Καταγγελίες για «διπλά βιβλία» κι άλλες αμαρτωλές ιστορίες στο Δήμο Μακρακώμης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 08:40 Καταγγελίες για «διπλά βιβλία» κι άλλες αμαρτωλές ιστορίες στο Δήμο Μακρακώμης

Κατασταλτικό – δημοσιονομικό έλεγχο ζητούν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας που κατεβαίνουν σε αποχή.

Σε αποχή διαρκείας κατεβαίνει η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρακώμης, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για τη λειτουργία της δημοτικής αρχής και μη θέλοντας όπως υποστηρίζουν «να νομιμοποιούν τις παράνομες ενέργειές της».

Η αρχή έγινε από την ψήφιση του προϋπολογισμού την Τρίτη (30/1) το βράδυ, όπου το ταμείο για το 2018, εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ.

Στην επιστολή που κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και που έχει αποδέκτες από εισαγγελείς μέχρι βουλευτές και πρωθυπουργό, καταθέτουν στοιχεία για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους για κακοδιοίκηση, σημειώνοντας μάλιστα την υπόθεση «διπλών βιβλίων» που είχε παραδεχτεί εμμέσως – όπως υπογραμμίζουν – ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Πριν διαβάσετε όλη την επιστολή, που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στους αυτοδιοικητικούς κύκλους, να σημειώσουμε ότι στην 3η κατά σειρά συνεδρίαση (αφού είχε προηγηθεί όλων η συνεδρίαση για τον ισολογισμό του 2016), υπήρξε ο διαχωρισμός του Αντιδημάρχου Ξενοφώντα Συρράφου σχετικά με την εισήγηση της αποκομιδής των απορριμμάτων της ΔΕ Αγίου Γεωργίου, θέμα που τελικά αναβλήθηκε.

Γενικά η κατάσταση στο Δήμο της Δυτικής Φθιώτιδας, ξεφεύγει με δεδομένη τόσο τη στάση της αντιπολίτευσης, όσο και τις ανοιχτές υποθέσεις με τη δικαιοσύνη που κουβαλά η δημοτική αρχή από την προηγούμενη θητεία της. Υποθέσεις που έχουν αναβληθεί για τα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή – αποχής της μειοψηφίας:

ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ 30/01/2018 

ΠΡΟΣ

1)Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μακρακώμης κ. Κωνσταντίνο Μέρα

2)Δήμαρχο Μακρακώμης κ. Θύμιο Παπαευθυμίου

3)Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μακρακώμης

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ

1. Μέγαρο Μαξίμου Γραφείο Πρωθυπουργού ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 19    Τ.Κ. 10674 ΑΘΗΝΑ

2. Τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κο Πάνο Σκουρλέτη ΣΤΑΔΙΟΥ 27, Τ.Κ. 10183 ΑΘΗΝΑ

3. Εισαγγελέα Διαφθοράς κα Ελένη Τουλουπάκη ΚΥΡ. ΛΟΥΚΑΡΕΩΣ 14 Τ.Κ. 11475 ΑΘΗΝΑ

4. Πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Ανδρονίκη Θεοτοκάτου ΒΟΥΡΝΑΖΟΥ 4 Τ.Κ. 11521 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΘΗΝΑ

5. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κο Νίκο Ντίτορα ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 111 Τ.Κ. 41336 ΛΑΡΙΣΑ

6. Αποκεντρωμένη Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας Δ/νση Διοίκησης Τμήμα Τοπ. Αυτοδ/σης & Νομ. Προσώπων  ΛΕΩΝΙΔΟΥ 6 Τ.Κ. 35100 ΛΑΜΙΑ

7. Αναπληρώτρια Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου Φθιώτιδας κα Φωτενή Κολοκυθά Γεωργ. Αβέρωφ 14 Τ.Κ. 35100 ΛΑΜΙΑ

8. Εισαγγελέα  Λαμίας

ΚΟΙΝ.

1. Βουλευτές Νομού Φθιώτιδος

2. ΠΡΟΕΔΡΟΙ Τ.Κ., Δ.Κ., ΤΡΙΜΕΛΗ-ΠΕΝΤΑΜΕΛΗ

3. Πρόεδροι Συλλόγων εντός & εκτός Δήμου

4. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ & ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

5. ΠΕΔΕ & ΠΕΔ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Οι υπογράφοντες Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μείζονος και Ελάσσονος Αντιπολίτευσης και οι Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης & της Συμπολίτευσης, από σήμερα 30/01/2018, ημερομηνία ψήφισης του Προϋπολογισμού του Δήμου Μακρακώμης για το έτος 2018 καταψηφίζουμε αυτόν και απέχουμε συνειδητά στο εξής από όλα τα θεσμικά όργανα του Δήμου δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τις Επιτροπές Παραλαβής Έργων & Προμηθειών, τις Σχολικές Επιτροπές και όπου αλλού συμμετέχουμε, ως έσχατο πολιτικό μέτρο πίεσης,  καταγγέλλοντας την εν γένει λειτουργία της Δημοτικής Αρχής, η οποία ουσιαστικά έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό καταστρατήγησης των ισχυουσών διατάξεων του Ν.3582 του Καλλικράτη, σχετικά με τη λειτουργία της αλλά και τη διαχείριση των υποθέσεων του Δήμου από τον κ. Δήμαρχο και τους κ. κ. Αντιδημάρχους. 

Ενδεικτικά:

• Κατ’ επανάληψη γίνεται σκόπιμη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποστολή προσκλήσεων Πέμπτη ή Παρασκευή με συνέπεια λόγω της μεσολάβησης του Σαββατοκύριακου (αργία ΕΛΤΑ) να είναι αδύνατη η έγκαιρη επίδοση με αποτέλεσμα οι προσκλήσεις να είναι σε γνώση των Συμβούλων μετά την σύγκληση του Συμβουλίου. Ως αυτονόητο αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών είναι η αδικαιολόγητη απουσία από τα Συμβούλια.

Κατ’ επανάληψη, ενώ έχουν ληφθεί αποφάσεις επί θεμάτων που αφορούν το Δήμο, και ιδιαίτερα τα ανταποδοτικά τέλη (ύδρευση, αποχέτευση κλπ), σχετικά αναφέρω αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την επανεξέταση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, συζήτηση για τη λύση του προβλήματος των Δημοτικών Σφαγείων κλπ,  που ουδέποτε εφαρμόστηκαν. (Επισυναπτόμενο 1) .

• Επιπλέον ενώ πάρθηκε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της 5ης Δεκ 15 για να συζητηθεί σε επόμενο συμβούλιο η κατάργηση του φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων της τάξης 0,07% ανά τ.μ, που επιβλήθηκε από την πλειοψηφία, ουδέποτε έως σήμερα εισήχθη το θέμα προς συζήτηση.

• Είναι υπό δικαστική διερεύνηση η υποβολή για έγκριση διαφοροποιημένου του ψηφισθέντος προϋπολογισμού του  έτους 2017 με την ψευδή βεβαίωση, από τον κ. Δήμαρχο, επί του ακριβούς αντιγράφου για την υπογραφή από τον τότε Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Διαμαντή Νικόλαο. (Επισυναπτόμενο 2)

• Έχει καθιερωθεί ως πρακτική η ανάθεση έργων και προμηθειών χωρίς την εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών, αλλά με εκατοντάδες προφορικές εντολές από τον κ. Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ενώπιων των δικαστηρίων δεκάδες αγωγές, με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού και προκαλώντας θετική ζημία στον Δήμο (τόκοι & δικαστικά έξοδα), με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (από τις αγωγές που είναι σε γνώση μας, μέχρι σήμερα, το ποσό ανέρχεται πλέον των 900.000€ και οι αγωγές συνεχίζονται), έναντι ιδιωτών προμηθευτών και εργολάβων (αφού δεν υπάρχουν μελέτες, συμβάσεις και παραλαβές) οι οποίες  εισάγονται στα αρμόδια όργανα, εκ των υστέρων, προκειμένου να γίνουν νομιμοφανείς, επικαλούμενοι δικαστικές αποφάσεις. Γεγονός και κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς ως διαδικασία και έχουν καταγγελθεί σχετικά από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Γόνη Γεώργιο στα αρμόδια όργανα ελέγχου (Επισυναπτόμενο 3) περιπτώσεις αγωγών και από  Ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους η περίπτωση προσπάθειας αγοράς μηχανήματος έργου (JSB) όχι με διαγωνισμό αλλά με συνεχείς μισθώσεις, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες επί των προμηθειών, με αποτέλεσμα να έχουν ασκηθεί αγωγές για τα μισθώματα τα οποία ήταν ιδιαίτερα υψηλά και βέβαια ο Δήμος δεν έχει προμηθευτεί το αναγκαίο μηχάνημα έργου.

• Αρκετοί επιχειρηματίες της περιοχής έχουν ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ και τους έχουν επιβληθεί υψηλά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, για συναλλαγές (έκδοση εικονικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών) με το Δήμο Μακρακώμης. Ο Δήμος μας όμως που έκανε την ανάθεση, την παραλαβή και την πληρωμή αυτών δεν γνωρίζουμε αν έχει υποστεί διοικητικές κυρώσεις ή αν έχει ασκηθεί σχετική ποινική δίωξη.

• Η διακίνηση των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης γινόταν καταχρηστικά (από το έτος 2011 έως το έτος 2016) με απευθείας αναθέσεις και χωρίς την διενέργεια σχετικών διαγωνισμών και είναι χαρακτηριστικό ότι από το έτος 2011 μέχρι και το έτος 2013 η κατανάλωση ήταν κατά μέσο όρο 424.000 € περίπου ενώ το έτος 2014 ήταν 350.000€ και τα έτη 2015-2016 ήταν 120.000 € περίπου. Βέβαια μην φανταστείτε ότι η μείωση αυτή οφείλεται σε καλή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου ή σε μείωση των υποχρεώσεων (ο στόλος και οι υπάλληλοι ήταν και παραμένουν οι ίδιοι), αλλά στον φόβο που προήλθε όταν τον Απρίλιο του 2014 έγινε έλεγχος στο Δήμο από το Σ.Δ.Ο.Ε. για άλλες υποθέσεις. Το ερώτημα είναι πού πήγαν τα καύσιμα των ετών 2011-2012-2013-2014;

• Είναι υπό δικαστική διερεύνηση και έχουν ασκηθεί διώξεις για τιμολόγηση και πληρωμή έργων, τα οποία οι Πρόεδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, που αφορούν τα έργα, έχουν δηλώσει εγγράφως και προφορικά στα αρμόδια όργανα (Εισαγγελέας) ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα έργα αυτά. Χαρακτηριστικά κατά την σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Δήμαρχος παραδέχτηκε εμμέσως και είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά, την ύπαρξη διπλών βιβλίων.

Επισυνάπτονται τα πρακτικά συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 23 Ιανουαρίου 2014.

• Είναι χαρακτηριστικό της λειτουργίας του Δήμου ότι ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης και νυν Αντιδήμαρχος κ. Συρράφος Ξενοφών στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17/10/2016, σε ερώτηση του προς τον κ. Δήμαρχο αναγνώρισε ότι παρέλαβε έργο, το οποίο εκ των υστέρων αντιλήφθηκε, ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί και ο εργολάβος αρνήθηκε να του καθορίσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Μετά από τα παραπάνω ρωτούσε τον κ. Δήμαρχο αν θα επέμβει στον εργολάβο για να πραγματοποιηθεί το έργο (απολύμανση κτηρίων )  ή θα του επιτρέψει να εγκαταστήσει συνεργείο με δικά του έξοδα για την ολοκλήρωση του έργου. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αναγνωρίζοντας την ευθύνη του, αν δεν γινόταν το έργο,  θα έστελνε  τα στοιχεία στον εισαγγελέα. (Σχ. https://www.youtube.com/watch?v=gbRHC46elF8).

Επειδή όλα τα παραπάνω ουσιαστικά καταδεικνύουν κακή διαχείριση των υποθέσεων του Δήμου, με αποτέλεσμα να  επιβαρύνονται οι  Δημότες και το Δημόσιο και αφού εξαντλήσαμε όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που μας δίνει ο Ν.3582 του Καλλικράτη, με αναφορές, καταγγελίες και παραστάσεις στα αρμόδια όργανα, που είναι υποχρεωμένα να ελέγχουν τον Δήμο (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας, Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπουργός Εσωτερικών, Εισαγγελία Λαμίας κλπ.), δυστυχώς η κατάσταση δεν βελτιώθηκε.

Συνεχίζουν να εφαρμόζονται παρόμοιες πρακτικές και για το λόγο αυτό ασκώντας ως τελευταίο μέσω πίεσης, την εσχάτη ενέργεια της αποχής από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και από όλα τα θεσμικά όργανα στα οποία συμμετέχουμε, προσδοκούμε επ’ ωφελεία του Δημοσίου και των Δημοτών,  την ορθή οικονομική διαχείριση των πόρων του Δήμου και την απονομή δικαιοσύνης καθώς και τον καταλογισμό ευθυνών.

Ως επιστέγασμα στα τεκταινόμενα του Δήμου στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016, έγινε κλοπή όλων των αρχείων του Δήμου των ετών 2011-2012-2013 και 2014 (η σημερινή Δημοτική Αρχή διοικεί από 01/01/2011), για την οποία έχει επιληφθεί η Αστυνομία και ο αρμόδιος Εισαγγελέας. Μέχρι σήμερα, παρά τις κατ’ επανάληψη ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων και την δέσμευση του κ. Δημάρχου για ενημέρωση του ΔΣ επί των αποτελεσμάτων της σχετικής έρευνας δεν έγινε καμιά ενημέρωση του ΔΣ δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα.

Τέλος γι’ όλους τους παραπάνω λόγους, χωρίς διάθεση αντιπολίτευσης αλλά με προφανή στόχο την ομαλή λειτουργία του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, η αποχή μας γίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να μην νομιμοποιούμε με την παρουσία μας τις παράνομες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής αφ’ ενός και αφ’ ετέρου να μην γινόμαστε συνένοχοι με τη σιωπή μας σε όλα τα τεκταινόμενα στον Δήμο.

Για όλα τα ανωτέρω, ζητάμε κατασταλτικό – δημοσιονομικό έλεγχο του Δήμου.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Το παρόν κείμενο  αναγνώστηκε στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 30/01/2018 και διανεμήθηκε στο σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων προκειμένου να προσυπογραφεί σχετικά. 

Με εκτίμηση

ΟΙ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

(με αλφαβητική σειρά)

1. ΓΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                             

2. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

3. ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

4. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

5. ΜΑΝΘΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

6. ΜΙΧΟΥ ΜΑΡΙΑ

7. ΜΠΟΓΙΑΝΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

8. ΠΑΠΑΣΑΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

9. ΣΚΟΥΡΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

10. ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

11. ΤΣΟΥΝΗΣ ΗΡΑΚΛΗ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση