Πόσο θα κρατήσει ο άστατος καιρός και ποια είναι η εξήγηση του φαινομένου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 09:20 Πόσο θα κρατήσει ο άστατος καιρός και ποια είναι η εξήγηση του φαινομένου

Οι εμποδισμοί τύπου «Ωμέγα»…

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα συστήματα τα οποία επηρεάζουν την χώρα μας κατά κανόνα κινούνται από τα Βορειοδυτικά προς τα Νοτιοανατολικά. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια ώστε τα συστήματα αυτά εμποδίζονται να κινηθούν από τα Δ ή ΒΔ προς τα Α ή ΝΑ και τότε  λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (blocking).

Στο πλανητικό ατμοσφαιρικό σύστημα οι αντικυκλώνες εμποδισμού είναι τα μεγάλης κλίμακας μοτίβα της ατμοσφαιρικής πίεσης τα οποία είναι σχεδόν στάσιμα, “μπλοκάροντας” ουσιαστικά ή ανακατευθύνοντας τους κινούμενους από τα δυτικά κυκλώνες ή χαμηλά.

Τέτοιου είδους αντικυκλώνες (βαρομετρικά υψηλά) μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς με το ίδιο είδος καιρού,  για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Αλλού κρύο, αλλού ζέστη. Αλλού βροχές , αλλού ξηρασία .

Όπως παρατηρούμε στο παραπάνω βίντεο , στο Βόρειο ημισφαίριο, ο παρατεταμένος εμποδισμός εμφανίζεται πιο συχνά την άνοιξη πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό. Οι Εμποδισμοί τύπου “Ωμέγα” (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω.

Συνήθως οι εμποδισμοί  εμφανίζουν ένα μοτίβο ύφεση-υψηλό-ύφεση (Χ-Υ-Χ  βλ παραπάνω  σχήμα)  διατεταγμένο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στον παραπάνω χάρτη -που ισχύει για το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 – παρατηρούμε μια ύφεση (Χ)  δυτικά της Ιβηρικής χερσονήσου ) , αντικυκλώνα (Υ)  στη Βόρεια Ευρώπη και ύφεση (Χ)  στα νοτιοανατολικά . Απο την Ρωσία και μέσω της Μαύρης θάλασσας μεταφέρονται ψυχρές μάζες προς την χώρα μας  που συντηρούν και την αστάθεια.  Αντίθετα , κοιτώντας τον χάρτη προς τα δυτικά , παρατηρούμε ότι στη Βόρεια Ευρώπη μεταφέρονται θερμότερες μάζες με μεγάλες αποκλίσεις των θερμοκρασιών και τον υδράργυρο να κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα για την εποχή. Τα συστήματα καιρού κινούνται παράλληλα με την καμπύλη και τα τόξα,  σαν νάναι οι “γραμμές του τραίνου του καιρού ! (sic)

Παρακάτω παρουσιάζεται η πλήρης κίνηση των συστημάτων σύμφωνα με το ατμοσφαιρικό μοντέλο GFS

Το αίτιο που δημιουργεί αυτά τα μπλοκαρίσματα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους , όπως για παράδειγμα λόγω της στρατοσφαιρικής θέρμανσης , της κατάρρευσης του πολικού στροβίλου κ.α. που ξεφεύγει από το αντικείμενο του σημερινού άρθρου. Πολλές φορές ο εμποδισμός αυτός εμφανίζεται και το καλοκαίρι, όπως είχαμε το 2021 , στα τέλη Ιουνίου του 2018 και στις αρχές Ιουνίου του 1994 , όπου μάλιστα τότε είχε επικρατήσει ένας πολύ κρύος καιρός με χιόνια στην περιοχή της Φλώρινας (στις 7 Ιουνίου του 1994).

Η διάταξη των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα “πηδαλιουχεί” τα επιφανειακά συστήματα και για τον λόγο αυτό έχουμε συνήθως διατήρηση αυτής της καιρικής κατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα . Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί μέχρι και τις 20 Ιουνίου 2023

Στην προοπτική του καιρού με βάση το κλιματικό μοντέλο του ECMWF της Υπηρεσίας EFIIS/ Copernicus διατηρούνται οι βροχές σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά , όχι όμως με μεγάλες αποκλίσεις έως και τις 18 Ιουνίου 2023. Τα 5 με 10 cm  δεν θεωρούνται σημαντικά ποσά όχι μόνο για την χώρα μας , αλλά και για όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο.  Παρότι δεν είναι αρκετά συνηθισμένη κατάσταση η συνεχής αστάθεια με παράλληλη επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών σας υπενθυμίζουμε ότι και  στο παρελθόν έχουν σημειωθεί αντίστοιχες καταστάσεις , όπως για παράδειγμα μέσα στον Ιούνιο είχαν επικρατήσει χαμηλές θερμοκρασίες στη  Φλώρινα με 2.4°C στις 8/6/1962, στα Σπάτα 5.0 °C στις 2/6/1990, στη Κοζάνη οι 3.4°C στις 5/6/1970, στο Σουφλί οι 2.8 °C την 1/6/97, στα  Καλάβρυτα 0.2°C την 1/6/97, στη Βυτίνα 1.4°C την 1/6/1997 και στο Τζερμιάδων 0.8°C στις 16/6/1984.

Κλείνοντας, σημειώνεται ότι η κατάσταση της αστάθειας δεν θα αφορά όλη τη χώρα, οι θερμοκρασίες θα είναι καλές και σε κανονικά επίπεδα, χωρίς καύσωνες, μέχρι και τις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Ιουνίου .

Πηγές : Κλιματικά δεδομένα EMY , ECMWF, https://www.tropicaltidbits.com.

https://kolydas.eu/

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση