Ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια του οδικού άξονα Μπράλου - Άμφισσας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 08:03 Ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια του οδικού άξονα Μπράλου - Άμφισσας

"Εχουμε περάσει από τη φάση της μελέτης και της ωρίμανσης στη φάση της κατασκευής και της παράδοσης έργων"

Στην εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την έναρξη του Τμήματος Μπράλος – Άμφισσα του Διαγώνιου Άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (23/11) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του έργου που ενώνει άμεσα την νοτιοδυτική Ελλάδα με τον ΠΑΘΕ και τον Ε65, με το οποίο εκτός από την ταχύτητα θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια στους χρήστες του νέου οδικού άξονα.

Στην εκδήλωση την κεντρική ομιλία για την παρουσίαση του έργου είχε ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ για τη σπουδαιότητά του, ειδικά για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μίλησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:

Σημειώνουμε ότι το σημαντικό αυτό έργο αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η μελέτη και κατασκευή οδικών τμημάτων, δύο σηράγγων, εφτά γεφυρών, έξι ισόπεδων κόμβων, ανισόπεδων και υπόγειων διαβάσεων, καθώς και ενός δικτύου δευτερευουσών οδών για τη σύνδεση με το λοιπό υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:

«Σεβασμιότατοι, κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι,



Θυμάμαι την πρώτη φορά που ο Γιάννης Μπούγας μου μίλησε για την ανάγκη να προτάξουμε αυτό το πολύ σημαντικό οδικό έργο -την αρχή της κατασκευής του οποίου επισκεπτόμαστε σήμερα-, αναδεικνύοντάς μου την σημασία να «σπάσουμε» την απομόνωση της Φωκίδας και τονίζοντάς μου το γεγονός ότι η προσοχή του κράτους πρέπει να στρέφεται κατεξοχήν σε εκείνες τις Περιφέρειες οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σημαντικών έργων υποδομής, ώστε πράγματι -όπως είπε και ο Υπουργός- να τονωθεί η κοινωνική συνοχή και η περιφερειακή ανάπτυξη.

Πράγματι, μετά από μία πολύ συστηματική δουλειά του Υπουργείου Υποδομών, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να βρισκόμαστε εδώ, σε αυτή την πανέμορφη φύση και να επισκεπτόμαστε ένα ενεργό εργοτάξιο, ένα έργο το οποίο έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται.



Και θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την πολύ σημαντική δουλειά που έκανε, έτσι ώστε το έργο αυτό, δύσκολο έργο, να ωριμάσει, να δημοπρατηθεί, να χρηματοδοτηθεί και να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα υλοποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία έχουμε θέσει.

Για την ευρύτερη σημασία του έργου δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά πράγματα. Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζετε πολύ καλά την μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και τον κίνδυνο ως προς την οδική ασφάλεια που συνεπάγεται η χρήση του παλιού οδικού δικτύου.

Εγώ να τονίσω μόνο ότι το έργο αυτό είναι ένα έργο το οποίο θα κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό πώς μπορεί ο άνθρωπος να δαμάζει τη φύση, αλλά να το κάνει πια με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.



Και βέβαια, θέλω να τονίσω και το γεγονός ότι το έργο αυτό έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δεν το λέω αυτό τυχαία. Το 2024, ξέρετε, είναι μια πολύ σημαντική χρονιά, πολιτικά σημαντική χρονιά για τη χώρα μας, 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σημαντική χρονιά για την παράταξή μας, 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι όμως και χρονιά ευρωεκλογών. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι το αποτύπωμα της Ευρώπης όλα αυτά τα χρόνια, από την εποχή που η χώρα μας μπήκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι πάρα πολύ έντονο και συνεχίζεται. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι το πρώτο οδικό έργο -όπως είπε και ο Υπουργός- το οποίο χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ και από το τομεακό πρόγραμμα των Μεταφορών.



Και είναι πάντα σημαντικό καθώς θα προσερχόμαστε στις κάλπες των ευρωεκλογών να ψηφίσουμε, να θυμόμαστε ποιο είναι εκείνο το κόμμα, ποια είναι η παράταξη που μπορεί να εκπροσωπεί επάξια τη χώρα στην Ευρώπη και να μπορεί να διεκδικεί σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, για να μπορούμε να κάνουμε τη δική σας τη ζωή, τη δική σας την καθημερινότητα καλύτερη.

Δύο ακόμα παρατηρήσεις. Το έργο αυτό, αγαπητέ Φάνη (Σπανέ), δεν είναι το μόνο σημαντικό οδικό έργο -για τα αρδευτικά έργα μίλησε ο Υπουργός-, το οποίο δρομολογείται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η παράκαμψη της Χαλκίδας μας ταλαιπώρησε, η αλήθεια είναι, πολύ. Έχει μπει όμως το νερό στο αυλάκι και το έργο αρχίζει να κατασκευάζεται.



Το ίδιο θα ισχύσει σύντομα και για το βασικό τμήμα της σύνδεσης της Λαμίας με το Καρπενήσι. Άρα και τα τρία μεγάλα οδικά έργα τα οποία αλλάζουν την όψη της Περιφέρειας δρομολογούνται, υλοποιούνται και πιστεύω θα ολοκληρωθούν από αυτή την κυβέρνηση.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι καθώς βρισκόμαστε πια στην αρχή της δεύτερης θητείας μας, έχουμε περάσει από τη φάση της μελέτης, της ωρίμανσης στη φάση της κατασκευής και της παράδοσης. Και, όπως είπε και ο Υπουργός, τώρα ο πήχης των προσδοκιών είναι ψηλά και τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει πρέπει να τηρηθούν.



Αυτό το οποίο έχει πια σημασία είναι να μπορούμε τα έργα τα οποία με τόσο κόπο ωριμάσαμε, μελετήσαμε και δημοπρατήσαμε, να τα υλοποιούμε και εντός του προϋπολογισμού και εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ανάδοχος εταιρεία, με μεγάλη εμπειρία, όχι απλά θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα ώστε το έργο να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2027 αλλά θα κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της για να μπορέσει αυτό το χρονοδιάγραμμα να το επισπεύσει.

Και βέβαια, τους επόμενους μήνες θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε πια -όχι απλά να παραβρεθούμε σε έργα εν εξελίξει- σημαντικούς οδικούς άξονες, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται και στην ευρύτερη περιοχή σας.

Το Νότιο Τμήμα του Ε65 θα είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2024. Σύνδεση πια της Αθήνας με την Καλαμπάκα, έτσι ώστε να απομένει μόνο το βόρειο κομμάτι του Ε65, το οποίο και αυτό θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια.



Η Αμβρακία Οδός θα παραδοθεί και αυτή εντός των επόμενων εβδομάδων ουσιαστικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σπάσουμε και την απομόνωση της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας.

Ταυτόχρονα, άλλα σημαντικά οδικά έργα προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Ενδεικτικά να αναφέρω το εμβληματικό έργο της σύνδεσης της Πάτρας με τον Πύργο, το Πάτρα - Πύργος, το οποίο και αυτό προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, και να αναδείξω επίσης την πολύ μεγάλη σημασία των παρεμβάσεων που κάνουμε στα υφιστάμενα οδικά δίκτυα.



Οι παρεμβάσεις που κάναμε στο κομμάτι Πάτρας - Πύργου, στον υφιστάμενο δρόμο, είχαν ως αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να μην έχουμε κανένα θανατηφόρο ατύχημα. Διότι η άλλη όψη της ταχείας πρόσβασης είναι η οδική ασφάλεια και η οδική ασφάλεια εξασφαλίζεται όταν έχουμε καλούς και ασφαλείς δρόμους. Αυτό θα πετύχουμε και με το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο θα συνδέσει τελικά την Άμφισσα με τη Φθιώτιδα, με τον Μπράλο και θα μπορεί να σας παρέχει τη δυνατότητα να μετακινείστε γρήγορα, αλλά κυρίως με ασφάλεια.



Κρατώ, λοιπόν, τελειώνοντας, τη δέσμευση του Υπουργείου για συστηματική παρακολούθηση της προόδου των εργασιών. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα ανακύπτουν. Αλλά, πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται πια ότι αυτό το οποίο είχαμε πει το 2019, ότι θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο, γίνεται ήδη πράξη.

Και τα εργοτάξια πια κλείνουν και στη θέση των εργοταξίων παραδίδουμε έτοιμα έργα, τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Το ίδιο θα συμβεί και εδώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση