Χρηματοδοτήσεις 6.526.471€ για την πρόσβαση Φοιτητών με Αναπηρίες στα ΑΕΙ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 23:55 Χρηματοδοτήσεις 6.526.471€ για την πρόσβαση Φοιτητών με Αναπηρίες στα ΑΕΙ

Από το Πρόγραμμα "Στερεά Ελλάδα 2021-2027"...

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε τις ακόλουθες προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων και πράξεων στη δράση «4.1.2.6- Αναβάθμιση εξοπλισμού ΑΕΙ» του προγράμματος «Στερεά Ελλάδα» 2021-2027»:

  1. «Αναβάθμιση εξοπλισμού ΑΕΙ». Η δράση αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού λειτουργίας για τις δομές της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού εξοπλισμού για την ισότιμη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΑμεΑ (εκτυπωτές braille, εφαρμογές για audio books κλπ.). Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 3.000.000 ευρώ.
  2. «Αναβάθμιση υφιστάμενων κτηριακών υποδομών ΑΕΙ ως προς την προσβασιμότητα ΑμεΑ». Η δράση αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων, όπως η κατασκευή ανελκυστήρων, η τοποθέτηση ράμπας ή αναβατορίου, η διαμόρφωση προσβάσιμων χώρων υγιεινής και προσβάσιμων χώρων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία με ειδική διαγράμμιση κλπ. Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 1.176.471 ευρώ.
  3. «Υποστήριξη παρεμβάσεων ισότιμης πρόσβασης ΑμεΑ και άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην ανώτατη εκπαίδευση». Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών για την ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής των Φοιτητών με Αναπηρία και Φοιτητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΦμεΑ & ΕΕΑ). Προβλέπονται παρεμβάσεις, όπως η κατάρτιση και υποστήριξη προσωπικού (ακαδημαϊκού, διοικητικού, βιβλιοθηκονόμων) και εθελοντών συμφοιτητών ως προς την υποστήριξη των ΦμεΑ & ΕΕΑ κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, εργαστηρίων & κλινικών,  καθώς και για τους ενδεδειγμένους τρόπους συμμετοχή τους στις γραπτές και προφορικές δοκιμασίες, η κατάρτιση φοιτητών με τύφλωση, η διερμηνεία και μεταγραφή ομιλίας σε κείμενο για την υποστήριξη των φοιτητών με κώφωση ή βαρηκοΐα κλπ. Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 2.350.000 ευρώ.

Δυνητικοί δικαιούχοι και των τριών προσκλήσεων ένταξης έργων είναι τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα: Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που έχουν παραρτήματα στην Στερεά Ελλάδα.

«Οραματιζόμαστε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους και εργαζόμαστε πολυεπίπεδα προς αυτήν την κατεύθυνση! Και ταυτόχρονα κάνουμε πιο ελκυστικές τις σχολές μας σε φοιτητές από όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:

«Εγκρίναμε συνολικές χρηματοδοτήσεις 6.526.471 ευρώ από το νέο μας ΕΣΠΑ για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των ΑΕΙ, ειδικά σε ότι αφορά τη διευκόλυνση φοιτητών με αναπηρίες. Αναμένουμε πλέον προτάσεις για την υλοποίηση έργων πρόσβασης ΑμεΑ (ράμπες, ειδικοί ανελκυστήρες κλπ.), αλλά και για την αγορά εκτυπωτών braille και παρόμοιου εξοπλισμού, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στη γνώση και την ακαδημαϊκή μόρφωση».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση