Πώς τα γλυκά και λιπαρά σνακ επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 12:02 Πώς τα γλυκά και λιπαρά σνακ επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας

Τα τρόφιμα αυτά ενεργοποιούν το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου, το οποίο δίνει στους ανθρώπους ένα αίσθημα κινήτρου ή ανταμοιβής.

H κατανάλωση λιπαρών και ζαχαρούχων σνακ μεταβάλλει την εγκεφαλική μας δραστηριότητα δημιουργώντας μόνιμες προτιμήσεις για αυτά τα τρόφιμα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, ερευνητές του πανεπιστημίου Yale και του ινστιτούτου Max Planck έδιναν σε μια ομάδα συμμετεχόντων ένα γιαούρτι με πολλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, ενώ μια άλλη ομάδα λάμβανε μια εκδοχή του γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Πέραν αυτού, και οι δύο ομάδες συνέχισαν τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες.

Στο τέλος, οι δύο ομάδες βαθμολόγησαν πουτίγκες με διαφορετικές συγκεντρώσεις λίπους και χυμούς μήλου με διάφορα επίπεδα ζάχαρης. Η ομάδα που έτρωγε το γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη δήλωσε ότι δεν της άρεσε η πουτίγκα με χαμηλά λιπαρά και ότι δεν ήθελε χυμό μήλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες ενώ έπιναν μιλκσέικ. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι η πόση αύξησε την εγκεφαλική δραστηριότητα στην ομάδα που είχε φάει το γιαούρτι με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, αλλά όχι στην άλλη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λιπαρά, ζαχαρούχα σνακ ενεργοποιούν το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου, το οποίο δίνει στους ανθρώπους ένα αίσθημα κινήτρου ή ανταμοιβής.

«Ας πούμε ότι ανοίγει ένας νέος φούρνος δίπλα στη δουλειά σας και αρχίζετε να σταματάτε εκεί και να τρώτε ένα γλυκό κάθε πρωί. Αυτό από μόνο του μπορεί να επανασυνδέσει τα βασικά θεμελιώδη κυκλώματα της ντοπαμίνης», δήλωσε η Ντάνα Σμολ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Σύγχρονης Διατροφής και Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale.

Η Σμολ ανέφερε ότι η διατροφή έχει τόσο ισχυρή επίδραση στην εγκεφαλική δραστηριότητα που τα σήματα ντοπαμίνης μπορούν να πυροδοτηθούν ακόμη και όταν κάποιος αναμένει να φάει λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως όταν περνάει από έναν φούρνο ή μυρίζει ένα γλυκό.

Σημειώνεται πάντως ότι η νέα μελέτη ήταν μικρή: Περιελάμβανε μόλις 49 άτομα, τα οποία ήταν όλα υγιή, δεν κάπνιζαν, δεν έπαιρναν φάρμακα και δεν ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Συνολικά, οι συμμετέχοντες δεν πήραν σημαντική ποσότητα βάρους κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πάντως ότι η παχυσαρκία μπορεί να μεταβάλει την εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων και ότι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη αποστροφή προς τα πικρά τρόφιμα και μια προδιάθεση για τα γεύματα που έχουν γλυκιά γεύση.

Με πληροφορίες από NBC

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση