9 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Αρχείων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 16:49 9 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Αρχείων

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Αρχείων είναι μια ημέρα γιορτής για τα αρχεία και μια σημαντική ευκαιρία να αναδειχτεί η χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία, να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν οι πολίτες τον πλούτο που φυλάσσεται στα αρχεία και να έρθουν σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό χώρο, στον οποίο απόκεινται μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα αρχεία αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών, αλλά είναι ταυτόχρονα και χώροι διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αρχειακή κληρονομιά είναι μια πολύτιμη μαρτυρία για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Ο επίσημος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων στοχεύει στην:

1.  Αύξηση της ευαισθητοποίησης ιδιωτών και φορέων για τη σημασία των αρχείων.

2. Προβολή στο ευρύ κοινό των μοναδικών και εξαιρετικά σπάνιων τεκμηρίων που φυλάσσονται στους αρχειακούς φορείς.

3. Βελτίωση της εικόνας των αρχείων και ενίσχυση της προβολή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περισσότερα στοιχεία για τη Διεθνή Μέρα Αρχείων μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.gak.gr/media_files/images/Periexomeno-all/2_Drastiriotites/Ekdiloseis/kentrikiypiresia/diethnisimeraarxeiwn/PAGKOSMIA_HMERA_ARXEIWN.pdf

Για τη σημερινή μέρα σχεδιάζαμε μία μεγάλη γιορτή στον χώρο της υπηρεσίας μας για να γιορτάσουμε τη Διεθνή Μέρα Αρχείων και τα 50 χρόνια των ΓΑΚ Φθιώτιδας αλλά δυστυχώς οι συνθήκες (έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, φόρτος εργασίας και άλλοι παράγοντες) δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί σήμερα αυτή η εκδήλωση και θα μεταφερθεί για το Φθινόπωρο.

Είναι σημαντικό όμως σήμερα να αναφερθούμε στο έργο ψηφιοποίησης με τίτλο «Ψηφιοποίηση και Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση, διατήρηση, διάθεση και ανάδειξη των αρχείων που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους» που συμμετέχουν και τα ΓΑΚ Φθιώτιδας. 22 αρχεία από τις συλλογές μας που αντιστοιχούν σε περίπου 700.000 λήψεις προετοιμάζονται ήδη από το προσωπικό μας ώστε να είμαστε έτοιμοι για την έναρξη του έργου. Ένα έργο που θα συμβάλει σημαντικά στη διαχείριση, συντήρηση, ασφάλεια και προβολή του αρχειακού μας πλούτου.

Επιπλέον, σήμερα, είναι μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι τα ΓΑΚ δεν φυλάσσουν μόνο δημόσια αρχεία αλλά αναζητούμε και διασώζουμε και ιδιωτικά αρχεία. Η συμβολή των ιδιωτών κρίνεται επιθυμητή και αναγκαία, ώστε ο νομός μας να απολαμβάνει μια πιο οργανωμένη και πληρέστερη πηγή γνώσης και έρευνας. Εμείς από την μεριά μας, ως εκπρόσωποι των Γενικών Αρχείων του Κράτους, δεσμευόμαστε να διαχειριζόμαστε υπεύθυνα τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά αρχεία, ώστε να αναδείξουμε ένα επιπλέον κομμάτι της ιστορικής μας μνήμης.

Βάλε, λοιπόν, και εσύ τη δική σου ψηφίδα

 στο ψηφιδωτό της τοπικής ιστορίας!

Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες των ΓΑΚ, εμείς συνεχίζουμε να είμαστε εδώ, να διασώζουμε και να προβάλουμε την τοπική μας ιστορίας και σας θέλουμε όλους δίπλα μας!!

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση