και ποσοτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα για μια ισχυρή κυβέρνηση που με το μπόνους των 50 εδρών που της δίνει το νέο εκλογικό σύστημα, μπορεί να ξεπεράσει και τις 180 έδρες.

Με τα τελευταία ποσοστά και με τη ΝΔ στο 40,79% παίρνει και τις 50 έδρες μπόνους.

Τα κόμματα εκτός βουλής

Στις εκλογές που αφήσαμε πίσω μας, ένα ακόμη πολύ κρίσιμο ποσοστό είναι το 16% που συγκέντρωσαν όλα τα κόμματα που έμειναν εκτός βουλής, που είναι και το υψηλότερο  μετά του Οκτωβρίου του 2012!

Αν και στην 2η εκλογική αναμέτρηση μείνουν αυτά τα «αδιάθετα ποσοστά» τότε τα κόμματα της Βουλής θα μοιραστούν τις 250 έδρες στο 84 και όχι στο 100%, που σημαίνει ότι ένα 40, 8% είναι σαν το 48,57%! Για αυτό ακόμη και σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ έφτασε πολύ κοντά στο όριο των 150 εδρών, χάνοντάς το για λιγότερο από το 1,5%!

Τα παραπάνω μαθηματικά ουδόλως θα πονοκεφαλιάσουν τη Νέα Δημοκρατία, αν και στις επαναληπτικές πιάσει τα ίδια ποσοστά ή ακόμη κι αν πέσει στο 38% με την προϋπόθεση όμως ότι θα παραμείνει τουλάχιστον το 8% εκτός Βουλής.

Αν πάντως μείνει το ίδιο μεγάλο ποσοστό εκτός Βουλής τότε ουσιαστικά τις 27 από τις επιπλέον έδρες μπόνους το πρώτο κόμμα τις παίρνει από το αδιάθετο και όχι από τα υπόλοιπα κόμματα εντός Βουλής.

Η ενισχυμένη αναλογική και οι έδρες σε Φθιώτιδα και Στερεά

Με 38% η ΝΔ βάσει νόμου δικαιούται 46 επιπλέον έδρες τις οποίες θα πάρει από όλες τις εφετειακές εκλογικές περιφέρειες.

Μία από αυτές είναι και η Στερεά Ελλάδα, όπου κατανέμονται 15 έδρες και συγκεκριμένα, Εύβοια 6, Φθιώτιδα 4, Βοιωτία 3, Φωκίδα και Ευρυτανία από 1.

Οι μονοεδρικές δεν παίζουν σε κανένα εκλογικό σύστημα, ήτοι τις παίρνει το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως εκλογικού νόμου, που σημαίνει ότι Φωκίδα και Ευρυτανία, λογικά και με βάση τη διαμορφωθείσα διαφορά, θα παραμείνουν «μπλε».

Ομοίως δεν θα πρέπει στα σενάρια που θα εξετάσουμε να μας προβληματίζει η Βοιωτία, καθώς, είναι 3εδρική που μεταφράζεται ότι θα τις πάρουν τα κόμματα με τη σειρά κατάταξης. Άρα αν μείνουν τα πράγματα περίπου όπως τα ξέρουμε οι έδρες πάνε από μία σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στην 1η κατανομή ουσιαστικά «καπαρώνονται» και οι 4 έδρες στην Εύβοια με ΝΔ (2), ΣΥΡΙΖΑ (1) και ΠΑΣΟΚ (1) αλλά και οι 2 της Φθιώτιδας σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «καραμπόλες»

Και μετά ξεκινούν οι «καραμπόλες» με τη Νέα Δημοκρατία να ζητεί τις επιπλέον έδρες που θα δικαιούται από το μπόνους.

Το ΠΑΣΟΚ έχοντας ήδη δύο εξασφαλισμένες έδρες σε Βοιωτία και Εύβοια, μετρά τα υπόλοιπά του ανά εφετειακή περιφέρεια. Το βράδυ της 21ης Μαΐου η μία έδρα της Φθιώτιδας έπαιζε με αυτή της Πιερίας όπου εκεί βγήκε κερδισμένη η ΝΔ (3-1-0). Αυτά τα υπόλοιπα, με τα ίδια δεδομένα  το τονίζουμε, δε θα μετρήσουν καθώς το ενισχυμένο σύστημα θα δώσει επιπλέον έδρα στη Φθιώτιδα στη Νέα Δημοκρατία.

Το ΚΚΕ πάλι με βάση το πανελλαδικό 7,23% από τις 26 έδρες σήμερα, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο για τα κόμματα εκτός Βουλής να είναι στο 16%, από τις 26 έδρες θα πέσει στις 22 ή ακόμη και στις 21. Αν θεωρήσουμε ότι παραμένουν τα ίδια υψηλά ποσοστά σε Εύβοια και Φθιώτιδα, βάσει πληθυσμού η κατανομή στο μικρότερο κόμμα θα ξεκινήσει από την Εύβοια, όπου θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η εκλογή βουλευτή από το ΚΚΕ.

Σε αυτή την περίπτωση όμως η έδρα στη Φθιώτιδα θα παίξει, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει όλες τις πιθανότητες να την κερδίσει, ενώ για το συνολικό δυναμικό της Στερεάς θα παίξει ρόλο και το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης. Δε λαμβάνουμε υπόψη, όπως έχουμε τονίσει από την αρχή, ποιο άλλο κόμμα μπορεί να μπει στη Βουλή, καθώς ειδικά στην Εύβοια το ποσοστό της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν ανεβασμένο. Αυτό όμως θα πρέπει να ανησυχεί πρωτίστως την Ελληνική Λύση και δευτερευόντως την ΝΔ που λογικά θα εκλέξει 3 βουλευτές, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ από 1.

Φαίνεται πολύ πιο κοντά λοιπόν να επικρατεί και για τη Φθιώτιδα το 3 έδρες στη ΝΔ και 1 στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς έδρα για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, από οποιαδήποτε άλλο σενάριο για 2-1-1-0 ή 2-1-0-1.

Επειδή λοιπόν οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό για τη Φθιώτιδα οι βουλευτές θα είναι οι Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς για τη ΝΔ και Γιάννης Σαρακιώτης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σίγουρα στην κάλπη στις 25 Ιουνίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση