Παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης για την ένταξη της Ισότητας των Φύλων στο Δήμο Λαμιέων (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 14:57 Παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης για την ένταξη της Ισότητας των Φύλων στο Δήμο Λαμιέων (ΦΩΤΟ)

Η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και ιδιαίτερα κατά των γυναικών με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και κυριότερα την προστασία τους μέσα από ένα θεσμοθετημένο και οργανωμένο δίκτυο με σύγχρονες υποστηρικτικές, ηθικές και αξιακές δομές, απασχόλησαν την εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου δράσης για την ένταξη της Ισότητας των Φύλων στο Δήμο Λαμιέων. Μια εκδήλωση - πρωτοβουλία που εκπόνησε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαμιέων και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Λάμπρος Παπαδήμας».

Η ανησυχητικά αυξανόμενη έμφυλη βία όπως επισημάνθηκε δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο με συμβουλευτικές προσεγγίσεις ή και να εξαντλείται στις 25 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αλλά να λειτουργήσει ως καταλύτης ρεαλιστικών παρεμβάσεων, όπου τα κακοποιημένα άτομα και οι γυναίκες θα βρίσκουν άμεσα υποστήριξη, μέσα από ένα πλήρες δίκτυο υπηρεσιών αλληλεγγύης.

 

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τζούφλας οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό, ο πρώην αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής της Ισότητας των Φύλων Παναγιώτης Στασινός ο οποίος έκανε και την κύρια παρουσίαση του σχεδίου δράσης, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κυρίτσης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Λαμιέων Ευσταθία Χριστοπούλου, τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Λαμιέων που συνέβαλαν με τις προτάσεις και τις ιδέες τους στη διαμόρφωση του παρόντος σχεδίου δράσης, τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαμιέων και του Συμβουλευτικού Κέντρου Λαμίας, εκπρόσωποι φορέων και μαθητές του 4ου Γυμνασίου Λαμίας.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στις εκρηκτικές διαστάσεις του φαινομένου της έμφυλης βίας και τις αρνητικές συνέπειες των ατόμων που την υφίστανται στην καθημερινότητα τους τονίζοντας μεταξύ άλλων: «…Σε κάθε δημοκρατικά ευνομούμενη Πολιτεία το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής όλων των ατόμων ανεξαιρέτως στην ευρύτερη κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας αποτελεί καίριο ζήτημα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους και όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους.

Η Ισότητα των Φύλων βρίσκεται στον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελώντας συστατικό στοιχείο της ειρήνης και της δημοκρατίας αλλά και της αειφόρου ανάπτυξης, εφόσον για να υφίστανται αυτά, είναι απαραίτητο να έχουν εξασφαλιστεί ίσα δικαιώματα, ίσες υποχρεώσεις και ίσες ευκαιρίες. Αυτά εξάλλου αποτελούν και τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται κάθε στιγμή η νοοτροπία αλληλοσεβασμού και ισότητας.

Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε μια ισότιμη και συμπεριληπτική ελληνική κοινωνία.

Έχουμε όλοι ευθύνη στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, με νοοτροπίες, στάσεις και συμπεριφορές που να προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, τις ίσες ευκαιρίες και τα ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής.

Άλλωστε, κάθε γυναίκα και κάθε άντρας αξίζει να ζει σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα, προκαταλήψεις, ανισότητες και διακρίσεις.

Μήνυμά μας η ανάγκη συστράτευσης όλων, για να πετύχουμε μια πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Με τις σκέψεις αυτές αλλά και κοιτώντας προς το μέλλον, ας εργαστούμε για να προσφέρουμε σε όλες και όλους τη θέση που δικαιωματικά τους αξίζει.

Σας συγχαίρω για άλλη μια φορά για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης και σας εύχομαι κάθε επιτυχία…».

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 σε συνεργασία με μέλη της Δ.ΕΠ.ΙΣ. και μαθητές/τριες του 4ου Γυμνασίου Λαμίας θα διανεμηθεί σε τοπικά εμπορικά καταστήματα και σε καταστήματα εστίασης αυτοκόλλητο ειδικά σχεδιασμένο στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Δείτε φωτογραφίες:

2

3

5

6

7

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

Screenshot-3

Screenshot-4

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση