Λαμία: Κατάφεραν να «ψαρέψουν» τραπεζικούς κωδικούς επαγγελματία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 08:22 Λαμία: Κατάφεραν να «ψαρέψουν» τραπεζικούς κωδικούς επαγγελματία

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας εξιχνιάσθηκαν εφτά περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης…

Στα ίχνη μιας 29χρονης που εμπλέκεται σε εφτά (7) τουλάχιστον περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης, έφτασαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας μετά από πολύμηνη έρευνα.

Πρόκειται για υπήκοο Πολωνίας στο λογαριασμό της οποίας κατέληγαν διάφορα ποσά που εξασφάλιζε μέσω της μεθόδου «Phishing». Αφού «ψάρευε» τους κωδικούς ανύποπτων πολιτών μετέφερε χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό - ψηφιακό πορτοφόλι, στο οποίο ήταν δικαιούχος.

Συνολικά, από το διάστημα από 16 μέχρι 19 Μαΐου 2022 είχε αποσπάσει από εφτά διαφορετικούς λογαριασμούς το χρηματικό ποσό των 72.535 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αξίζει να σημειωθεί ότι ακολούθως, μέσω διαδικτυακού ανταλλακτηρίου, μετατράπηκε σε κρυπτονομίσματα, με σκοπό η κατηγορούμενη να αποκρύψει την παράνομη προέλευσή του από τις διαπραχθείσες ηλεκτρονικές απάτες.

Ένας από τους εφτά λογαριασμούς ανήκε σε Λαμιώτη επαγγελματία, από καταγγελία του οποίου ξεκίνησε και η έρευνα της ΥΑ Λαμίας. Οι αστυνομικοί μάλιστα εξετάζουν τυχόν εμπλοκή της 29χρονης και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις, καθώς και την ύπαρξη συνεργών της.

Συμβουλές για το «Phishing»

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, με γνώμονα την προστασία και ενημέρωση των πολιτών από φαινόμενα εξαπάτησης, παραθέτει μεθοδολογία δράσης και χρήσιμες συμβουλές, για αποφυγή περιπτώσεων υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με τη μέθοδο «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (Ρhishing).

Μεθοδολογία

Το «Phishing» πραγματοποιείται συνήθως με την αποστολή μαζικών spam emails τα οποία υποτίθεται ότι αποστέλλονται από υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κ.λπ.), σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα.

Στη συνέχεια οι εγκέφαλοι της απάτης, χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά για την πραγματοποίηση αξιόποινων πράξεων. Συγκεκριμένα, ο αποστολέας απαιτεί ο παραλήπτης να ενημερώσει ή να επαληθεύσει άμεσα κάποια προσωπικά στοιχεία για λόγους ασφαλείας, όπου στο τέλος οδηγείται, μέσω συνδέσμων, σε «κάλπικες» ιστοσελίδες, οι οποίες είναι εξαιρετικά αληθοφανείς και μιμούνται στο μέγιστο τις επίσημες.

Για αυτό:

  • Να είστε ιδιαίτερα καχύποπτοι όταν σας ζητούν, μέσω μεμονωμένων email, προσωπικές πληροφορίες.
  • Μην συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων.
  • Πληκτρολογήστε στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και μη μπαίνετε σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων (links).

Περισσότερες πληροφορίες για τη μεθοδολογία phishing παρουσιάζονται στον ιστότοπο: https://cyberalert.gr/phising/ της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση