SOS για τους καπνιστές: Το άτμισμα είναι εξίσου επικίνδυνο για την καρδιά όσο και το τσιγάρο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 10:41 SOS για τους καπνιστές: Το άτμισμα είναι εξίσου επικίνδυνο για την καρδιά όσο και το τσιγάρο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα για την καρδιά όσο τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα για την καρδιά όσο τα παραδοσιακά τσιγάρα. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας προχώρησε στην προειδοποίηση πως οι συσκευές ατμίσματος περιέχουν ένα κοκτέιλ νικοτίνης, διαλυτών και γεύσεων που πιθανότατα δημιουργούν τους ίδιους με το κάπνισμα σοβαρούς κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Τα συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης, των αρωματικών παραγόντων, των γλυκαντικών, της προπυλενογλυκόλης (είναι η ουσία που βοηθά να διαλύονται οι αρωματικές ουσίες που περιέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και με τη βοήθεια της θερμότητας παρέχει τον ατμό που προσομοιάζει τον καπνό του τσιγάρου) και της φυτικής γλυκερίνης, μπορεί το καθένα ανεξάρτητα να είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Ειδικότερα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με υψηλές συγκεντρώσεις νικοτίνης περιέχουν ενώσεις που έχουν αποδειχθεί σε εργαστηριακές μελέτες σε πειραματόζωα ότι αυξάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τις παθήσεις των πνευμόνων.

Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας χρειάζεται περισσότερη μελέτη αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ειδικά λόγω της ευρείας χρήσης τους, σε μεγάλο ποσοστό και από νέους. Όπως επισημαίνει, ο αριθμός των
ανθρώπων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχει αυξηθεί μεταξύ των νέων και των νεαρών ενηλίκων. Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου υπερδιπλασιάστηκε από το 2017 έως το 2019 σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Τονίζει επίσης πως οι μελέτες για τη σχέση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι περιορισμένες.

"Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μεταφέρουν στον οργανισμό πολλές ουσίες που είναι δυνητικά επιβλαβείς, συμπεριλαμβανομένων χημικών και άλλων ενώσεων που πιθανότατα δεν είναι γνωστές ή κατανοητές από τον χρήστη. Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη συνδέονται με άνοδο της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού", δήλωσε ο Jason J. Rose, M.D., M.B.A., αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Maryland School of Medicine στη Βαλτιμόρη.

"Υπήρξε επίσης έρευνα που δείχνει ότι ακόμη και όταν δεν υπάρχει νικοτίνη, τα συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ιδιαίτερα οι αρωματικοί παράγοντες, ενέχουν κινδύνους που σχετίζονται με προβλήματα στην καρδιά και πνευμονοπάθειες στα ζώα. Οι αρνητικές επιδράσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν αποδειχθεί μέσω μελετών in vitro και σε μελέτες ατόμων που εκτέθηκαν σε χημικές ουσίες σε εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα" συμπλήρωσε.

Η δημοφιλία των ηλεκτρονικών τσιγάρων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πεποίθηση ότι ο κίνδυνος καρκίνου των παραδοσιακών τσιγάρων οφείλεται κυρίως στις άλλες ουσίες που περιέχουν και όχι στη νικοτίνη, η οποία μπορεί να είναι εθιστική αλλά όχι καρκινογόνος.

Όμως μελέτες έχουν επισημάνει ότι η εισπνεόμενη νικοτίνη και κάποια χημικά υποπροϊόντα της μπορεί να "πυροδοτήσουν" καρκίνο μέσω γενετικών μεταλλάξεων. Μια πρόσφατη μελέτη από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, που είχε αξιολογήσει τα ευρήματα περίπου 800 ερευνών, συμπέρανε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να ανοίγουν το δρόμο για να καπνίσουν οι έφηβοι στη συνέχεια παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά από την άλλη φαίνεται να βοηθούν τους ενήλικους να κόψουν το κάπνισμα. Η μελέτη επεσήμανε ότι ελάχιστα πράγματα είναι προς το παρόν γνωστά για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην ανθρώπινη υγεία.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση