Αυτοάνοσα νοσήματα: Μεταβολίτης με αντιφλεγμονώδη δράση οδηγεί σε νέες θεραπείες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 20:03 Αυτοάνοσα νοσήματα: Μεταβολίτης με αντιφλεγμονώδη δράση οδηγεί σε νέες θεραπείες

Ελπίδες για νέες θεραπείες αυτοάνοσων νοσημάτων δίνει πρόσφατη ιαπωνική μελέτη, η οποία ρίχνει φως στο ρόλο που διαδραματίζουν συγκεκριμένοι μεταβολίτες στη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Νέες οδούς προς τη θεραπεία διάφορων αυτοάνοσων νοσημάτων φωτίζει πρόσφατη μελέτη ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Χοκάιντο και του Σάπορο στην Ιαπωνία, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο Nature Communications. Σύμφωνα με αυτά, τα ιτανονικά, οργανικά οξέα που εμπλέκονται στις διεργασίες του μεταβολισμού (μεταβολίτες) μπορούν, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, να επιδράσουν στη ρύθμιση των Τ βοηθητικών και Τ ρυθμιστικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Η πολλαπλή σκλήρυνση και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι δύο από τις πολλές αυτοάνοσες ασθένειες που προκαλούνται από τη δυσλειτουργία των Τ-κυττάρων» ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Michihito Kono από το Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο. Σήμερα αναγνωρίζονται περισσότεροι από 80 τύπου αυτοάνοσων νοσημάτων, παθήσεις κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του ίδιου του οργανισμού. Η αντιμετώπισή τους περιλαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που χορηγούνται για την καταστολή των συμπτωμάτων, αφήνοντας όμως τον ασθενή έκθετο στον κίνδυνο σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η ανάγκη νέων θεραπειών είναι επιτακτική.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση