ΜΟΕ Λάρισας: Δύο ηλικιωμένοι καταδικάστηκαν για ασέλγεια σε ανήλικες αδερφές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 19:25 ΜΟΕ Λάρισας: Δύο ηλικιωμένοι καταδικάστηκαν για ασέλγεια σε ανήλικες αδερφές

Η απόφαση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο…

Τέλη Σεπτεμβρίου  του 2018. Σε ειδικό σχολείο του Βόλου η χρονιά έχει μόλις ξεκινήσει και η παιδοψυχολόγος του σχολείου ρωτάει μια μαθήτρια αν είναι καλά. Επικοινωνεί τακτικά μαζί της από το 2016 καθώς γνωρίζει ότι  αντιμετωπίζει συναισθηματικές μεταπτώσεις. Όμως αυτό που της είπε τον Σεπτέμβριο του 2018 η 16χρονη το ακούει για πρώτη  φορά.

Η ανήλικη αναφέρει στην παιδοψυχολόγο πώς πριν μερικούς μήνες ένας ηλικιωμένος την πλησίασε με πρόσχημα να της δώσει ένα ψαροκόκαλο για την γάτα της και στη συνέχεια την θώπευσε στο στήθος.  Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος την άγγιξε με αυτό τον τρόπο.  Δέκα χρόνια  πριν ασέλγησε πάνω της μέσα στην επιχείρηση του, συνεχίζει η 16χρονη. Είναι η πρώτη φορά που μιλάει γι’ αυτά τα περιστατικά σε άτομο εκτός του οικογενειακού της περιβάλλοντος και  αποφασίζει να αναφέρει στην παιδοψυχολόγο τα πάντα. Πως εκτός από την ίδια, θύμα κακοποίησης έπεσε και η μικρότερη αδελφή της στα χέρια ενός άλλου ηλικιωμένου, το καλοκαίρι που μόλις πέρασε.

Στο εδώλιο δύο ηλικιωμένοι

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Λάρισας βρέθηκαν σήμερα κατηγορούμενοι για ασέλγεια σε βάρος δύο ανηλίκων κοριτσιών ένας 81χρονος και ένας 79χρονος από το Βόλο. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η πρώτη παθούσα, το 2008 όταν ήταν 6 χρονών, και μαθήτρια πρώτης δημοτικού, έπαιζε στη γειτονιά που διατηρούσε επιχείρηση ο 81χρονος. Κάποια στιγμή ο άντρας την δελέασε με καραμέλες και την οδήγησε μέσα στο μαγαζί του όπου και προέβη σε ασελγείς πράξεις εις βάρος  της.

Το κορίτσι θα αναφέρει την ίδια μέρα το περιστατικό στην μητέρα της η οποία, όπως κατέθεσε αργότερα στο δικαστήριο, φώναξε στον κατηγορούμενο να μην ξαναπλησιάσει την κόρη της. Η κακοποίηση όμως συνεχίστηκε και αυτή τη φορά, όπως ανέφερε η ενήλικη σήμερα κοπέλα, λόγω του φόβου που είχε τότε, δεν το ανέφερε ξανά σε κανέναν

Δέκα χρόνια μετά, η μικρότερη αδερφή της κοπέλας, θα υποστεί κακοποίηση στα χέρια  ενός ηλικιωμένου ο οποίος θεωρούνταν φίλος της οικογένειας. Σύμφωνα  με το κατηγορητήριο, η πρώτη  πράξη ασέλγειας σε βάρος της 10χρονης τότε κοπέλας έγινε το καλοκαίρι σε παραλία του Βόλου μακριά από τα βλέμματα της οικογένειας της, ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του όταν έμειναν μόνοι τους. Ο κατηγορούμενος της έδειξε βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου και στη συνέχεια ασέλγησε πάνω της.

Η κοπέλα  ανέφερε αυτές  τις πράξεις  στην μεγαλύτερη αδερφή της η οποία περίπου την ίδια  περίοδο υπέστη ξανά κακοποίηση  από τον πρώτο κατηγορούμενο.  Τελικά η υπόθεση των δύο κοριτσιών έγινε γνωστή όταν το μεγαλύτερο παιδί ανέφερε τα γεγονότα στην ψυχολόγο του σχολείου η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τους γονείς και έτσι ξεκίνησε το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Τέσσερα χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2022, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας επέβαλε κάθειρξη 8 ετών στον πρώτο κατηγορούμενο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ασέλγεια σε ανήλικη και κατάχρηση σε ασέλγεια ανήλικης που ήταν ανίκανη να προστατέψει τον εαυτό της καθώς η κοπέλα αντιμετώπιζε πρόβλημα ελαφράς νοητικής υστέρησης. Στον δεύτερο κατηγορούμενο επιβλήθηκε κάθειρξη 9 ετών καθώς κρίθηκε ένοχος για αποπλάνηση ανήλικης και κατάχρηση ανήλικης σε ασέλγεια από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευτεί.

Σήμερα στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο πρώτος  κατηγορούμενος κατέθεσε πως όλα αυτά ήταν  μια «σκευωρία» που δημιούργησε η μητέρα για να σταματήσει να κάνει ο σύζυγος της παρέα μαζί του. Ο δεύτερος  κατηγορούμενος αρνήθηκε κάθε  κατηγορία και σε ερώτηση της προέδρου αναφορικά με το κίνητρο της ανήλικης να προβεί σε μια τέτοια καταγγελία, απάντησε πως δεν μπορεί να «μπει στην ψυχολογία του παιδιού».

Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων ξεκίνησε  την αγόρευση του ο εισαγγελέας της έδρας ο οποίος  στάθηκε μεταξύ άλλων στους ισχυρισμούς για τις πράξεις της κατάχρησης σε ασέλγεια ατόμου που είναι ανίκανο να προστατέψει τον εαυτό του και της κατάχρησης σε ασέλγεια ατόμου από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευτεί.

Όπως ανέφερε  ο εισαγγελέας, για τον πρώτο  κατηγορούμενο δεν προκύπτει ότι εκμεταλλεύτηκε την  νοητική υστέρηση της ανήλικης για να προβεί στις ασελγείς πράξεις ενώ για τον δεύτερο τόνισε πως την εποπτεία του κοριτσιού στην παραλία την είχε η οικογένεια της σε αντίθεση με την παρουσία του κοριτσιού στο σπίτι του.

Γι’ αυτές τις πράξεις  ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων – και την εν μέρει ενοχή του δεύτερου- ενώ  για τις πράξεις  της ασέλγειας  πρότεινε  να κηρυχθούν και οι δύο ένοχοι.

Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση του εισαγγελέα και αφού αναγνώρισε και στους δύο τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, επέβαλε στον πρώτο κατηγορούμενο κάθειρξη τεσσάρων ετών και στον δεύτερο συνολική ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Μετά από πρόταση της υπεράσπισης την οποία έκανε δεκτή το δικαστήριο, οι ηλικιωμένοι θα εκτίσουν την ποινή τους στο σπίτι με τον όρο της επιτήρησης από επιμελητή κοινωνικής αγωγής κάθε εξάμηνο.

Πηγή: larissanet.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση