Δημοπρατήθηκε το έργο για την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου στις Θερμοπύλες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 13:46 Δημοπρατήθηκε το έργο για την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου στις Θερμοπύλες

Δημοπράτηση του έργου «Βελτιωτικές παρεμβάσεις ήπιας ανάπλασης – ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών» προϋπολογισμού 1.650.000,00 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δημοπρατήθηκε εχθές 3 Οκτωβρίου, το έργο «Βελτιωτικές παρεμβάσεις ήπιας ανάπλασης – ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών» προϋπολογισμού 1.650.000,00 ευρώ, από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ ΑΕ», με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 13η Νοεμβρίου 2023.

Το έργο προβλέπει ένα πλέγμα συναρθρούμενων διαδρομών περιήγησης και ξενάγησης ώστε να καταστούν εύκολα επισκέψιμοι όλοι οι χώροι ιστορικής ή αρχαιολογικής σπουδαιότητας, διαδρομές ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον το οποίο εκτός της καλλονής του, εξ ορισμού λόγω των ιδιαιτεροτήτων του έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στην Ιστορία.

Περιλαμβάνεται ένα δίκτυο οδεύσεων το οποίο συνδέει το χώρο των ανδριάντων με το χώρο στάθμευσης και στη συνέχεια με το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης. Στην πορεία παρεμβάλλεται χώρος στάσης - ανάπαυσης με κρήνη όπου θα υπάρχει φυσική σκίαση μέσω φυτεύσεων. Εδώ περιλαμβάνεται η διαμόρφωση των χώρων οι οποίοι εν επαφή περιβάλλουν τα μνημεία του Λεωνίδα και των Θεσπιέων.

Στο δυτικό τμήμα του χώρου, δημιουργείται επίσης ένα σύνολο διαδρομών με διαφόρων τύπων διαμορφώσεις. Εδώ προστίθενται χώροι καθιστικών, θέσεις θέασης της περιοχής στο σύνολό της και χώροι συγκεντρώσεως κοινού. Στο σύνολο του έργου θα υπάρχει πληροφόρηση μέσω ενημερωτικών πινακίδων.

Με στόχο τόσο τη διευκόλυνση της προσπελασιμότητας όσο και την αισθητική ανάδειξη του χώρου και των μνημείων και στις δύο πλευρές του δρόμου (ΠΕΟ) δημιουργούνται νέες φυτεύσεις, ενισχύονται οι υφιστάμενες και το σύνολο της χλωρίδας διευθετείται κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετεί το αφήγημα της επέμβασης.

Τέλος, προβλέπεται ο ανασχεδιασμός του οδικού δικτύου και των οδικών προσβάσεων κι ένας νέος πιο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά :

«… Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί με τη χθεσινή δημοσίευση της δημοπράτησης, οι Θερμοπύλες, ένα από σημαντικότερα τοπόσημα της χώρας μας μετά από πολλά χρόνια αλλάζει όψη και γίνεται πιο ελκυστικό.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να χαράξει και να ακολουθήσει την προσωπική του πορεία περιήγησης και με τη βοήθεια των ενημερωτικών πινακίδων σε κομβικά σημεία της διαδρομής, να αντιλαμβάνεται την αρχαιολογική και ιστορική σημασία της περιοχής, τα μηνύματα του χώρου και να βιώνει τη γοητεία του φυσικού τοπίου.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου όλα τα μνημεία και οι χώροι ενδιαφέροντος του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών θα λειτουργούν πλέον ως ένα ενιαίο σύνολο με στόχο να προσφέρουν στον επισκέπτη μία ολοκληρωμένη εμπειρία βιωματικής πληροφόρησης.

Είναι ένα ακόμη έργο προπομπός της αναπτυξιακής επιτάχυνσης της Λαμίας, έργο πυλώνας για την τοπική κοινωνία, που προσδοκούμε να αποφέρει οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα.

Σε μια περίοδο με απανωτές προκλήσεις συνεχίζουμε τον αγώνα δρόμου μ’ ένα εξαιρετικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ώστε να πετύχουμε το επόμενο ορόσημο, με απώτερο στόχο την παράδοση του έργου στους συμπολίτες μας.

Έχουμε, αθόρυβα, επιλέξει την δρομολόγηση των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα, ώστε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και να τις οδηγούμε.

Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την κοινωνία της πόλης για την εμπιστοσύνη που δείχνει σ’ αυτή τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια.

Η Λαμία ξέρει να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες και να κάνει πράξη τα σχέδια προς όφελος των πολιτών της.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη και συνεχίζουμε …».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση