Ο σωστός τρόπος για να πλένετε όλα τα είδη λαχανικών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 10:46 Ο σωστός τρόπος για να πλένετε όλα τα είδη λαχανικών

Ο σωστός τρόπος για να πλένετε όλα τα είδη λαχανικών είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της προετοιμασίας των γευμάτων. Εξάλλου, εάν τα λαχανικά σας πλυθούν με λάθος τρόπο —ή δεν πλυθούν καθόλου— μπορεί να υπάρξει κίνδυνος μόλυνσης.

Το να ξέρετε πως να πλένετε όλα τα είδη λαχανικών δεν είναι δύσκολο, αλλά κάθε είδος έχει ελαφρώς διαφορετικές απαιτήσεις. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα σε νερό, το περιβάλλον ανάπτυξης και το πάχος της φλούδας. Ο παρακάτω οδηγός αναλύει τον σωστό τρόπο για να πλένετε όλα τα είδη λαχανικών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα λαχανικά

Ο σωστός τρόπος για να πλένετε όλα τα είδη λαχανικών είναι ένα ουσιαστικό βήμα, είτε τα τρώτε ωμά είτε τα κόβετε για μαγείρεμα. Όπως λέει στο marthastewart.com η Kimberly Baker, Ph.D., RD, LD , διευθύντρια της ομάδας Clemson Extension Food Systems and Safety Program, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς το πλύσιμο απομακρύνει τη βρωμιά και τα παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του E.coli, της λιστέριας και της σαλμονέλας. Το πλύσιμο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα λαχανικά που θα καταναλωθούν ωμά, καθώς αυτά τα είδη δεν θα εκτεθούν σε θερμότητα, η οποία καταστρέφει τα επιβλαβή μικρόβια.

Πώς να πλένετε τα λαχανικά

Γενικά, όλα τα προϊόντα πρέπει να πλένονται κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό, λέει. Το δροσερό νερό εμποδίζει τα παθογόνα να εισέλθουν στους πόρους των λαχανικών κατά το πλύσιμο, ενώ η κίνηση του τρεχούμενου νερού απομακρύνει τη βρωμιά και τα παθογόνα από την επιφάνεια του λαχανικού. Επιπλέον, τα λαχανικά δεν πρέπει να μουλιάζονται στο νερό στο οποίο έχουν πλυθεί, καθώς αυτό θα τα εκθέτει συνεχώς στα πιθανά μικρόβια.

Επίσης, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε καθαριστικά όπως σαπούνι, ή ξύδι. Σύμφωνα με τον Baker, το σαπούνι δεν είναι προϊόν για τρόφιμα, γεγονός που το καθιστά πηγή χημικής μόλυνσης και για να σκοτώσει αποτελεσματικά το ξύδι τα παθογόνα, θα πρέπει να μουλιάσετε τα λαχανικά κάτι που θα άλλαζε την ποιότητα του λαχανικού. Με άλλα λόγια, μπορεί να καταλήξει να παστώσει τα προϊόντα.

Φυλλώδη λαχανικά

Πριν πλύνετε τα φυλλώδη λαχανικά, κόψτε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι, το οποίο θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους μώλωπες. Στη συνέχεια, βυθίστε απαλά τα φύλλα σε ένα μπολ σαλάτας γεμάτο με κρύο νερό, δουλεύοντας σε παρτίδες εάν χρειάζεται. Καθώς τα μετακινείτε μέσα στο νερό, η βρωμιά θα πέσει στον πάτο του μπολ. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία εάν τα λαχανικά είναι πολύ χοντροκομμένα, στη συνέχεια στεγνώστε τα και σερβίρετε ή μαγειρέψτε όπως χρειάζεται. Αυτά τα βήματα μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε ψιλοκομμένο λάχανο και στις σαλάτες σε σακούλες.

Σταυρανθή λαχανικά

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και άλλα σταυρανθή λαχανικά δεν έχουν πολύ τρίμμα, επομένως τα πλένετε πριν ή μετά το κόψιμο.

Βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι και ρίξτε τρεχούμενο κρύο νερό.

Το τρίψιμο δεν είναι απαραίτητο και μπορείτε να αφαιρέσετε τις ατέλειες με έναν αποφλοιωτή λαχανικών.

Σέλινο και Μάραθο

Το σέλινο και ο μάραθος πρέπει να ξεπλένονται γρήγορα πριν κοπούν. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε ένα σουρωτήρι και ρίξτε κρύο νερό. Αυτά τα λαχανικά είναι πιο ανθεκτικά και μπορούν να δεχτούν μεγαλύτερη πίεση νερού κατά τη διαδικασία πλύσης.

Κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια πρέπει να πλένονται με τρεχούμενο νερό και να τρίβονται χρησιμοποιώντας μια βούρτσα με μαλακές τρίχες ή με σιλικόνη. Το τρίψιμο θα μαλακώσει την βρωμιά στην επιφάνεια των λαχανικών, και το νερό θα την ξεπλύνει.

Κολοκύθες

Παρόλο που δεν τρώμε τη φλούδα της κολοκύθας, το πλύσιμο της εξωτερικής επιφάνειας είναι ακόμα απαραίτητο. Εάν υπάρχουν παθογόνα στο φλοιό και κόψετε την κολοκύθα, τα παθογόνα μπορούν να εξαπλωθούν στο βρώσιμο μέρος μέσω του μαχαιριού, του ξύλου κοπής ή των χεριών σας. Ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό και τρίψτε απαλά.

Λαχανικά ρίζας

Τα καρότα , οι πατάτες και τα ραπανάκια πρέπει να πλένονται κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό ενώ τα τρίβετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με μια βούρτσα, η οποία θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών και της βρωμιάς. Συνεχίστε να πλένετε τα λαχανικά μέχρι να αφαιρεθεί όλο το ορατό χώμα.

Μανιτάρια

Το κόλπο για να πλύνετε τα μανιτάρια είναι να το κάνετε λίγο πριν τα χρειαστείτε. Εάν ξεπλύνετε τα μανιτάρια και τα βάλετε στο ψυγείο, θα γίνουν γλοιώδη. Για να πλύνετε σωστά τα μανιτάρια, κόψτε τα κοτσάνια, βουτήξτε τα καπάκια σε ένα μπολ με νερό και μετακινήστε τα για να αφαιρέσετε τους κόκκους και τη βρωμιά. Στραγγίστε το νερό και στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα και μετά χρησιμοποιήστε τα όπως χρειάζεται.

Φασόλια και μπιζέλια

Τα φασόλια, τα μπιζέλια και άλλα μικρά λαχανικά μπορούν να πλυθούν σε ένα σουρωτήρι με δροσερό τρεχούμενο νερό χωρίς να μουλιάσουν. Για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι επιφάνειες έχουν πλυθεί καλά, ανακατέψτε απαλά τα φασόλια ή τα μπιζέλια ενώ τρέχει το νερό.

Κρεμμύδια και σκόρδο

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο μπορεί να έχουν προστατευτική φλούδα, αλλά πρέπει να πλένονται πριν τα κόψετε. Αυτό είναι ένα προληπτικό μέτρο έναντι οποιουδήποτε παθογόνου στην εξωτερική επιφάνεια. Εάν δεν ξεπλυθούν, τα παθογόνα μπορούν να μεταφερθούν στα εσωτερικά μέρη του σκόρδου ή του κρεμμυδιού κατά την κοπή.

Ντομάτες, μελιτζάνες και άλλα φρούτα που τρώγονται ως λαχανικά

Όταν πλένετε ντομάτες, μελιτζάνες και άλλα φρούτα που χρησιμοποιούνται ως λαχανικά, να τα καθαρίζετε κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό πριν τα κόψετε.

Εάν τα πλύνετε μετά το κόψιμο, θα απορροφήσουν νερό, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τη γεύση και την υφή. Ένα καθαρό υγρό πανί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει τυχόν κόκκους ή σκόνη.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση