SOS από τους αγρότες της Φθιώτιδας: «Αγόρασαν πέρυσι 4 ευρώ λάδι και το πουλάνε 14»!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 14:17 SOS από τους αγρότες της Φθιώτιδας: «Αγόρασαν πέρυσι 4 ευρώ λάδι και το πουλάνε 14»!

Η ακαρπία της ελιάς αγγίζει το 90% στην περιοχή μας…

Άμεση στήριξη από την Κυβέρνηση προκειμένου να αποζημιωθούν για τη φετινή ζημιά στην παραγωγή τους που αγγίζει το 90%, ζητούν οι αγρότες και οι ελαιοπαραγωγοί της Φθιώτιδας, που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (7/12) στην πλατεία Ελευθερίας, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας.

Όπως επισήμαναν στις σύντομες τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι συλλόγων από όλη τη Φθιώτιδα, φέτος δε θα υπάρξει λάδι, καθώς ήταν ελάχιστη η παραγωγή και σε συνδυασμό με το απαρχαιωμένο σύστημα του ΕΛΓΑ που δεν προβλέπει αποζημιώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, δε θα έχουν χρήματα να ξαναμπούν στο χωράφι τους σε συνδυασμό με το πανάκριβο κόστος παραγωγής.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοί τους με το βαμβάκι, ενώ και οι αγρότες που καλλιεργούν σιτάρι βλέπουν να γίνονται εισαγωγές από την Τουρκία και το δικό τους να μένει αδιάθετο. Τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα σε αγρότες και κτηνοτρόφους σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες κακοκαιρίες, όπου δεν έχουν μείνει καν χωράφια, με την αποκατάσταση - άρα και την επιστροφή τους στην παραγωγή - να φτάνει ακόμη και τα πέντε χρόνια.

Τονίσθηκε επίσης ότι το δικό τους πρόβλημα θα ματοκυλισθεί στην αγορά με δεκάδες εκατομμύρια χαμένα από τον προϋπολογισμό της τοπικής οικονομίας. Για αυτό ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας της ελιάς με 200 ευρώ/στρέμμα και αποζημίωση 100% στις πληγείσες περιοχές.

Επισήμαναν επιπλέον τις κακές πρακτικές τον μεσαζόντων και των τελικών πωλητών, που έφθασαν το ελαιόλαδο να έχει στο ράφι ακόμη και 14 ευρώ το λίτρο, ενώ πουλάνε περσινό λάδι που είχε αγοραστεί 3,5 με 4,5 ευρώ!

Δείτε το βίντεο:

Μετά τους χαιρετισμούς, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, συμμετείχε σε σύσκεψη υπό του Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αποστολόπουλου.

Σημειώνουμε ότι τη στήριξή τους στους αγρότες διαδήλωσαν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συμμετείχαν στην απεργία για το φορολογικό. Με πορεία από τα Δικαστήρια όπου ήταν η δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μετέβησαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των αγροτών.

Εκ μέρους των αγροτών μίλησαν από όλα τα σημεία της ΠΕ Φθιώτιδας και συγκεκριμένα οι Γιώργος Δουμπιώτης, Νίκος Σκορδάς, Βάιος Γκανής, Κώστας Ζαρακδούλας και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας Χρήστος Λυγδής.

Χαιρετισμό απηύθυναν, ο ΓΓ των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Γιώργος Κάζας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Φθιώτιδας Λευτέρης Μπράζας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας Ηλίας Κεφαλάς.

Δείτε φωτογραφίες:

agrotes0001

agrotes0002

agrotes0003

agrotes0005

agrotes0006

agrotes0008

agrotes0009

agrotes0011

agrotes0012

agrotes0013

agrotes0014

agrotes0015

agrotes0016

agrotes0017

agrotes0018

agrotes0019

agrotes0020

agrotes0021

agrotes0022

agrotes0023

agrotes0024

agrotes0025

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση