Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023 12:15 Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Δράσεις από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» σημαίνει κάθε μορφή βίας η οποία έχει ως αντικείμενο τις γυναίκες για μόνο το λόγο ότι είναι γυναίκες ή η οποία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες. Η «βία κατά των γυναικών» νοείται ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μία μορφή διάκρισης κατά των γυναικών και σημαίνει όλες τις πράξεις μίας βίας βασιζόμενης στο φύλο, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ή ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα, φυσική, σεξουαλική, ψυχολογική ή οικονομική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέλεσης τοιούτων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη αποστέρηση της ελευθερίας, είτε αυτή συμβαίνει στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό βίο.

Η έμφυλη βία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει άμεσα και έμμεσα όλα τα επίπεδα της ζωής των θυμάτων, των οικείων τους και του κοινωνικού συνόλου. Οι διάφορες μορφές της έμφυλης βίας επιφέρουν επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, στην υγεία, στις ψυχικές και κοινωνικές λειτουργίες και στην οικονομία. Δεν αποτελεί λοιπόν μόνο ένα γυναικείο ζήτημα, αλλά είναι και παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτημα που επηρεάζει τη φτώχεια και την οικονομική ανάπτυξη. Η βία με βάση το φύλο αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας φύλων, η οποία είναι κεντρικής σημασίας για τη διατήρηση του κράτους δικαίου, την προάσπιση της δημοκρατίας και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαμιέων πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Συγκεκριμένα:

  • Σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Λαμίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 συνάντηση ενημέρωσης σε μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης. Η συνάντηση είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση για τον εθελοντισμό και την έμφυλη βία και την ενημέρωση για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του Ξενώνα. Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τις επόμενες δράσεις και προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν ενεργά.
  • Σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Λάμπρος Παπαδήμας» (Αινιάνων 6).
  • Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 σε συνεργασία με μέλη της Δ.ΕΠ.ΙΣ. και μαθητές/τριες του 4ου Γυμνασίου Λαμίας θα διανεμηθεί σε τοπικά εμπορικά καταστήματα και σε καταστήματα εστίασης αυτοκόλλητο ειδικά σχεδιασμένο στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
  • Το επόμενο διάστημα, πρόθεση είναι η τοποθέτηση του ενημερωτικού αυτοκόλλητου σε χώρους που είναι προσβάσιμοι από γυναίκες. Σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης θα τοποθετηθούν τα αυτοκόλλητα σε γυναικείες τουαλέτες εστιατορίων, ταβερνών, καφετεριών, μπαρ, club, κ.τ.λ., ώστε να καλύπτονται όλες οι ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο θα τοποθετηθούν τα αυτοκόλλητα σε γυναικεία δοκιμαστήρια ρούχων. Σε συνεργασία με τον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας θα χρησιμοποιηθούν οι τουαλέτες των ιατρείων και οδοντιατρείων. Αντίστοιχα θα χρησιμοποιηθούν οι γυναικείες τουαλέτες σε δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, στην Αστυνομία, στα Δικαστήρια, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, σε Κέντρα Υγείας, στον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ, στα σχολεία, στο Πανεπιστήμιο, στο δημόσιο Ι.Ε.Κ., σε ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. και εν γένει σε όσες υπηρεσίες εξυπηρετούν κοινό.


 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση