MENU
weather-icon 13 oC
Αναζήτηση:

Η αδικοχαμένη επισμηναγός Εύη Ανδρεαδάκη και η σχέση της με τη Λαμία

Η αδικοχαμένη επισμηναγός Εύη Ανδρεαδάκη και η σχέση της με τη Λαμία

Τι συνδέει την επισμηναγό Εύη Ανδρεαδάκη, που έχασε τη ζωή της στη Λιβύη, με τη Λαμία;

Ένας δρόμος στην ανατολική πλευρά της Λαμίας, στην περιοχή που στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ηοδός Ανθυποσμηναγού Βασίλη Ανδρεαδάκη, "κρύβει” μια άγνωστη, στους περισσότερους κατοίκους της πόλης μας, ιστορία αυταπάρνησης και ηρωισμού. Κρύβει όμως παράλληλα και τον τραγικό δεσμό μεταξύ του Ανθυποσμηναγού, στη μνήμη του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων έδωσε το όνομα του στην οδό της πόλης και τηςεπισμηναγού Εύης Ανδρεαδάκη, η οποία μετά το θάνατό της πήρε το βαθμό του Υποπτέραρχου.

Η Εύη είναι η νοσηλεύτρια που έχασε τη ζωή της στην έρημο της Λιβύης την περασμένη Κυριακή, μαζί με τα άλλα τέσσερα μέλη της Ελληνικής αποστολής, που έσπευσαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους στην ισοπεδωμένη από τις καταστροφικές πλημμύρες Ντέρνα.

Η ίδια, πριν από μερικά χρόνια, σε ανάρτησή της είχε απαντήσει στην ερώτηση πώς επέλεξε να καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία, σημειώνοντας πως ο λόγος ήταν ο θείος της, ο πιλότος Βασίλης Ανδρεαδάκης που πέθανε με ηρωϊκό τρόπο εν ώρα καθήκοντος στις23 Μαΐου 1980ενώ πραγματοποιούσε πτήση πάνω από τη Λαμία και το σκάφος του παρουσίασε βλάβη.

«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ … Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, σε γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον «ευκλεή θάνατο» που επιλέγει…» έγραφε η άτυχη νοσηλεύτρια από την Κρήτη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ανθυποσμηναγός Βασίλειος Ανδρεαδάκης είχε σκοτωθεί στις 23 Μαϊου του 1980 πετώντας με το φωτοαναγνωριστικό του, ένα RF-A, στην διάρκεια άσκησης κοντά στη Λαμία. Είχε απογειωθεί από τη βάση της Νέας Αγχιάλου, αλλά στη διάρκεια της αποστολής το μαχητικό του παρουσίασε βλάβη στους κινητήρες. Ο ανθυποσμηναγόςείχε το χρόνο να το εγκαταλείψει, όμως δεν το έκανεπαρά τις προτροπές του πύργου ελέγχου, καθώς διαπίστωσε πως αν εγκατέλειπε το αεροσκάφος,εκείνο θα έπεφτε μέσα στην πόλη της Λαμίας. Έμεινε στο χειριστήριο ως την τελευταία στιγμή, οδηγώντας το μακριά από την πόλη.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως, εκτός από τη Λαμία, υπάρχει δρόμος που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Ανθυποσμηναγού Βασίλη Ανδρεαδάκη και στο Ηράκλειο.