Μπορεί να εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα η νέα κακοκαιρία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023 08:32 Μπορεί να εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα η νέα κακοκαιρία

Πού θα χιονίσει, πού αναμένονται ισχυρές καταιγίδες - Ανέμους 10 μποφόρ προβλέπουν οι μετεωρολόγοι - Έχω καιρό να δω βαρομετρικό χαμηλό με τέτοιες πιέσεις, λέει ο Καλλιάνος.

Για μια εκρηκτική κυκλογένεση στη Μαύρη Θάλασσα που φέρνει στο νου την καταστροφή του Αγγλογαλλικού στόλου τον Νοέμβριο του 1854 μιλούν οι ειδικοί, σύμφωνα με το protothema.gr, με αφορμή την επικειμενη κακοκαιρία Oliver που θα χτηπήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη - Κωνσταντινούπολη και θα επηρρεάσει και τη χώρα μας με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους.

Ο μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος του ΔΣ Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της ΓΓΠΠ, Δημήτρης Ζιακόπουλος σε ανάρτησή του προβλέπει ότι το βαρομετρικό χαμηλό που θα επικρατήσει στην περιοχή θα εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα και κατά τη διαδρομή του από τη χώρα μας θα προκαλέσει σημαντική ενίσχυση των ανέμων και, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σημειώνει ακόμα ότι η Προφανώς, αν η χαμηλή βαρομετρική πίεση στο κέντρο του που αναμένεται να φτάσει τα 968 hPa παρατηρούνταν στην περιοχή μας, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικότερα. Ωστόσο, ο κ. Ζιακόπουλος σημειώνει με έμφαση ότι η απότομη πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες.

«Πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες συνδέονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και με αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, όσοι εμφανίζουν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, κάπνισμα, παχυσαρκία), καθώς και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι απαραίτητο να περιορίζουν την έκθεση στο κρύο και να φροντίζουν να ντύνονται με ζεστά ρούχα και να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται ή εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους με κρύο καιρό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Περισσότερες καταστροφές από το 1854;

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την έκταση των καταστροφών που ενδεχομένως να προκαλέσει η κακοκαιρία Οliver, ο κ. Ζιακόπουλος τόνισε ότι αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η εκρηκτική κυκλογένεση στη Μαύρη Θάλασσα που συγκρίνεται με την κακοκαιρία τον Νοέμβριο του 1854. «Τότε η πίεση στο κέντρο του χαμηλού είχε πέσει στα 993,5 hPa. Τώρα, η πίεση θα πέσει πολύ πιο κάτω και είναι λογικό να προβλέψει κάποιος περισσότερες καταστροφές, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στις μέρες μας πολλά πράγματα (υποδομές, πλοία κ.λπ.) είναι ανθεκτικότερα» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί ότι η 14η Νοεμβρίου του 1854, σηματοδότησε την έναρξη της σύγχρονης μετεωρολογικής παρατήρησης και τη δημιουργία μετεωρολογικών γραφείων. Αφορμή γι’ αυτό έδωσε μια μεγάλη κακοκαιρία στη Μαύρη Θάλασσα που συνέβη στη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη βύθιση 40 πλοίων του αγγλο-γαλλικού στόλου στην περιοχή της Σεβαστούπολης.

Καλλιάνος: Έχω αρκετό καιρό να δω στην Ελλάδα ένα βαρομετρικό χαμηλό με τέτοιες πιέσεις

Χιόνια στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας προβλέπει για το διάστημα από το απόγευμα/βράδυ του Σαββάτου έως και το πρωί/μεσημέρι της Κυριακής ο μετεωρολόγος και μαθηματικός Γιάννης Καλλιάνος.

Ο κ. Καλλιάνος παραδέχεται ότι έχει καιρό να δει ένα βαρομετρικό χαμηλό που να περνάει από τη χώρα μας και να είναι τόσο βαθύ. «Προφανώς και έχει ξανασυμβεί, όμως ομολογώ ότι δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Αυτό σημαίνει πολλά ως προς την ένταση κάποιων καταιγίδων αλλά και κυρίως ως προς την σφοδρότητα των ανέμων», επισημαίνει.

Αναλυτικά ο κ. Καλλιάνος αναφέρει:

Έχω αρκετό καιρό να δω ένα βαρομετρικό χαμηλό που να περνάει πάνω από τη χώρα μας και να είναι τόσο βαθύ, να έχει δηλαδή τόσο χαμηλή βαρομετρική πίεση στο κέντρο του που θα αγγίξει ακόμα και τα 980 mbar. Προφανώς και έχει ξανασυμβεί, όμως ομολογώ ότι δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Αυτό σημαίνει πολλά ως προς την ένταση κάποιων καταιγίδων αλλά και κυρίως ως προς την σφοδρότητα των ανέμων.

Ασχέτως όμως με το τι γράφτηκε αλλά και τι ειπώθηκε σε διάφορα μέσα, προσωπικά εκτιμώ ότι η αυριανή μέρα θα έχει κάποιες μικροεκπλήξεις σε ότι αφορά στα υψόμετρα χιονοπτώσεων.

Δηλαδή, για το χρονικό διάστημα από το απόγευμα / βράδυ του Σαββάτου έως και το πρωί / μεσημέρι της Κυριακής :

- ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα ότι θα χιονίσει έστω και πρόσκαιρα στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

- ΔΙΑΦΩΝΩ όμως ότι θα απασχοληθούν μόνο τα ηπειρωτικά από χιονοπτώσεις. Θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε ορεινά τμήματα των βορείων Επτανήσων αλλά και σε ορεινά τμήματα των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου (σε κάποιες περιπτώσεις και στα ημιορεινά εκεί)

- ΣΥΜΦΩΝΩ ότι πρόσκαιρα οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα υψομετρικά στη Βόρεια Ελλάδα.

- ΔΙΑΦΩΝΩ όμως ότι στα Βόρεια (Μακεδονία - Θράκη) θα χιονίσει μόνο πάνω από τα 500-700 μέτρα ενδεικτικά. Για παράδειγμα, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, τοπικά (δηλαδή σε ορισμένες περιοχές) οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και ακόμα χαμηλότερα, δηλαδή ακόμα και πάνω από τα 250-300 μέτρα υψόμετρο. Μπορεί να μην είναι παντού πυκνές, αλλά θα απασχολήσουν έστω και πρόσκαιρα και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου σε σχέση με τα 500-700 μέτρα.

ΥΓ_1 : Επειδή θα έχει προηγηθεί βροχή πριν την έλευση των ψυχρότερων αερίων μαζών, δεν θα είναι εξαιρετικά εύκολη η χιονόστρωση. Αυτό θα συμβεί μόνο σε περιοχές που επιμείνουν οι χιονοπτώσεις και είναι κατά περιόδους πυκνές. Πάντως, σε γενικές γραμμές, οι χιονοπτώσεις στα περισσότερα τμήματα δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλης διάρκειας.

ΥΓ_2 : Οι άνεμοι θα είναι σφοδρότατοι ειδικά το Σάββατο και μέχρι και το πρωί της Κυριακής. Θα φτάνουν οι μέσες εντάσεις τους τα 8-9 μποφόρ, ενώ οι ριπές τους ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 10-11 μποφόρ. Αυτές οι εντάσεις των ανέμων δεν θα απασχολούν μόνο νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές, θα απασχολούν και τα ηπειρωτικά τμήματα.

ΥΓ_3 : Η "ισχύς" του βαρομετρικού χαμηλού που θα περάσει από τη Βόρεια Ελλάδα και θα κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα είναι τέτοια (990 mbar έως 980 mbar στα Βόρεια και καταλήγει με πίεση 966-970 mbar μέσα στη Μαύρη Θάλασσα), που οι εντάσεις των ανέμων πιθανότατα θα δημιουργήσουν προβλήματα.

ΥΓ_4 : Πέρα από τις ανοιχτές θάλασσες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον Θερμαϊκό κόλπο (και στον ευρύτερο νομό Θεσσαλονίκης), στον Κορινθιακό κόλπο, στον Πατραϊκό κόλπο αλλά και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι εκεί ενδέχεται να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα.

Δείτε βίντεο:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση