Σε ποια περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας βρίσκονται αυτές οι δίδυμες λίμνες;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 11:50 Σε ποια περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας βρίσκονται αυτές οι δίδυμες λίμνες;

Οι λίμνες Ζερέλια ή Ζηρέλια είναι δύο κυκλικές λίμνες που βρίσκονται στο Νομό Μαγνησίας, πολύ κοντά στον Αλμυρό, σε υψόμετρο 130 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ο τρόπος δημιουργίας τους.

Μέχρι πριν από περίπου μια δεκαετία, πίστευαν ότι αυτές οι λίμνες ήταν ηφαιστειακής προέλευσης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές Ευάγγελος Λάγιος (καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Dietrich Volker (καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης) μετά από ενδελεχή μελέτη με γεωφυσικές έρευνες και ανάλυση των δειγμάτων στο εργαστήριο ανακάλυψαν την αλήθεια. Οι κρατήρες τους δημιουργήθηκαν από έναν μετεωρίτη που είχε προσκρούει στη Γη. Η κρούση αποδίδεται χρονολογικά στην εποχή του Ολόκαινου και συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι έγινε μεταξύ 12.500 και 8.000 ετών πριν.

«Κλειδί» για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα ήταν η εύρεση πετρωμάτων που δεν θα υπήρχαν αν οι λίμνες ήταν ηφαιστειακές.

Εκτός από το αρχαιολογικό τους ενδιαφέρον και τη μετεωρική τους καταγωγή, αποτελούν ένα φιλόξενο περιβάλλον για πολλά είδη πουλιών όπως λευκός πελαργός και αγριόπαπιες.

Η μεγαλύτερη λίμνη, που βρίσκεται στα δυτικά, καλύπτει έκταση 42 εκταρίων, έχει διάμετρο 250 μέτρα και βάθος περίπου 8 μέτρα.

Η μικρότερη λίμνη, σε απόσταση 200 μέτρων, καλύπτει έκταση 25 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 150 μέτρα και βάθος περίπου 6 μέτρα.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Δημήτρη Θεοχάρη, ο ναός της Αθηνάς Ιτωνίδος βρίσκεται σε μία από τις δύο λίμνες και εμφανίζεται μόνο όταν πέφτει η στάθμη της λίμνης, γεγονός που αμφισβητεί ο επικεφαλής της πρώτης ανασκαφής Reinders. 

Αυτές είναι οι μόνες λίμνες που έχουν δημιουργηθεί από πτώση μετεωριτών στην Ελλάδα. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 178 τέτοιες λίμνες, εκ των οποίων οι 40 στην Ευρώπη.

Δείτε το εκπληκτικό βίντεο του Michael Miller | Millerium από τις δύο λίμνες:

 

 

Απολαύστε φωτογραφίες του Michael Miller | Millerium από το μοναδικό τοπίο :

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση