Χωρίς ελαφρυντικά δικάζεται τον Μάιο ο δολοφόνος της Θώμης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Απριλίου 2018 08:50 Χωρίς ελαφρυντικά δικάζεται τον Μάιο ο δολοφόνος της Θώμης

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας τον παραπέμπει σε δίκη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Λίγο πριν παρέλθει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, ο 40χρονος καθ' ομολογίαν δολοφόνος της Λαμιώτισσας παιδοψυχιάτρου Θώμης Κουμπούρα, θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την ειδεχθή πράξη του.

Στις 15 του περασμένου μήνα εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας το οποίο τον παραπέμπει για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Πριν από μερικά 24ωρα παρήλθε το δικαίωμα του κατηγορούμενου για έφεση πάνω στο βούλευμα και η διαδικασία θα προχωρήσει με τον ορισμό της ημερομηνίας της δίκης, που πιθανότατα θα γίνει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας γύρω στα μέσα Μαΐου και με δεδομένο ότι η προσωρινή του κράτηση ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2018.

Ένα βούλευμα που καθυστέρησε σημαντικά από τις πραγματογνωμοσύνες των δύο ψυχιάτρων, οι οποίες και παραδόθηκαν στις δικαστικές αρχές στις 20 και στις 22 Νοεμβρίου του 2017. Μάλιστα το περιεχόμενο των εκθέσεων των ψυχιάτρων που εξέτασαν τον δράστη της στυγερής δολοφονίας παρουσιάζουν έναν άνθρωπο με διαταραγμένες τις πνευματικές του λειτουργίες μεν, αλλά «δεν είχε απολέσει πλήρως την ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο του χαρακτήρα των πράξεων του».

Το κατηγορητήριο

Πάνω σε αυτό το σημείο και με τα αδιάσειστα στοιχεία της έρευνας των αστυνομικών αρχών και της πρότασης του Εισαγγελέα Χάρη Λακαφώση, το Συμβούλιο κατέληξε στο βαρύ κατηγορητήριο. Ανάμεσα στα σημεία που ξεχωρίζουν αναφέρονται τα εξής: «Κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού του με το θύμα, ο οποίος πιθανότατα συνδέεται και με το γεγονός πως η παθούσα διατηρούσε ερωτικό δεσμό και με άλλον άνδρα, του οποίου τις φωτογραφίες αφαίρεσε από την οικία της μετά την πράξη του, αλλά και πιθανότατα για λόγους σχετιζόμενους με την πρωτοβουλία του θύματος να διακόψουν τη σχέση τους, με προμελετημένο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, η οποία καταδεικνύεται από το γεγονός πως μεθοδευμένα είχε σχεδιάσει τη διαφυγή του έχοντας προμηθευτεί χειμερινό εξοπλισμό για τα ελαστικά του αυτοκινήτου του (Σ LR: Υπάρχουν σχετικές ένορκες καταθέσεις), προκειμένου να διαφύγει σε ορεινή περιοχή του νομού Ευρυτανίας όπως και έπραξε, ενεργώντας μεθοδικά προκειμένου να καταστήσει δυσχερή τον εντοπισμό του από τις διωκτικές αρχές, αλλά και από το γεγονός πως κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών που πραγματοποίησε από την οικία της παθούσας διατηρούσε ψύχραιμη και φυσιολογική συμπεριφορά και περαιτέρω, αντιλαμβανόμενος το περιεχόμενο των πράξεών του, μη σκοπεύοντας δε να τραυματίσει μόνο ή να επιφέρει κατ΄αρχήν σωματικές κακώσεις στην παθούσα, αλλά επιδιώκοντας αποκλειστικά να επιφέρει τον θάνατο αυτής, της επιτέθηκε με νύσσον και τέμνον όργανο και πιθανότατα μαχαίρι που έφερε μαζί του, προκαλώντας της ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τη ζωή της σωματικές βλάβες, ήτοι περίπου 20 κακώσεις λαιμού και θώρακος, από 1,5 έως 5 εκατοστά. Ο ανθρωποκτόνος σκοπός του εξάλλου προκύπτει αφενός από τα πολλαπλά χτυπήματα που επέφερε και το μέσο που χρησιμοποίησε, και αφετέρου από τα ζωτικής σημασίας όργανα της παθούσας τα οποία έπληξε».

Στο βούλευμα επίσης ο 40χρονος χαρακτηρίζεται ως αντικοινωνικό και επικίνδυνο άτομο «χωρίς ηθικές αναστολές» από το είδος των τραυμάτων και την ένταση με την οποία προκλήθηκαν, την ασήμαντη αφορμή που οδηγήθηκε στην πράξη αυτή και την άμεση φυγή του μετά την τέλεσή της. Και ειδικότερα κατά την κρίση του Συμβουλίου, «ότι αυτός εμφανίζει έντονη αντικοινωνικότητα και επικινδυνότητα, και ότι αποτελεί δυναμική απειλή κατά της έννομου τάξεως εκτιμάται πως, αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα όμοια εγκλήματα…»

Τα βασανιστικά ερωτήματα

Με ψυχραιμία η πλευρά της αδικοχαμένης Θώμης, προετοιμάζεται για τη δίκη που πρέπει αφενός να δώσει απαντήσεις στα βασανιστικά «ΓΙΑΤΙ» και αφετέρου να τιμωρήσει παραδειγματικά τον δολοφόνο της παιδοψυχιάτρου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο LamiaReport της συνηγόρου της οικογένειας, Ελευθερίας Ψύλλου: «Εντός ολίγων ημερών πλέον,  αναμένεται να αναβιώσει στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η δολοφονία της Θώμης Κουμπούρας, όπου παραπέμπεται ο κατηγορούμενος και προσωρινώς κρατούμενος,  να δικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, οπλοφορία και οπλοχρησία. Η οικογένειά της διακατέχεται από μεγάλη ανυπομονησία, να λάβει απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα και  στα ερωτηματικά, που πλανώνται πάνω από την υπόθεση αυτή και ιδίως στο «γιατί» έχασε τη ζωή της με τέτοιο βάναυσο τρόπο η Θώμη,  ο δικός τους άνθρωπος,  μια νέα κοπέλα, μια επιστήμονας με αγάπη για την  ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη,  την οποία με μεγάλο ζήλο υπηρετούσε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του αδερφού της Θώμης, Σάββα που κάνει λόγο για δικαίωση στη μνήμη της αδικοχαμένης παιδοψυχιάτρου: «Όπως αναφέρει και το βούλευμα υπάρχουν οι ενδείξεις ότι η πράξη είναι προμελετημένη και για αυτό θέλουμε να διαλευκανθεί η υπόθεση πλήρως. Η δικαιοσύνη θα απονείμει ότι αρμόζει στο απεχθές αυτό έγκλημα στέλνοντας το μήνυμα ότι οι παραβατικές συμπεριφορές και τα στυγνά εγκλήματα τιμωρούνται χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Έτσι θα αποδοθεί και ο απαιτούμενος σεβασμός στη μνήμη της Θώμης».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com