Πλημμυροπαθείς Κόμματος: Μέρες και νύχτες τρόμου στο Κόμμα!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 00:49 Πλημμυροπαθείς Κόμματος: Μέρες και νύχτες τρόμου  στο Κόμμα!

Με το φόβο έζησαν οι κάτοικοι της Κοινότητας Κόμμα Λαμίας, τις μέρες της κακοκαιρίας Daniel και στη συνέχεια με την κακοκαιρία Elias.

Τις μέρες που ήταν σε επιφυλακή και τις νύχτες που έμειναν ξάγρυπνοι, φοβούμενοι ότι θα ζήσουν τον εφιάλτη του 2021, περιγράφουν σε δελτίο τύπου:

«Πέρασε ένα ακόμα δύσκολο εικοσιτετράωρο για την κοιλάδα του Σπερχειού, το Κόμμα Φθιώτιδας βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας όχι μόνο της τοπικής αλλά και πανελλήνια. Οι κάτοικοι έμειναν ξάγρυπνοι με τις βαλίτσες στο χέρι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άλλοι ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του σπιτιού ή σε γειτονικά σπίτια με το φόβο να ξανασυμβούν τα τραγικά γεγονότα της 12 Δεκέμβρη του 2021. Οι οικοσκευές (καινούριες οι περισσότερες αφού οι παλιές είχαν καταστραφεί) ανεβάστηκαν σε τελάρα, οι πόρτες σφραγίστηκαν. Δεκάδες υπάλληλοι και εργαζόμενοι του Δήμου και της Περιφέρειας ξενύχτησαν δουλεύοντας κάτω από την βροχή, ενισχύοντας αναχώματα και καθαρίζοντας χαντάκια. Αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό σε μόλις 20 ημέρες και δεν έχει μπει ακόμη καλά-καλά το Φθινόπωρο. Άραγε αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στην ζωή μας και πρέπει να την συνηθίσουμε;

Θα μπορούσαν όλα αυτά να είχαν αποφευχθεί απλά αν εφαρμόζονταν οι δικαστικές αποφάσεις!

1. Αν αντί να μας εμπαίζουν οι κατασκευαστές της Ε65 και να σπαταλούν μέρος από τα 70 εκατομμύρια που έχουν εγκριθεί από το 2020 για πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα, φτιάχνοντας τρύπες στο φράγμα που έχουν υψώσει και εμποδίζει το νερό να φτάσει στην θάλασσα, έφτιαχναν τα κατάλληλα, σύμφωνα με τους νόμους της επιστήμης, ανοίγματα για την ανεμπόδιστη ροή των υδάτων. 

2. Αν είχαν προχωρήσει, σύμφωνα και με την εγκεκριμένη από τον Μάιο του 2022 μελέτη, στην οριοθέτηση και διευθέτηση τάφρων και ρεμάτων.

3. Αν δεν θεωρούσαν ως σωτήριο αντιπλημμυρικό έργο την διάνοιξη μικρής αποστραγγιστικής τάφρου που έφτιαξαν κατά μήκος της ΠΕΟ.

Θα μπορούσαν όλα αυτά να είχαν αποφευχθεί αν αυτοί που ασχολούνται με τις μελέτες και την εκτέλεση των έργων, παίρναν σοβαρά υπόψη τους  τις ιδιαίτερες γεωλογικές και υδραυλικές συνθήκες της κάθε περιοχής  και δεν κατασκεύαζαν “πλημμυρικά” έργα και εκ των υστέρων να ψάχνουν για πρόσθετα αντιπλημμυρικά.

Θα μπορούσε να έχει προχωρήσει και η εργολαβία καθαρισμού της κοίτης του Σπερχειού αν δεν έβαζαν εμπόδια οι δασικές υπηρεσίες με την άρνηση έκδοσης άδειας υλοτόμησης. Πέρασαν ήδη δύο καλοκαίρια ανεκμετάλλευτα τώρα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο για να μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στην κοίτη.

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής Κόμματος Λαμίας αρνούνται να ζήσουν σε αυτή την νέα πραγματικότητα και να πληρώνουν μια ζωή τις παραλείψεις και τα λάθη του κράτους και των κατασκευαστών.

Πριν λίγες μέρες στάλθηκε καταγγελία προς την εισαγγελία και προς κάθε εμπλεκόμενο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για την καθυστέρηση στην εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων υπογεγραμμένη από 444 συμπολίτες μας. Μέσω της καταγγελίας κάνουμε σαφές πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει παραλαβή και να δοθεί στην κυκλοφορία ο ανισόπεδος κόμβος Λαμίας της Ε65 αν δεν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει την ανεμπόδιστη ροή των νερών προς την θάλασσα.

Στην περίπτωση του Κόμματος οι καταστροφές από τις πλημμύρες μπορούν και πρέπει να αποτραπούν.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί ώστε να επανέλθει η κανονικότητα που για μας είναι να κοιμόμαστε ήσυχοι στα σπίτια μας ακόμη και όταν βρέχει

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση