Κορωνοϊός - Φθιώτιδα: Πόσο άλλαξε η ζωή μας μετά την «Όμικρον»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Ιουλίου 2023 20:15 Κορωνοϊός - Φθιώτιδα: Πόσο άλλαξε η ζωή μας μετά την «Όμικρον»

Τι έδειξαν οι αριθμοί τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού…

Με τον ίδιο αριθμό δράσεων αλλά με πολύ μικρότερο το ενδιαφέρον από τον κόσμο, συνεχίστηκαν οι δειγματοληψίες των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ στη Φθιώτιδα, τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού.

Ειδικότερα σε 74 δράσεις (καθώς πλέον υπολογίζονται και οι δωρεάν δειγματοληψίες στο ΓΝ Λαμίας), πραγματοποιήθηκαν 1.443 rapid tests για covid-19 σε πολίτες, εκ των οποίων τα 63 ήταν θετικά ή θετικότητα 4,37%.

Τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (Ιούνιος 2022), όταν η «Όμικρον» πιστοποιούσε τη μολυσματικότητά της αλλά και το πόσο πιο ήπια νόσηση προκαλούσε, είχαν γίνει 4.991 τεστ σε 72 δράσεις (δεν έχουν υπολογιστεί τα rapid tests στο ΓΝ Λαμίας) και είχαν βρεθεί 500 θετικά. Βγάζοντας τα 144 που προέρχονταν από πολίτες που βρισκόντουσαν θετικοί μετά από επανεξέταση, η πραγματική θετικότητα διαμορφωνόταν τότε στο 7,34%.

Αν πάμε ακόμη πιο πίσω, στον Ιούνιο του 2021, όταν ακόμη δεν είχαμε γνωρίσει την επικίνδυνη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού και ήμασταν ακόμη στην αρχή των εμβολιασμών που παρείχαν απόλυτη προστασία στο αρχικό στέλεχος του ιού και τις πρώτες μεταλλάξεις του, σε 4.472 rapid tests είχαν βρεθεί μόλις 11 θετικά (ποσοστό κάτω από το 0,25%)!

Συμπέρασμα, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να υφίσταται σε μια μορφή που μεταδίδεται εύκολα, αλλά χωρίς τις επικίνδυνες επιπλοκές που είχαμε γνωρίσει στην αρχή της πανδημίας, τουλάχιστον για το υγιές κομμάτι του πληθυσμού, για αυτό και ο κόσμος δε δίνει την ίδια σημασία, αποφεύγοντας να ελέγχεται με τα τεστ αντιγόνων.

Να σημειώσουμε τέλος ότι από τα 63 θετικά του φετινού καλοκαιριού, τα 62 ανιχνεύθηκαν στη Λαμία (29 άνδρες και 33 γυναίκες) στις 28 από τις 54 δράσεις στα τρία σταθερά σημεία (Γαλανέικα - ΠΕΛ - ΓΝ Λαμίας), κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν στις μισές δράσεις δεν βρέθηκε θετικό δείγμα covid-19.

Στις υπόλοιπες 20 δράσεις που έγιναν στους υπόλοιπους δήμους της Φθιώτιδας, βρέθηκε μόλις ένα θετικό σε άνδρα ηλικίας 46 ετών στη Στυλίδα.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση