Ψαλτοπούλου: Πιθανή εμφάνιση ελονοσίας στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 20:42 Ψαλτοπούλου: Πιθανή εμφάνιση ελονοσίας στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία

«Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία»

Για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία ύστερα από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες», ανάφερε αρχικά η καθηγήτρια. Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις λόγω των πλημμύρων από την κακοκαιρία, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου επεσήμανε ότι σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα.

Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης ελονοσίας στις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία. «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι και επιπλέον πνιγμών και τραυματισμών- μέχρι όλο αυτό να φτάσει στην πρότερη κατάσταση- αλλά και επιμόλυνσης του νερού είτε με χημικές ουσίες, είτε ιούς. Μεγαλύτερη πιθανότητα ελονοσίας, γαστρεντερικών, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση» σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.

Στη συνέχεια, η ίδια αναφέρθηκε στην ποιότητα του νερού, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των νερών. «Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων ή τρωκτικών που υπάρχουν, δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή που έχει πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα και πως οι πολίτες πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές με σωστή θερμοκρασία.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στο ψυχολογικό κόστος εκτός από το σωματικό αποτύπωμα που άφησε η κακοκαιρία Daniel στους πληγέντες τονίζοντας ότι θα είναι μεγάλο όταν πια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση