Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PAL PUSH II

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 19:54 Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PAL PUSH II

«Περισσότεροι από 140 άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά στο όνειρό τους να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, 70 από αυτούς εκπόνησαν ένα επιχειρηματικό σχέδιο με τη βοήθεια επαγγελματιών. Τουλάχιστον 280 άτομα αύξησαν τις πιθανότητές τους να βρουν δουλειά, 70 από αυτούς είχαν συνεντεύξεις για δουλειά και 35 συμμετείχαν σε αμειβόμενα προγράμματα μαθητείας διάρκειας 2 μηνών».

Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα του προγράμματος «PAL PUSH II: Ενίσχυση ευπαθών ομάδων μέσω της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας», ένα έργο διάρκειας 2 ετών που υλοποιήθηκε ταυτόχρονα σε επτά ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ρουμανία και Τσεχική Δημοκρατία, υπό τον συντονισμό της ένωσης RomPraha. Στην Ελλάδα, το έργο υλοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Φθιώτιδας.

Αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πιεστικό ζήτημα της ανεργίας, ιδίως μεταξύ των ομάδων κοινωνικής ένταξης, το έργο PALPUSHII είχε ως στόχο να παράσχει μια σανίδα σωτηρίας σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις που επιδεινώνονται από την παγκόσμια πανδημία COVID-19. Οι κύριες ομάδες εστίασης του έργου ήταν άτομα σε μακροχρόνια ανεργία, γυναίκες μετά από άδεια μητρότητας, μετανάστες και Ρομά. Μια νέα ομάδα που εντάχθηκε στις δραστηριότητες του έργου κατά τη διάρκεια της υλοποίησης ήταν οι πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Η κοινοπραξία διεξήγαγε πρώτα ολοκληρωμένη έρευνα μεταξύ 210 ατόμων, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια για να εντοπίσει τις ελλείπουσες δεξιότητες που είναι ζωτικής σημασίας για τις στοχευμένες ομάδες κοινωνικής ένταξης σε κάθε χώρα εταίρο. Με βάση τα αποτελέσματα, η ομάδα δημιούργησε δύο προγράμματα σπουδών - για την επιχειρηματικότητα και την εκμάθηση της απασχόλησης, καθένα από τα οποία αποτελείται από 10 ενότητες.

Το υλικό είναι ελεύθερο στον ιστότοπο του έργου σε 8 γλώσσες:

Εκπαίδευση και καθοδήγηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς αποκλεισμούς

Μια βασική πτυχή του "Pall Push II" ήταν η ενίσχυση της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών καθοδήγησης επιχειρηματικότητας χωρίς αποκλεισμούς. Η πρωτοβουλία υποστήριξε άτομα από ομάδες κοινωνικής ένταξης στη δημιουργία των επιχειρήσεών τους ως ισχυρό μέσο για την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με την πρακτική δημιουργία μικροεπιχειρήσεων, διερευνώντας τις διαδικασίες, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες. Το έργο παρείχε 60 ώρες τοπικής κατάρτισης σε 20 άτομα σε κάθε χώρα, με αποτέλεσμα 140 επίδοξους επιχειρηματίες συνολικά και 40 ώρες ατομικών υπηρεσιών καθοδήγησης ανά επιχειρηματία, με αποτέλεσμα 70 άτομα από τη σύμπραξη να λάβουν επαγγελματική καθοδήγηση για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Αναβάθμιση της κατάρτισης για απασχόληση χωρίς αποκλεισμούς

Αναγνωρίζοντας την ευπάθεια των μειονεκτουσών ομάδων στην ανεργία, το έργο επικεντρώθηκε στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, προσφέροντας εκπαιδευτικά σεμινάρια διάρκειας 40 ωρών που κάλυπταν βασικές δεξιότητες χρήσης υπολογιστών, ψηφιακές υπηρεσίες και παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος ήταν να ενδυναμωθούν 280 συμμετέχοντες σε όλες τις χώρες εταίρους, βοηθώντας τους να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και προσόντα απαραίτητα για ουσιαστική απασχόληση.

Business Speed Dating και δραστηριότητες μαθητείας

Για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των εκπαιδευμένων ατόμων και της αγοράς εργασίας, το PALPUSHII διοργάνωσε εκδηλώσεις επιχειρηματικού speed dating, όπου εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούσαν να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας. Το έργο ανέμενε ότι 10 εργαζόμενοι ανά χώρα (70 συνολικά) θα έβρισκαν εργασία μέσω αυτών των εκδηλώσεων. Επιπλέον, 35 άτομα από τις χώρες εταίρους συμμετείχαν σε ένα αμειβόμενο δίμηνο πρόγραμμα μαθητείας. Οι ιστορίες επιτυχίας είναι επίσης διαθέσιμες στον ιστότοπο του έργου.

Αντίκτυπος του έργου και συνεργασία

Μετά από δύο χρόνια αφοσιωμένων προσπαθειών, το PALPUSHII έγινε διαθέσιμο για εκπαιδευτές, επιχειρηματίες και άτομα που αναζητούν εργασία. Τα αποτελέσματα και το υλικό του έργου μοιράζονται με το ευρύτερο κοινό για την προετοιμασία μειονεκτουσών ομάδων για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, την υπέρβαση των εμποδίων στην αγορά εργασίας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Εταίροι:

 RomPraha (Τσεχία), UNISCO (Ιταλία), AHEAD (Ρουμανία), My Madeira Island (Πορτογαλία), OMG (Κροατία), Επιμελητήριο Φθιώτιδας (Ελλάδα), OECON Group (Βουλγαρία).

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση