Ο Πρωθυπουργός για την επέτειο του Γοργοπόταμου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 09:08 Ο Πρωθυπουργός για την επέτειο του Γοργοπόταμου

«Ανέδειξε την ισχύ που πάντοτε κρύβει η ενότητα των Ελλήνων...», τονίζει στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός.

Η ανατίναξη της γέφυρα του Γοργοποτάμου πραγματοποιήθηκε από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΕΔΕΣ τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι η τολμηρή εκείνη επιχείρηση προσέφερε την πρώτη αχτίδα ελπίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη, που τη σκίαζε, τότε, το τέρας του φασισμού.

Η ανάρτηση Μητσοτάκη

Σήμερα τιμούμε τη Μάχη του Γοργοποτάμου και την πολύτιμη κληρονομιά της. Μια θαρραλέα πράξη της ελληνικής αντίστασης εναντίον των κατοχικών δυνάμεων, πέρα από ιδεολογικά σύνορα και κομματικές διαφορές. Γιατί, στις 25 Νοεμβρίου 1942, αντάρτες του ΕΔΕΣ, του ΕΛΑΣ και Βρετανοί σαμποτέρ ανατίναξαν τη γέφυρα της Φθιώτιδας που είχε κρίσιμο ρόλο στον ανεφοδιασμό των ναζιστικών στρατευμάτων.

Η τολμηρή εκείνη επιχείρηση προσέφερε την πρώτη αχτίδα ελπίδας σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, που τη σκίαζε, τότε, το τέρας του φασισμού. Ανέδειξε, όμως, και την ισχύ που πάντοτε κρύβει η ενότητα των Ελλήνων. Γι’ αυτό, άλλωστε, και καθιερώθηκε παγκοσμίως ως σύμβολο τόλμης και αγώνα. Αλλά και στην πατρίδα μας ως ιστορική ημέρα και ηρωικό τοπόσημο της Ενιαίας Εθνικής Αντίστασης.

Το μήνυμα του Γοργοποτάμου παραμένει και σήμερα επίκαιρο, καθώς τη γειτονιά μας ματώνει μία μεγάλη κρίση. Στην καρδιά της ηπείρου μας διαρκεί μία εισβολή και ένας πόλεμος. Ενώ πολλά κράτη της απειλούνται, ήδη, από ακραίες δυνάμεις με σημαίες τους τον λαϊκισμό και τον διχασμό. Η ελευθερία και η δημοκρατία, λοιπόν, απαιτούν διαρκή επιφυλακή και εγρήγορση απέναντι στους νέους εχθρούς τους.

Η ενότητα ήταν, είναι και θα είναι το ισχυρότερο όπλο στις μάχες της εποχής μας εναντίον κάθε ολοκληρωτισμού. Μόνο που, τώρα, αντί να γκρεμίζουμε γέφυρες, θα τις χτίζουμε, σφυρηλατώντας πιο στέρεα τα θεμέλια του κοινού μας αύριο. Ώστε, όπως άλλοτε γράψαμε μαζί λαμπρές σελίδες αντίστασης κατά των κατακτητών, έτσι και σήμερα να συνεχίσουμε να γράφουμε κεφάλαια προόδου και προκοπής.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση